La 23 aprilie, militarii Armatei României sărbătoresc Ziua Forţelor Terestre, categorie de forţe ale armatei al cărei patron spiritual şi ocrotitor este Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruinţă.

Evenimentul este dedicat Zilei Fortelor Terestre Romane si Centenarului Marii Uniri a Romaniei – 1918

Sambata, 21 aprilie în intervalul otrar 10.00-18.00 pe Esplanada EON din zona Teatrului Luceafărul, vor fi organizate o suită de evenimente cum ar fi: 

  • Standuri cu armament din dotarea militarilor, folosite în misiunile internaționale și teatrele de operații
  • Tehnică blindată de infanterie și tancuri, echipamente de Apărare Antiaeriană, Artilerie, Cercetare, Apărare CBRN, Comunicatii, Poliție Militară
  • Poligon de tragere Airsoft
  • Expoziție de fotografie
  • Spectacol susținut de Muzica Militară a Garnizoanei Iași
Citeste si   În IAȘI se mențin REGLEMENTĂRILE privind EMITEREA și decontarea CONCEDIILOR MEDICALE

Sfântul Gheorghe a fost ocrotitorul Armatei lui Ştefan cel Mare

Icoana Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă care se lupta cu balaurii, era pictată sau cusută pe steagurile de luptă ale domnului moldovean. Un astfel de exemplu este Steagul Sfântului Ştefan cel Mare, unul dintre cele mai valoroase obiecte istorice şi liturgice păstrate până în zilele noastre.

Citeste si   Încep ÎNSCRIERILE pentru clasa a V-a, în județul Iași

Armata de uscat reuneşte armele şi specialităţile care au compus-o şi care o compun dintotdeauna: infanteria, vânătorii de munte, tancurile, artileria, geniul, apărarea NBC etc, potrivit ‘Calendarului Tradiţiilor Militare’.

Bazele moderne ale Forţelor Terestre datează din cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea, ca urmare a Revoluţiei de la 1848, a întemeierii statului român modern prin Unirea de la 1859 şi a înfăptuirii politicii militare a lui Alexandru Ioan Cuza. Principalele arme şi specialităţi componente existau încă din perioada 1859-1860.

Citeste si   Spațiile comerciale din IAȘI rămân ÎNCHISE pe perioada stării de ALERTĂ! DSP garantează SIGURANȚA tuturor cumpărătorilor

În prezent, Forţele Terestre reprezintă o componentă importantă a securităţii României, având capacitatea de a acţiona în toată gama operaţiunilor militare.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ