Share

Decembrie, prima lună de iarnă, este o lună destinată sărbătorilor festive

Pentru numeroși ieșeni, sărbătorile de iarnă sunt echivalentul excesului alimentar. De Crăciun și Revelion se petrece cu mâncare din belșug, urmată de diverse deserturi savuroase și bogate în calorii, urmând ca apoi totul să fie ’stins’ de câteva pahare de alcool.

Medicii ne recomandă însă să fim atenți la ce și cât punem pe masa de sărbători, întrucât numărul ieșenilor care ajung în serviciul de urgență nu este tocmai mic. Pe lângă kilogramele acumulate, un exces alimentar se soldează și cu creșterea colesterolului și a glicemiei, greață, vărsături, constipații, crize biliare, dar și cu o rată crescută a producerii unui infarct miocardic.

Citeste si   UPDATE! ALEGERILE LOCALE 2020! Află ce spun candidații IEȘENI.

FERESTRĂOARIU Ana-Georgiana, nutriționist și dietetician ieșean, avertizează:

“Ieșenii trebuie să înțeleagă pericolul pe care îl reprezintă acest exces asupra sănătății și ce se întâmplă în organismul lor. La nivelul stomacului avem receptori de presiune care atunci când stomacul este gol, fac ca un anumit hormon – grelina, să fie secretat, astfel încât senzația de foame să se declanșeze. Când stomacul este plin, acești receptori transmit informația mai departe și fac ca senzația de foame să dispară. Din momentul în care stomacul este plin, durează aproximativ 20 minute până senzația de foame dispare complet.

Citeste si   Alegeri locale 2020! Cum se VOTEZĂ în orașele și municipiile din județul IAȘI?

Aici intervine educația nutrițională care stă la baza unor alegeri corecte. Nu preparatele tradiționale sunt principalele incriminate, ci CANTITATEA consumată, orarul dezorganizat al meselor și bineînțeles, esența sărbătorilor, alcoolul. 

Este foarte important să înțelegem că alcoolul nu este o băutură „goală caloric” așa cum este considerată în popor, dar este una cu „calorii goale”, la fel ca zahărul. Astfel, un pahar de 150 ml vin roșu furnizează 150 kcal, echivalentul a 2 biscuiți cu ciocolată.

Efectele alcoolului asupra sănătății sunt dezastruoase

Un consum cronic se asociază cu malnutriție (alcoolul fiind consumat în detrimentul alimentelor) și deficit de vitamina B, fiind însoțit apoi de ficatul gras, sau în termeni medicali –steatoză hepatică.

Citeste si   CERINȚELE minime ale unui LAPTOP de GAMING

Mesajul meu pentru ieșeni este să fie echilibrați și să petreacă sărbătorile acasă și nu în spital. După o perioadă de post, creșteți treptat aportul alimentar de origine animală și asociați-l întotdeauna cu salate ușoare. Manifestările neplăcute ale meselor de sărbători pot fi reduse semnificativ prin modul de preparare, consumul de legume, fructe si o hidratare corectă, o pauză între masa principală și o gustare dulce de cel puțin 1 oră, iar mișcarea rămâne de asemenea pe listă.

Sărbători cu bine și fără exces alimentar!”


Share
DISTRIBUIȚI
Redactor-Șef al Ziarului Buna Dimineața Iași. Experiență în domeniul administrației publice atât la nivelul instituțiilor publice de pe raza municipiului Iași cât și a UAT-urilor care își desfășoară activitatea la nivel județean! CONTACT: 0771.324.701 email: office.bunadimineataiasi@gmail.com sau office@bunadimineataiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ