Share

Prin valul de epurari, printul mostenitor al Arabiei Saudite da dovada de indrazneala dar busculeaza un sistem de guvernare consensual la varful regatului ultra-conservator, scrie AFP. 

Personalitatiile lumii politice si a afacerilor, printre care printul si miliardarul Al-Walid ben Talal, au fost arestati in acest week-end in ceea ce autoritatile saudite prezinta drept o vasta epurare anticoruptie.

Membri ai familiei regale, precum seful Garzii Nationale, au fost demisi.
Operatiunea intervine in momentul in care printul Mohammed, 32 de ani, fiul regelui Salman (81 de ani) si cunoscut sub initialele “MBS”, nu inceteaza sa isi consolideze puterea, pe fondul promovarii unor schimbari economice si sociale inedite.

“Structura regulii dinastice stabilita in ultimele decenii este pe punctul sa se transforme intr-un sistem monarhic mai centralizat”, a subliniat Jane Kinninmont, de la Chatham House.

Scopul acestei epurari a fost degajarea drumului tanarului print mostenitor, eliminand orice opozitie fata de proiectul sau de reforma, conform analistilor.

Citeste si   CONFIGURAȚIA Consiliului Local IAȘI: ”caracatița” REZISTĂ

“Concedierile si arestarile sugereaza ca printul Mohammed, mai degraba decat sa caute aliante, isi intinde amprenta pentru (…) a contra opozitia”, spune analistul James Dorsey, de la S. Rajaratnam School of International Studies din Singapore.

Aceasta campanie anticoruptie intervine dupa alte masuri in forta, precum decretul care autorizeaza femeile sa conduca masini, incepand cu iunie 2018, si restrangerea puterilor politiei religioase.

Printre personalitatile arestate figureaza Walid al-Ibrahim, proprietarul influentei retele satelitare arabe MBC, magnatul constructiilor Bakr Bin Laden si miliardarul Saleh Kamal.

Prin arestarea printului Al-Walid, care a investit miliarde pe plan international, campania ar putea speria sectorul privat si ar putea “intensifica fuga de capitaluri”, avertizeaza expertii de la Mirabaud Securities Geneve.

Citeste si   Focar de COVID-19 la Liceul Pedagogic „VASILE LUPU” din IAȘI! 8 ELEVI au fost depistați POZITIV!
Acutizarea conflictului cu Iranul

Aceste schimbari vin pe fondul unei retorici violente intre Arabia Saudita si Iran legata de Yemen si care a fost declansata de un tir de racheta al rebelilor yemeniti pro-iranieni, interceptata deasupra aeroportului international din Riad in acest week-end.

Arabia Saudita a avertizat ca nu va tolera nicio afectare a securitatii sale iraniene. “Ingerintele iraniene in regiune afecteaza securitatea tarilor vecine si securitatea si pacea in lume“, a declarat seful diplomatiei saudite, Adel al-Jubeir.

Autoritatile saudite acuza Iranul ca se afla in spatele acestui tir de racheta, care “ar putea echivala cu un act de razboi”. Iranul a respins “acuzatii iresponsabile si provocatoare” si acuza Riadul de “crime de razboi” in Yemen, tara devastata de conflicte.

Citeste si   SCENARIILE de funcționare pentru unitățile de ÎNVĂȚĂMÂNT din județul IAȘI, valabile pentru perioada 28.09.2020- 2.10.2020

Intensificarea retoricii, dublata de o disputa si asupra Libanului, intervine in conditiile in care Iranul a marcat succese in Irak si in Siria in razboiul prin procura la care recurg in Orientul Mijlociu cei doi “grei” regionali.

Iranul afirma ca nu livreaza arme catre Houthis dar nu isi ascunde simpatia fata de acestia.

Coalitia sub comanda saudita impune deja un embargou asupra aeroportului din capitala Sanaa, in mainile rebelilor, si verifica transporturile care tranziteaza portul Hodeida (vest), la marea Rosie, folosit de rebeli.

Analistul Randa Slim de la Middle East Institute se declara ingrijorat de faptul ca administratia americana, aliata cu Riadul, considera ca o confruntare cu Iranul este in interesul sau si nu “trimite un mesaj de descurajare Arabiei Saudite”.


Share
DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

LĂSAȚI UN MESAJ