Share

Președintele Consiliului Județean, Gheorghe Flutur, anunță un parteneriat cu Ministerul Culturii și Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor pentru proiectul „Drumul lui Ștefan cel Mare”.

Proiectul „Drumul lui Ștefan cel Mare” este parte din „Programul Ștefanian” al Consiliului Județean Suceava

”Drumul lui Ștefan cel Mare” este un traseu turistic care include ctitorii din perioada Marelui Voievod, atât din România cât și din Republica Moldova și Ucraina. Este vorba despre 34 de mănăstiri și biserici domnești și boierești, 13 cetăți și șase curți domnești.
Ruta este o bună oportunitate de conștientizare și de promovare a unei părți importante din inestimabila moștenire pe care ne-a lăsat-o Marele Voievod.

Citeste si   VEZI situația EPIDEMIOLOGICĂ la nivelul țării! Pe teritoriul ROMÂNIEI, au fost CONFIRMATE 182.854 de cazuri de persoane INFECTATE cu noul coronavirus

Prin acest parteneriat cu cele două ministere se dorește, pe de o parte, atragerea de fonduri pentru reabilitarea acestor obiective, cât și pentru promovarea și organizarea traseului, respectiv amenajarea de parcări, indicatoare, marcaje, asigurarea utilităților pe traseele care duc la obiectivele menționate.

Am discutat despre stadiul acestui parteneriat cu ministrul culturii, Bogdan Gheorghiu, și cu ocazia întâlnirii de sâmbătă de la Mănăstirea Sucevița, unde au fost inaugurate lucrările de restaurare a picturilor murale din interiorul Bisericii, lucrări finanțate prin Programul Național de Restaurare. Lucrările au fost începute în anul 2000, iar valoarea investiției este de peste 4 milioane de lei.

Citeste si   NOI măsuri de prevenire a virusului SARS-COV2 în județul SUCEAVA! Purtarea măștii în spațiile DESCHISE a devenit OBLIGATORIE

Procesul de restaurare a durat timp de 20 de ani

Proiectul s-ar fi putut finaliza în 10 ani, însă timpul s-a dublat ca urmare a alocărilor deficitare prin Programul Național de Restaurare. Acum putem să spunem că lucrările și finanțările prin Programul Național de Restaurare se desfășoară într-un ritm corespunzător în ultima perioadă și ca urmare în octombrie 2020 este prevăzută finalizarea lucrărilor de restaurare a picturii murale din interiorul și exteriorul Bisericii Sf. Nicolae din Bălinești. Lucrările la acest lăcaș de cult au început în 2006, fiind alocate peste 3 milioane de lei.

Citeste si   În municipiul SUCEAVA au început lucrările de REABILITARE a treptelor și aleilor! Lucian HARȘOVSCHI:  „Avem în vedere CREAREA RAMPELOR de acces pentru persoanele cu DIZABILITĂȚI”

Și mai am o veste bună, în curând vor fi reluate lucrările de restaurare la Biserica „Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul” din localitatea Reuseni, ultima ctitorie a voievodului Ștefan cel Mare. Aici s-au făcut lucrări de restaurare de arhitectură, urmând să fie realizate lucrări de protecție perimetrală, drenaje, dar și restaurarea clopotniței.

Comandat de PARTIDUL NAȚIONAL LIBERAL- Organizația Județeană Suceava, cod unic de mandatar financiar 21200012.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ