Share

 

Către: Ministrul Educației și Cercetării

         Doamnei Cristina Monica ANISIE

De la: Deputat PNL      

Ioan BALAN

Obiectul întrebării: Măsuri necesare pentru îmbunătățirea conectivității unităților școlare la Internet de mare viteză

 

Stimată doamnă ministru,

În primul rând, trebuie să vă fac cunoscută aprecierea mea pentru modul responsabil în  care ați gestionat deschiderea noului an școlar 2020/2021, cel mai dificil început de an școlar din ultimele 3 decenii. Din păcate, presiunea asupra Guvernului PNL este una uriașă, în condițiile în care societatea românească așteaptă ca PNL să rezolve în timp record (câteva luni) probleme neglijate cu anii de guvernele anterioare.

Citeste si   Orban: Organizarea alegerilor nu creşte riscul de răspândire a virusului; avem ca obiectiv creşterea capacităţii de testare a populaţiei

„Una dintre probleme majore cu care se confruntă unitățile de învățământ din mediul rural o reprezintă lipsa totală a conexiunilor la Internet”

Așa cum foarte bine cunoașteți, una dintre problemele majore cu care se confruntă în special unitățile de învățământ din mediul rural sau din zonele montane o reprezintă lipsa totală a conexiunilor la Internet. Mai mult decât atât, pentru a se putea realiza cursuri online, chiar și unele școli care au conexiune la Internet întâmpină dificultăți din cauza vitezei de transfer, în condițiile în care pentru o bună recepție a mesajelor video și audio este necesară o viteză mare de transfer de date.

Este foarte bine cunoscut faptul că operatorii privați din sectorul comunicațiilor nu au un interes crescut pentru zonele mai puțin dezvoltate (mediul rural sau satele montane), având în vedere costurile foarte mari necesare realizării infrastructurii de fibră optică și veniturilor relativ mici generate de un număr scăzut de utilizatori. La acest lucru se adaugă un set complex de piedici birocratice, care au împiedicat extinderea infrastructurii de comunicații în zonele mai puțin favorizate, printre care putem enumera regimul proprietății stâlpilor de electricitate pe care să se construiască infrastructura de comunicații sau autorizațiile multiple/inutile pentru realizarea unor infrastructuri de fibră optică subterană. Cunoscând faptul că domnia voastră continuați să căutați soluții pentru problema semnalată, vă solicit, doamnă ministru, următoarele precizări:

  • Vă rog să precizați dacă împreună cu Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri și cu Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor purtați negocieri cu operatorii privați (comunicații/energie), astfel încât lucrările de infrastructură primară (fibră optică) să se poată realiza și în zonele defavorizate?
  • În ce măsură, Guvernul României, cu ajutorul fondurilor europene nerambursabile, ar putea să susțină realizarea unei infrastructuri de Internet de mare viteză în zonele izolate/defavorizate prin intermediul autorităților administrației publice locale?
Citeste si   Slabe șanse pentru PMP SUCEAVA în alegerile PARLAMENTARE. Cuplul ANDRONACHE – CODREANU a ieșit foarte prost în competiția ELECTORALĂ locală

Comandat de PARTIDUL NAȚIONAL LIBERAL-Organizația Județeană Suceava, cod unic de mandatar financiar 21200012. 


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ