Autor: Lea Berzuc

Decizie istorică în Pakistan unde Parlamentul a adoptat în unanimitate o lege pentru a elimina o lacună din domeniul dreptului şi pentru a permite urmărirea în justiţie a autorilor ”crimelor de onoare” care au făcut mii de victime în această ţară. Acum, noul act normativ prevede că autorii acestor crime riscă închisoarea pe viaţă, chiar dacă – aşa cum spune tradiţia – au iertarea familiei victimei.baloch

Crimele de onoare ”atentează la viaţa a sute de persoane în fiecare an”, spune textul de lege, precizând că măsura este ”necesară pentru a împiedica repetarea unor asemenea crime”. Legea a fost adoptată în cadrul unei sesiuni comune a celor două camere ale parlamentului şi transmisă în direct la televiziune. Organizaţiile neguvernamentale şi numeroşi politicieni cer de mulţi ani adoptarea unor legi mai dure împotriva autorilor crimelor de onoare şi violenţelor îndreptate împotriva femeilor.

”Legile sunt destinate să ghideze un comportament mai bun, nu să permită ca un comportament distructiv să continue în impunitate”, a declarat presei fosta senatoare Sughra Imam, care a depus iniţial proiectul de lege.

Aceasta s-a luptat intens pentru ca în Pakistan, ţară foarte patriarhală, sute de femei să nu mai fie ucise anual de către rude sub pretextul că ar fi pătat onoarea familiei.

Anul acesta Sughra Imam a învins, ajutată şi de scandalul declanşat pe plan public de asasinarea vedetei de pe reţelele sociale Qandeel Baloch, a cărei viaţă a fost curmată pe 15 iulie de către fratele său  pe motiv că îşi dezonora familia. Qandeel devenise o figură extrem de cunoscută pentru postările sale îndrăzneţe de pe paginile de socializare în care deschidea subiecte tabu în societatea pakistaneză şi critica poziţia ingrată a femeilor.

LĂSAȚI UN MESAJ