Share

În ședința extraordinară de vineri, 8 septembrie, consilierii locali au aprobat în unanimitate proiectul de hotărâre privind consolidarea și refuncționalizarea Palatului Braunstein

S-a recurs la această ultimă soluție deoarece Primăria Municipiului Iași nu a reușit să obțină modernizarea acestui important obiectiv cultural prin intermediul fondurilor europene.

Cheltuielile necesare obiectivului situat în str. Cuza Vodă, nr. 2, sunt estimate la 23.813.415 lei, inclusiv TVA. Durata de realizare a proiectului este de 27 de luni.

După modernizare, clădirea, care se află pe lista monumentelor istorice, își va schimba funcțiunea sa mixtă din comerț și locuințe sociale în funcțiune culturală, de mediatecă și spații expoziționale.

„Mănăstirea Frumoasa, Muzeul de Istorie Naturală, Baia Turcească și Palatul Braunstein fac parte dintr-un grup de monumente care așteaptă de multă vreme intervenția proprietarului, adică a Primăriei. Vrem să le reabilităm și să le redăm valoarea istorică, culturală și turistică. În momentul de față, în județul Iași avem două proiecte în curs de semnare și demarare a lucrărilor de execuție prin intermediul fondurilor europene.

Este vorba despre proiectele de reabilitare a mănăstirilor Frumoasa și Bârnova, iar în așteptare este Biserica Adormirea Maicii Domnului, fosta Episcopie Romano-Catolică. Pe ansamblul Regiunii de Nord-Est sumele sunt deja epuizate. Este vorba despre circa 54 de milioane de euro, din care în Iași vor fi alocate cam 15 milioane de euro.

Cu proiectul Palatului Braunstein suntem eligibili, dar o eventuală finanțare este destul de incertă. Este unul dintre ultimele puncte de interes arhitectural din zona centrală a orașului și ar contura într-o manieră foarte frumoasă legătura cu Palatul Culturii”, a declarat primarul Mihai Chirica, în cadrul ședinței Consiliului Local.

Conform proiectului menționat, soluțiile arhitecturale și tehnice alese urmăresc îndeplinirea obiectivelor proiectului prin consolidarea clădirii în concordanță cu principiile de intervenție asupra monumentelor istorice

Se va urmări refacerea finisajelor interioare şi exterioare cu materiale specifice monumentelor eclectice cu influențe art nouveau de la începutul secolului al XX-lea, înlocuirea şarpantei şi implicit a învelitorii (fapt care conferă posibilitatea amenajării unui spațiu expozițional în podul imobilului, așa cum a fost gândit în 1915).

Citeste si   SENATORUL Laura Iuliana SCÂNTEI, IEȘEANCĂ numai în campania ELECTORALĂ

Proiectul vizează și recompartimentarea interioară, înlocuirea tâmplăriei interioare şi exterioare, refacerea instalaţiilor interioare sanitare, termice şi electrice, curenţi slabi (conform noilor compartimentări şi funcţiuni şi racordarea acestora la branşamentele reţelelor) și reabilitarea termică a clădirii prin executarea unei anvelope interioare.


Share
DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

LĂSAȚI UN MESAJ