Share

România este unul dintre cei mai importanţi producători de miere din Uninuea Europeană

Avem aproximativ 40 de mii de apicultori, înregistraţi oficial, care, împreună, deţin peste 1,6 milioane de familii de albine. Anual producem, în medie, peste 25 de mii de tone de miere. Cel mai bun an a fost 2015 când ne-am clasat pe primul loc în Europa cu o producţie de 35 de mii de tone. Cu toate acestea, în ceea ce priveşte consumul, suntem la coada clasamentului. Anual, un român consumă în medie doar 550 de grame de miere.
Procesatorii amestecă mierea, pentru a-și maximiza profitul. Numai că, pentru a-şi maximiza profitul, procesatorii amesteca mierea românească cu diverse sortimente de miere din import.

Ioan Fetea, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine, explică: „În România, din păcate, toată mierea care se comercializează sau 99 la sută din mierea din supermarketuri scrie pe ea: amestec miere UE şi non-UE. Miere românească sută la sută nu mai găsim decât de la unul-doi-trei procesatori. Apicultorii, în general, vând pe marginea drumului. Sunt în jur de 20 de procesatori care, din păcate, amestecă acest produs românesc cu produse venite din spaţiile extracomunitare, mă refer la Ucraina, China, Mexic, Argentina şi nu mai ştim ce consumăm, din păcate”.

Una dintre soluţii ar fi înfiinţarea unor cooperative de către apicultori.
„Cinci, şase tineri la un loc care împreună accesează un proiect pentru a construi o făbricuţă de procesare a mierii, unde să îşi vândă la un loc producţia” – este soluția pe care o vede Ion Popescu, apicultor.

Radu Plăvănescu a moştenit din tată în fiu pasiunea pentru albine

Primul apicultor al familiei a fost străbunicul său. Acum are 280 de familii de albine care produc, în fiecare an, cinci tone de miere. A reuşit să vândă chiar şi în afara ţării.
Radu Plăvănescu, apicultor: „Avem în Anglia, în Luxemburg, în Franţa, am trimis şi la un mic distribuitor chiar şi în Japonia. În jur de 2-3 tone”.
Mierea nu o vinde la procesatori, ci o transformă chiar el în 17 categorii de produse, inclusiv cosmetice şi lumânări. Spune că foarte important este ca noilor generaţii să le fie insuflată pasiunea pentru albine.

Una dintre principalele probleme cu care se confruntă apicultorii români este schimbarea climatică. Modificarea bruscă a temperaturilor şi a vremii a devenit tot mai frecventă, afectând serios activitatea albinelor.
La nivel mondial, cel mai mare producător de miere este China cu peste 500 de mii de tone pe an.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ