Share

A fost identificată o oportunitate care poate conduce la transformarea Centrului Expozitional Moldova într-un pilon al dezvoltării specializate inteligente a Iașului (SMART CITY) și a Regiunii Nord-Est

 

Concret aceasta se poate realiza printr-un PARTENERIAT EXTINS format din Consiliul Județean Iași, Consiliul Local al Municipiului Iași și Clusterul Regional Inovativ Euronest IT&C Hub (în care Consiliul Județean Iași este, prin Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Euronest, membru fondator).

Proiectul propus are două componente: una care vizează construirea unei infrastructuri hardware și software care să permită dezvoltarea și înglobarea de servicii și tehnologii de tip Internet of Things (IoT), inclusiv realizarea unui data center de mare capacitate care să deservească toate întreprinderile interesate să realizeze transfer tehnologic prin intermediul ETT Innotech Moldova si o componentă de dezvoltare de servicii care să faciliteze și să contribuie efectiv la comercializarea tehnologiilor.


Cele trei corpuri ale Centrului Expozițional Moldova vor fi recompartimentate și reamenajate, astfel încât să poată face aceste servicii.


Facilitatea de tip Expo găzduită în prezent de corpul A va fi menținută, dar se vor avea în vedere soluții de valorificare a acestui spațiu și în perioadele în care nu se vor organiza expoziții și târguri.

Cele două săli de conferințe vor fi recompartimentate și vor avea destinații de tip Fab Lab, Open Lab sau Living Labs.

Citeste si   CUM funcționează finanțările neoficiale ale partidelor? Speța viitorului deputat Marius MINEA rămas dator cu 230 000 euro la anturajul PNL IAȘI!

Se va menține spațiul destinat parcării, la fel și zona administrativă. De asemenea, vor exista laboratoare pentru testare, prototipare si 3D printing

Din punct de vedere tehnic, transformarea Centrului Expozițional Moldova într-o infrastructură de transfer tehnologic presupune atingerea următoarelor obiective: crearea unei infrastructuri și a unei platforme dedicate IoT la nivel regional; achiziționarea și configurarea unui data center de mare capacitate care să permită interconectarea serviciilor publice și a celor private; realizarea unor module pentru cazuri pilot în domenii cu impact economic și social (agricultură, textile-confecții, construcții, cadastru, smart city – servicii publice inteligente: transport, electricitate, apa, canalizare, mediu).


Prin data-center-ul de mare capacitate se urmareste asigurarea unui nivel ridicat de eficienta a resurselor de calcul prin imbunatatirea gradului de utilizare si eliminarea situatiilor de indisponibilitate.


Valoarea totală a investiției necesare realizării Centrului Regional de transfer tehnologic Innotech Moldova se ridică la 3 milioane euro.


Share
DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

LĂSAȚI UN MESAJ