Share

Astăzi, echipa de filmare a rubricii administrative, ”Agenda primarului”, din cadrul ziarului „Bună dimineața Iași”, a ajuns în comuna Cozmești, din județul Iași. Formatul agendei, bine-cunoscut publicului în 2019, continuă și în anul 2020, cu etapa a II-a

Dacă anul trecut, etapa I a ”Agendei primarului”, a fost concepută sub forma unei prezentări succinte a proiectelor existente în localitățile ieșene, etapa a II-a, își propune în 2020, să realizeze o prezentare detaliată a proiectelor acestora, aflate în diferite stadii ale evoluției.

Gazda noastră de astăzi, este domnul primar al comunei ieșene Cozmești, Petrică BALTAG.

            Rep: Aș dori să începem prin a discuta despre proiectele finalizate în perioada 2016-2020, cu rugămintea de a vă încadra până la momentul iunie 2020.

„Referitor la drumurile de interes local, s-au modernizat peste 10 km de drum pietruit, construindu-se şi peste 30 de podeţe„

P.B: Primul lucru pe care l-am avut în vedere, atunci când am preluat conducerea Primăriei, a fost asfaltarea drumului care face legătura între Moșna și Cozmești, DC 67, drum de o importanță majoră pentru locuitorii comunei Cozmești, întrucât, permite deplasarea pe ruta Iași-Răducăneni.

Totodată, fost necesară și asfaltarea unui drum sătesc, ce face legătura dintre DC 67 și drumul de exploatație agricolă, drum realizat în 2017. În cadrul acestui proiect, s-a realizat asfaltarea, șanțurile și podețele. A fost făcută recepția, iar de această investiție, beneficiază și cei care se deplasează spre Huși.

Am finalizat asfaltarea drumului de exploatație agricolă, pe Măsura 125, drum ce trece prin Cozmeşti. Este o rută extrem de importantă pentru crescătorii de animale sau pentru cetățenii care merg la vie, ori pe terenurile arabile. Proiectul era finanțat din anul 2017, ulterior fiind implementat și finalizat în anul 2018.

Referitor la drumurile de interes local, s-au modernizat peste 10 km de drum pietruit, construindu-se şi peste 30 de podeţe.

În luna august, a anului 2019, a fost refăcut podul, din punctul denumit Ichim, întrucât, ploile din 2017 și-au lăsat amprenta asupra lui. Au fost efectuate studiile de fezabilitate, împreună cu expertiza tehnică, iar în vederea îndeplinirii acestui scop, s-a folosit: pietriş, fotocelule, s-a făcut o extindere cu 5 metri şi jumătate, urmând ulterior consolidarea cu încă 10 metri conform proiectului, pe parcursul acestui an.

Citeste si   Vezi lista școlilor în care se suspendă cursurile școlare în modalitatea „faţă în faţă"

„Investiția în educație, a reprezentat pentru mine, un obiectiv deosebit de important”

Un alt obiectiv important, a fost construirea unei grădinițe, în comuna Cozmești, cu trei săli de clasă, lucrare inițiată în anul 2008 și finalizată în 2019, prin intermediul programului PNDL 1.

În cadrul grădiniţei, sunt înscrişi aproximativ 60 de copii, 2 educatori și un învățător. Dispune de toate dotările unei instituții moderne: grupuri sanitare separate pentru copii, cadre didactice și pentru persoanele cu dizabilități, cancelarie, camere de supraveghere, sisteme de alarmă și fum, mobilier nou, televizoare, videoproiectoare și centrală termică.

“Copiii beneficiază de costume populare, mobilier nou, scenă, sisteme audio-video, videoproiectoare”

Mai este de menţionat, modernizarea și reabilitarea Căminului Cultural, din comuna Cozmești, proiect demarat prin Fonduri Europene. În acest sens, am dotat instituția cu instrumente muzicale, pentru a conserva tradiția Festivalului Fanfarelor”, din comuna Cozmești. Copiii beneficiază de costume populare, mobilier nou, scenă, sisteme audio-video, videoproiectoare, cu alte cuvinte, dispunem de tot ceea ce presupune un Cămin Cultural.

Un alt proiect important pentru comuna noastră, are în vedere, modernizarea și dotarea Corpului A, al Școlii din Podolenii de Sus. În urma acestor lucrări, a fost reabilitat acoperișul clădirii, a avut loc dotarea cu un număr considerabil de calculatoare, a fost asigurat mobilierul, necesar unei clădiri moderne, au fost adăugate sisteme de supraveghere video şi alarmă, centrală termică şi grup sanitar.

A fost o investiție extrem de necesară, deoarece, în școală existau sobe de teracotă, pe care le-am înlocuit cu încălzirea centralizată, care menține o căldura constantă în cadrul întregii clădiri. Consider că aceasta a fost o schimbare indispensabilă și totodată, benefică pentru copiii satului Podolenii de Sus.

La Şcoala din Podolenii de Jos, am reabilitat acoperișul deteriorat al școlii, deoarece ţigla cu care era acoperită, era distrusă.

Am modernizat rețeaua electrică din satul Cozmești, (zona Muzicanți) și Podolenii de Sus. A fost o investiţie necesară, deoarece în momentul în care erau condiţii meteorologice nefavorabile, cetăţenii nu mai aveau energie electrică.

Citeste si   Rectorul TUIASI, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, reales vicepreședinte al Consiliului Național al Rectorilor

“Am extins iluminatul public în comună, care funcționează pe tot parcursul nopții”

În același timp, am extins iluminatul public în comună, care funcționează pe tot parcursul nopții. Această investiţie a fost implementată anterior mandatului meu, însă, nu a fost achitată. În rezolvarea acestei situaţii, am achitat datoria de 500.000 lei, iar pe lângă cele 420 de lămpi deja existente, am mai achiziționat încă 180.

La sfârșitul anului 2019, am finalizat Planul Urbanistic General (PUG), deoarece fără acest PUG, nu era posibilă realizarea construcțiilor.

În satul Cozmești și Podolenii de Jos, am introdus sisteme de monitorizare a circulației, am instalat camere de luat vederi în toate intersecțiile și punctele principale ale traficului.

Rep: Domnule primar, să trecem la prezentarea proiectelor aflate în desfășurare.

P.B: Unul dintre proiectele pe care le desfășurăm în prezent, este reabilitarea Dispensarului uman, care se afla într-o stare deplorabilă. Gradul de realizare al acestui proiect, este de 90%. Urmează finalizarea liftului, ce face legătura între parter și etajul I, pentru a se putea efectua, în felul acesta, transferul persoanelor cu dizabilități și sperăm că în aproximativ o lună de zile, să fie pus în funcțiune.

Întrucât, investiția în educație, a reprezentat pentru mine un obiectiv deosebit de important, în satul Podolenii de Sus, am demarat lucrările de demolare și construire, atât pentru corpul B al şcolii de aici, cât și pentru grădiniță.

Preconizăm că finalizarea lucrării de construire a școlii, va avea loc în luna noiembrie 2020, în timp ce gradul de realizare al grădiniței, este de aproximativ 80% și sperăm ca în scurt timp, să îi facem recepția finală.

Mai este de menţionat și înregistrarea sistematică a terenurilor din extravilan. La momentul actual, sunt realizate 1.306 de gospodării și au mai rămas în proporție de 2.000, pentru finalizarea intabularii din extravilan. În cazul în care vor mai exista fonduri guvernamentale, vom efectua și înregistrarea din intravilan.

Citeste si   Florin VORNICU: ”BĂLAN a avut grija să-și ocupe POSTUL de la PSD cu un om de-a lui, CÂINE CREDINCIOS,care îi lustruiește pantofii STĂPÂNULUI”

Cu ajutorul fondurilor europene din cadrul Grupului de Acţiune Locală, am achiziționat un tractor, pentru întreținerea drumurilor publice și a spațiilor verzi, urmând să investim și în alte utilaje necesare comunei.

„Avem în plan, instalarea rețelei de Wi-fi în Comuna Cozmeşti”

Rep: În continuare, vă rog să ne prezentați proiectele de viitor ale comunei Cozmești.

P.B: Avem un proiect de modernizare a drumurilor sătești, aflat în faza de avizare, fiind cuprinsă o suprafață de 5.743 m.

Ținând cont de faptul că au avut loc lucrările de demolare a școlii și grădiniței, nu am reușit să montăm sistemele de supraveghere a traficului, în Podolenii de Sus, iar acesta, constituie unul dintre obiectivele noastre de viitor.

De asemenea, avem în plan, instalarea rețelei de Wi-fi, investiție pentru care, dispunem de un grant, în valoare de 15.000 de euro, iar în acest sens, urmează să contractăm una dintre firmele avizate.

Totodată, ne-am stabilit drept obiectiv, modernizarea și reabilitarea sediului Primăriei, iar în acest context, proiectul a fost deja elaborat și avizat, urmând să fie depus la CNI.

Suntem în pregătire cu Master Planul ApaVital care include reţeaua de apă şi canalizare.

Pe același fond, al proiectelor de viitor, intenționăm ca împreună cu cei din comuna Moșna, să implementăm o platformă pentru gunoi.

Rep: Domnule primar, Petrică BALTAG, efortul depus de dvs. în comuna Cozmești, de-a lungul ultimilor 4 ani, este fără îndoială, unul vizibil. Aveți un mesaj pentru locuitorii comunei Cozmești?

În perioada 2016-2020, ne-am concentrat asupra proiectelor de care comuna Cozmești avea neapărată nevoie.

Am construit si reabilitat, după caz, școlile, dispensarul si drumurile de interes local. Am extins si modernizat iluminatul public.

Suntem în pregătire cu Master Planul ApaVital pentru aducţiune de apă și canalizare.

Toate aceste proiecte, au fost inițiate de mine, dar au fost aprobate în Consiliul Local, motiv pentru care le mulţumesc colegilor consilieri.

Nu în ultimul rând, as dori sa le mulțumesc cetățenilor comunei Cozmești pentru sprijinul si încrederea acordată  în vederea realizării tuturor acestor obiective.


Share
DISTRIBUIȚI
Redactor-Șef al Ziarului Buna Dimineața Iași. Experiență în domeniul administrației publice atât la nivelul instituțiilor publice de pe raza municipiului Iași cât și a UAT-urilor care își desfășoară activitatea la nivel județean! CONTACT: 0771.324.701 email: office.bunadimineataiasi@gmail.com sau office@bunadimineataiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ