În cadrul rubricii “Agenda Primarului” ne propunem să venim în spirijinul unităților administrativ-teritoriale și să reliefăm eforturile pe care acestea le fac în vederea dezvoltării mediului rural de la nivelulul județului Iași.
Săptămâna aceasta ne aflăm în comuna PLUGARI și discutăm cu Paul MURSA, primarul comunei.

Cum v-ați putea descrie comuna ? Ce ar trebui să știe cititorii despre comuna dumneavoastră?

Cinci obiective din comuna Plugari sunt incluse în lista monumentelor istorice din județul Iași ca monumente de interes local. Trei dintre ele sunt situri arheologice: movilele de la Plugari din perioada Halstatt (aflate la 2 km nord-vest de sat); situl de la Cotul Beicului; și situl de „la Cimitir” (toate trei aflate în zona satului Plugari).

Primarul Mursa Paul: Comuna Plugari este o comună aflată în Nord Vestul județului Iași, cu un număr de 3500 locuitori, este o comună în plină dezvoltare fiind locuită în mare parte de oameni care sunt buni gospodari, cu o vădită dorință de progres, dezvoltându-se fiecare pe diferite sectoare (agricole, comerciale, etc), aducând și creând astfel premisele bune unui nivel de trai crescut în comuna noastră.

Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Plugari se ridică la 3.615 locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 3.664 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt români (98,17%). Pentru 1,74% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută. Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (97,46%). Pentru 1,8% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.

Cinci obiective din comuna Plugari sunt incluse în lista monumentelor istorice din județul Iași ca monumente de interes local. Trei dintre ele sunt situri arheologice: movilele de la Plugari din perioada Halstatt (aflate la 2 km nord-vest de sat); situl de la Cotul Beicului; și situl de „la Cimitir” (toate trei aflate în zona satului Plugari).

Situl de la Cotul Beicului se află la 3 km vest de sat și conține așezări din Epoca Bronzului târziu (cultura Noua), secolele al IV-lea–al III-lea î.e.n. (perioada Latène), secolul al V-lea e.n. (epoca migrațiilor), secolele al XIV-lea–al XV-lea și al XV-lea–al XVI-lea. Situl de „la Cimitir” cuprinde urmele a două așezări, una din eneolitic (cultura Cucuteni, faza A) și una din secolele al IV-lea–al III-lea î.e.n. (perioada Latène).

Care este bugetul comunei pentru anul în curs? Cum răspunde această valoare necesităților pe care comună le are ?

În ceea ce privește activitățile de primăvară ne aflăm la capitolul iginiezare, muncitorii din cadrul Primăriei desfășoară în aceste momente pe teritoriul comunei activități de curățare a albiilor râurilor, decolmatare șanțuri, igienizare spații verzi, plantări decorative, iginiezare trotuare și tot ceea ce ține de curățenia de după iarnă.

Momentan, pentru acest an nu avem un buget deoarece situația politică în țara noastră este cum este, cum o știm cu toții. Însă , nu avem mari speranțe, va fi probabil ca în fiecare an – un buget suficient cât să “mergem pe ață”, la limita subzistenței.

Nu putem spune că bugetele din anii anteriori acordate Primăriei Comunei Plugari au fost suficiente pentru proiectele pe care am dorit sau pe care mi le-am propus să le dezvolt la nivelul comunității. Până acum, zic eu , că m-am descurcat onorabil și din puținul pe care au înțeles autoritățile centrale să ni-l distribuie s-a putut susține atât funcționarea cât și diversele proiecte pe care le-am implementat de lungul celor , putem spune de acum, două mandate.

Ce lucrări sau activități specifice aţi demarat în această primăvară?

În ceea ce privește activitățile de primăvară ne aflăm la capitolul iginiezare, muncitorii din cadrul Primăriei desfășoară în aceste momente pe teritoriul comunei activități de curățare a albiilor râurilor, decolmatare șanțuri, igienizare spații verzi, plantări decorative, iginiezare trotuare și tot ceea ce ține de curățenia de după iarnă. Ceea ce va putem spune despre lucrări este că avem mai multe proiecte în derulare și sperăm ca în cel mai scurt timp acestea să poată fi puse în funcțiune pentru ca locuitorii să se poată bucura de plusul pe care acestea îl vor da comunei din care fac parte.

Ne puteți face o scurtă descriere a proiectelor pe care le aveți în implementare ? Va rugăm să va referiți la domeniu, valoare, termen de finalizare și sursă de finanțare ?

Sigur! Noi avem în acest moment în implementare două proiecte ample. Avem un proiect prin care s-au asfaltat 7,5 km de drumuri sătești în satul Plugari – acestea fiind finalizate și recepționate, iar în cadrul aceluiași proiect dezvoltat prin accesarea de fonduri europene în valoare de 2,8 milioane de euro avem în derulare la momentul actual modernizarea și dotarea căminului cultural din satul Plugari, precum construcția unui Afterschool în localitatea Plugari – acestea având termen de finalizare în acest an.

Încercăm, în limita posibilităților și a legii, să ne implicăm în rezolvarea tuturor situațiilor de natură socială care apar pe teritoriul comunei Plugari. Sprijinim cu tot ceea ce putem oamenii cu posibilități reduse, le dăm cele mai bune sfaturi și îi îndemnăm spre bine atunci când se prezintă la sediul Primăriei pentru diverse probleme și necesități.

Un al doilea proiect este cel prin care modernizăm drumurile sătești din localitatea Borosoaia, proiect ce a fost accesat prin MDRAP- programul PNDL 2 a cărui valoarea se ridică la suma de 7,5 milioane de Ron, acesta fiind la momentul prezent în plină desfășurare având termen de finalizare în această vara. De asemenea, ne aflăm în faza de licitație pentru construirea unei grădinițe și a unei școli în localitatea Borosoaia, proiect finanțat prin MDRAP – programul PNDL 1- cu termen de finalizare la sfârșitul acestui an.

După cum observați, noi încercăm să profităm pe cât posibil și aplicăm în cadrul tuturor programelor guvernamentale de finanțare inițiate pentru mediul rural și totodată mergem și pe palier european prin accesarea de fonduri europene. Încercăm pe cât posibil să dezvoltăm comuana pe toate sectoarele – infrastructură , educație , cultură, și sperăm noi să ne aliniem în timpul cel mai scurt la un standard cât mai apropiat de cel clasic european.

Ce planuri de investiții aveți în pregătire? ( Dotări , modernizări , construcții)

Noi avem în plan ca pentru anul în curs să efectuăm toate procedurile necesare pentru obținerea de fonduri prin Compania Națională de Investiții necesare în vederea construirii unei Săli de Sport de 180 de locuri, a unui nou sediu pentru Primărie, precum și a unui cămin cultural în localitatea Boroșoaia. În ceea ce privește sala de sport, solicitarea este deja depusă și așteptăm răspunsul, iar pentru celelalte două obiective suntem în curs de accesare. Avem în vedere , simultan, și asfaltarea restului de drumuri sătești rămase neasfaltate și totodată și construirea unui parc dotat cu toate cele necesare pentru copiii din comună.

Care este gradul de implicare al Primăriei pe care o conduceți în viață comunității sub aspect social ?

Încercăm, în limita posibilităților și a legii, să ne implicăm în rezolvarea tuturor situațiilor de natură socială care apar pe teritoriul comunei Plugari. Sprijinim cu tot ceea ce putem oamenii cu posibilități reduse, le dăm cele mai bune sfaturi și îi îndemnăm spre bine atunci când se prezintă la sediul Primăriei pentru diverse probleme și necesități. Compartimentul de asistență socială are în evidență cazurilor de natură socială și le monitorizează îndeaproape, intervenind conform normelor în vigoare de câte ori este cazul.

În același timp noi profităm de orice oportunitate care apare și ar putea aduce beneficii locuitorilor. De exemplu, acum două săptămâni ne-am bucurat și am sprijinit prezența celor de la Caravana cu Medici, personal medical ce a oferit consultații gratuite femeilor de pe raza comunei Plugari în cadrul unei campanii de prevenire a cancerului de col uterin. Campanii de acest gen se desfășoară cu sprijinul asistentului comunitar din cadrul Primăriei Comunei Plugari, și Crucea Roșie. Suntem extrem de deschiși la astfel de colaborări deoarece dorim ca locuitorii comunei Plugari să fie informați cu toate cele necesare pentru a avea o mai bună calitate a vieții atât din punct de vedere social, educațional și medical.

Ne puteți oferi câteva detalii despre activitățile cultural – artistice sau poate chiar sportive care se desfășoară în comuna dumneavoastră pe parcursul anului?

Relația cu autoritățile județene este una normală. Sprijin nu aș putea spune că avem într-un mod deosebit, este o relație instituțională și atât.

La nivel cultural-artistic, în acest moment, pe plan comunal am fost nevoiți să întrerupem aceste activități, deoarece căminul cultural din satul Plugari și singurul din comună la acest moment – se află în plin proces de consolidare și renovare și avem lipsa de spațiu.

Însă, copiii , tinerii, cât și părinții acestora au parte de astfel de activități la nivelul unităților școlare de pe raza comunei unde personalul este unul extrem de dedicat și implicat în acest sector. Din punct de vedere sportiv avem echipa de fotbal a comunei Plugari care face față cu brio provocărilor din Liga a V-a.

Cum apreciați relația cu autoritățile județene ? În ce măsură ați beneficiat de sprijin din partea acestora ?

Relația cu autoritățile județene este una normală. Sprijin nu aș putea spune că avem într-un mod deosebit, este o relație instituțională și atât. Marea noastră doleanța și cerință îndreptată spre autoritățile județene este drumul Plugari Borosoaia – drum care este în administrarea Consiliului Județean asupra căruia noi ca și autoritate locală nu putem interveni și care și de această dată când s-au anunțat lucrări pe diverse drumuri din județ a fost lăsat la o parte, astfel încât, pe cale de consecință nu putem fi prea entuziasmați de autoritățile județene.

Domnule Primar, vă urăm mult succes și vă mulțumim pentru amabilitatea de a ne răspunde întrebărilor
adresate.

LĂSAȚI UN MESAJ