Share

În fiecare toamnă, creștinii din România așteaptă cu mare emoția pelerinajul Sfintei Parascheva de la Iași, protectoarea celor sărmani, bolnavi, fără ajutor și ocrotitoarea Moldovei. În jurul datei de 14 octombrie, sute de mii de oameni se înghesuie să atingă racla sfântă și să spună o rugăciune pentru ei și pentru cei dragi.

Din cauza pandemiei, racla Sfintei Parascheva va fi scoasă la Iași, spre închinare, cu o săptămână înainte de marea sărbătoare, iar credincioșii sunt chemați pe rând să se reculeagă. Trebuie să poarte mască, să păstreze distanța și să părăsească zona catedralei, după ce au trecut pe la moaște.

Primii pelerini au început să apară la Iași de ieri (05.10 -n.r.).

Constantin STURZU: ”Sfințenia nu este contagioasă”

Având în vedere unele interpelări sau îngrijorări cu privire la modul în care pelerinii s-ar comportă în fața sfintelor moaște, preotul Constantin STURZU, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Iașilor a declarat:

„Sfințenia nu este contagioasă. Pelerini sau nu, de aici înțelegem două lucruri.
Primul: ceea ce este sfânt nu se află sub puterea stricăciunii, a răutății, a bolilor. Dimpotrivă. Cele sfinte sunt pentru creștini izvor de vindecare, de mângâiere, de întărire. Nu de azi, de ieri, ci de două milenii.

Al doilea: de sfințenie nu te poți „molipsi”. Atingerea mecanică, atitudinea superstițioasă nu ajută. E nevoie și de o credință care, mai devreme sau mai târziu, să se vădească în fapte bune, bineplăcute lui Dumnezeu și în folosul oamenilor.
Așadar, e nevoie de discernământ și de evlavie înțeleaptă. Mai ales în aceste vremuri grele”, a declarat preotul Constantin Sturzu, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Iașilor.

În plus, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru îi sfătuiește pe credincioși să nu se abată de la regulile de siguranță nici la pelerinaj.

“Cei care vin şi trebuie să respecte nişte precauţii. Vrem nu vrem, suntem în timp de nelu-tataru:-nu-ma-astept-la-un-nou-lockdown.-cerem-doar-respectarea-unor-regulipandemie, vrem nu vrem sunt Sărbătorile Iaşiului, dar va trebui să le adaptăm contextului pe care îl trăim noi astăzi.

Dăm aceleaşi sfaturi pe care le dăm de la începutul acestei pandemii. Portul măşții, distanţare, dezinfectant şi, în acelaşi timp, să ne dăm seama că mergem în locuri aglomerate. Evităm acele locuri în măsura în care putem să păstrăm nişte precauţii”, a declarat Nelu TĂTARU.

Primarul municipiului Iași, Mihai CHIRICA a declarat că nu este de dorit că lumea să se îmbulzească la moaștele sfintei în aceste an, însă încercă să facă în așa fel încât să nu-i pună în pericol pe cei care țin neapărat să participe.

Nu încurajăm pe nimeni să vină, dar nu dorim să fim descoperiţi dacă pelerinii ajung aici. De aceea ne vom pregăti doar în acest context, să nu ne prindă pe picior greşit. De cel puţîn două zile ajung tot mai multe grupuri de pelerini.

Trebuie să ne aşteptăm la acest lucru. În România nu este interzisă libertatea de mişcare şi avem obligaţia de a-i primi aşa cum se cuvine pentru a nu-i pune în pericol şi să nu ne punem în pericol nici pe noi”, spune Mihai Chirică.

Principalele măsuri pe care pelerinii vor trebui să le respecte la pelerinajul Sfintei Parascheva în 2020 sunt: 

• Nu vor mai fi organizate evenimente cu risc epidemiologic crescut, precum Sărbătoarea Vinului, Masa Pelerinilor, Târgul Meșteșugarilor, Parcul de distracții, spectacolul și focul de artificii.

• Va fi organizat doar Târgul de Blănuri, dar pe o suprafață de trei ori mai mare decât în anii trecuți, în zona Hala Centrală – strada Costache Negri, cu maxim 75 de comercianți și măsuri stricte de dezinfectare.

• În vederea evitării aglomerației, Seara Valorilor va fi organizată în trei zile succesive, 13 – 14 – 15 octombrie, doar dacă în zilele respective rata de infectare în Municipiul Iași va fi de sub 1,5 cazuri la mia de locuitori.

Porțiile din Ceaiul Pelerinilor vor fi oferite în pahare de unică folosință, vor fi preparate de o cantină autorizată și vor fi transportate cu mijloace autorizate de Direcția de Sănătate Publică

Mitropolia Moldovei și Bucovinei nu mai autorizează comercializarea de obiecte bisericești și va amenaja un singur cort propriu pentru această activitate în zona intrării în curte.

Traseul pelerinilor va fi organizat pe o bandă carosabilă, nu pe trotuar, și va fi delimitat prin garduri de protecție și bandă puse la dispoziție de Servicii Publice SA și Jandarmerie, pe următorul traseu: Facultatea de Teologie, Str. Iordachi Lozonschi, str. Cloșca, str. Sfântul Petru Movilă, str. Alexandru Ipsilanti Vodă, bd. Regele Ferdinand I al României, Podu Roș, bd. Regele Mihai I.

• Traseul pelerinilor va fi parcurs în șir indian, cu o distanță de 1,5 metri între persoane (indiferent că este vorba de membri ai aceleiași familii, cu excepția celor care au nevoie de sprijin în deplasare) și cu obligativitatea purtării permanente a măștii de protecție. Citadin SA va asigura marcajul în vederea respectării măsurilor de distanțare fizică.

Pe traseul pelerinilor, din 300 în 300 de metri sau mai puțin, dacă situația o impune, vor fi montate corturi puse la dispoziție de Servicii Publice SA pentru realizarea filtrului epidemiologic, controlarea temperaturii și dezinfectarea mâinilor.

• Pe traseul pelerinilor, dar și în alte zone din oraș (Piața Unirii, Piața Palatului Culturii, parcuri, esplanade), Primăria Municipiului Iași va monta ecrane pe care vor fi transmise în perioada 10 – 15 octombrie imagini din timpul pelerinajului, inclusiv Sfânta Liturghie din 14 octombrie.

• Mitropolia Moldovei și Bucovinei va organiza, din 100 în 100 de metri, în funcție de fluxul pelerinilor, echipe formate dintr-un preot și un voluntar care vor oferi pelerinilor indicații, dezinfectant, măști de protecție și apă îmbuteliată.

Slujba din 14 octombrie va fi organizată pe o scenă amenajată în zona pietonalului Ștefan cel Mare. Participarea va fi permisă doar pe scaune, în limita a 500 (puse la dispoziție de Primăria Municipiului Iași), așezat și cu mască de protecție.

• Locuri de urmărire a slujbei vor fi organizate și în Piața Unirii și Piața Palatului Culturii, unde municipalitatea va pune câte 200 de scaune.

• Circulația rutieră va fi închisă pe bulevardul Ștefan cel Mare, între strada I. C. Brătianu și Casa Modei și pe strada I. C. Brătianu, precum și pe alte artere, în funcție de necesități, în perioada 8 – 15 octombrie.

• În cursul zilei de 14 octombrie, începând cu o jumătate de oră înainte de Sfânta Liturghie și până după jumătate de oră după aceasta, va fi interzisă orice activitate comercială pe pietonalul și bulevardul Ștefan cel Mare.

• În toată perioada Sărbătorilor Iașului municipalitatea nu va elibera avize pentru comercializare în nicio zonă a orașului.

• Calea Sfinților va fi organizată duminică, 11 octombrie, între orele 14.00 și 16.00, sub forma unei deplasări cu racla Sfintei Cuvioase Parascheva pe o autoutilitară cu platformă prin toate zonele orașului, fără opriri, cu o viteză medie de 20 de kilometri la oră. Mitropolia Moldovei și Bucovinei solicită Poliției Rutiere sprijin pentru traversarea intersecțiilor fără oprire.

• Dacă va fi cazul, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, SMURD și Serviciul Județean de Ambulanță vor colabora cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei în vederea unei eventuale amenajări a unui cort de prim ajutor în zona Catedralei Mitropolitane. Mitropolia va organiza un astfel de punct de prim ajutor la Centrul Providența.

• Spitalele de Recuperare și „Dr. C. I. Parhon” vor organiza, cu sprijinul SMURD, câte o zonă de carantinare cu câte 10 paturi.

• Nu se va oferi mâncare gătită pelerinilor aflați la coadă, ci doar produse de panificație împachetate (de exemplu, biscuiți). Municipalitatea și Mitropolia Moldovei și Bucovinei fac apel la pelerini să vină cu mâncare de acasă (sandvișuri).

Municipalitatea recomandă Inspectoratului Școlar Județean să dispună desfășurarea activității didactice în condiții normale, dar specifice perioadei, în ziua de 14 octombrie.

• În toată perioada pelerinajului, în zonele în care sunt pelerini nu va fi autorizat niciun eveniment artistic, nici măcar individual.

• Municipalitatea va monta 100 de toalete ecologice în zona centrală și va asigura servicii de vidanjare și dezodorizare / odorizare pentru acestea.

Începând cu data de 7 octombrie, Poliția națională, Poliția Locală și Jandarmeria vor intensifica activitatea de control a măsurilor de protecție sanitară.

• Poliția națională și Jandarmeria vor organiza filtre rutiere la intrările în oraș în vederea luării în evidență, verificării și îndrumării autocarelor cu pelerini, astfel încât să se evite formarea de aglomerații.

• Pentru evitarea formării de aglomerații, Primăria Municipiului Iași nu va organiza locuri speciale de parcare pentru autocare. Municipalitatea face apel la pelerini să vină la Iași cu autoturismele personale sau cu trenul!

• De asemenea, Primăria Municipiului Iași face apel la celelalte autorități locale din țară să nu organizeze deplasări pentru pelerini cu autocarele! Municipalitatea a făcut deja adresă către Ministerul Afacerilor Interne pentru ca acesta să interzică / recomande autorităților locale organizarea unor astfel de deplasări.

• În vederea evitării formării de aglomerații și în semn de respect pentru pelerini, Municipalitatea face apel la toți locuitorii Municipiului Iași ca în perioada 8 – 15 octombrie să evite deplasarea la Catedrala Mitropolitană, precum și orice alte zone aglomerate.

 


Share
DISTRIBUIȚI
Redactor-Șef al Ziarului Buna Dimineața Iași. Experiență în domeniul administrației publice atât la nivelul instituțiilor publice de pe raza municipiului Iași cât și a UAT-urilor care își desfășoară activitatea la nivel județean! CONTACT: 0771.324.701 email: office.bunadimineataiasi@gmail.com sau office@bunadimineataiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ