Share

Administrația Penitenciarului Iași întreprinde, începând cu data de 24.02.2020,demersuri cu caracter de prevenție împotriva răspândirii virusului SARS-CoV-2

Având în vedere contextul epidemiologic de la nivelul județului Iași, precum și colaborarea dintre Penitenciarul Iași și instituțiile locale ale sistemelor sanitar și de ordine publică, în vederea informării publicului, transmitem următoarele:

Administrația Penitenciarului Iași întreprinde, începând cu data de 24.02.2020,demersuri cu caracter de prevenție împotriva răspândirii virusului SARS-CoV-2 în rândul persoanelor private de libertate și al personalului. Astfel, prin promovarea directivelor de la nivel național, unitatea de detenție a implementat, progresiv, măsuri de limitare a interacțiunii persoanelor custodiate cu exteriorul, în paralel cu intensificarea măsurilor igienico-sanitare, de protecție personală și de informare/conștientizare.

Decretul privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, nr. 195/16.03.2020, art. 47

Astfel, în prezent, în completarea măsurilor de primă urgență, cu caracter preventiv impuse prin Decretul privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, nr. 195/16.03.2020, art. 47 (pe durata stării de urgență, în executarea pedepselor și măsurilor privative de libertate, se suspendă: exercitarea dreptului de a primi vizite, exercitarea dreptului la vizită intimă, exercitarea dreptului de a primi bunuri prin sectorul vizită, cât și recompensele constând în permisiunea de ieșire din penitenciar), unitatea de detenție îndeplinește:

  • Măsuri de igienizare/dezinfectare zilnică și ori de câte ori este nevoie a spațiilor și mijloacelor de transport;
  • Asigurarea, la nivel maximal, a materialelor igienico-sanitare distribuite persoanelor private de libertate și cadrelor, pentru uz personal și spații;
  • Asigurarea, distribuirea și utilizarea materialelor de protecție (mască și mănuși) către/de către persoanele private de libertate și angajații unității, în situațiile care impun interacțiune directă (procedura încarcerării persoanelor nou depuse, prezentarea persoanelor private de libertate la unități spitalicești din rețeaua sanitară publică, prepararea și distribuirea hranei etc.)
  • Triaj epidemiologic pentru persoanele nou depuse și personalul angajat, precum și monitorizarea stării de sănătate a tuturor persoanelor custodiate;
  • Măsuri de informare/conștientizare cu privire la necesitatea respectării indicațiilor igienico-sanitare (spălarea mâinilor, dezinfectarea suprafețelor) și, implicit, cu privire la riscurile asociate nerespectării acestora;
  • Cooperare permanentă cu instituțiile abilitate în gestionarea problematicii SARS-CoV-2 la nivel județean și national, astfel încât Penitenciarul să respecte conduita preventivă impusă de factorii decidenți.
  • Penitenciar asigură compensarea și extinderea posibilităților de a susține dialogul, schimbul de informații și suportul afectiv

Dat fiind caracterul restrictiv al măsurilor care presupun suspendarea interacțiunii cu mediul exterior, precizăm că sistemul penitenciar asigură compensarea și extinderea posibilităților de a susține dialogul, schimbul de informații și suportul afectiv dintre persoanele private de libertate și mediul de suport, promovarea acestei componente fiind esențială în menținerea unui tonus psihic corespunzător.

Citeste si   Ce se întâmplă cu PACIENȚII non-COVID în vremea PANDEMIEI: ”Și noi avem NEVOIE de AJUTOR din parte MEDICILOR”

În context, Decretul privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, nr. 195/16.03.2020, art. 47 a prevăzut majorarea duratei și numărului convorbirilor telefonice la care au dreptul persoanele custodiate, precum și extinderea posibilităților de a accesa comunicările on-line, ca alternativă la vizită. Totodată, unitatea de detenție a prelungit, în vederea susținerii accesului la informații, programul de difuzare a semnalului TV, până la ora 24:00.

Citeste si   Mall-urile au lansat OFERTELE PROMOȚIONALE de Sărbători: Spaţiile comerciale sunt SIGURE din punct de vedere al MĂSURILOR de prevenție COVID-19

Prin aspectele anterior evidențiate, administrația Penitenciarului Iași urmărește informarea corectă și promptă a publicului cu privire la măsurile de prevenție adoptate la nivel instituțional, cu precădere în contextul riscurilor ridicate de situația epidemiologică de la nivel județean,  vine în sprijinul aparținătorilor persoanelor private de libertate și valorifică efortul depus în vederea protejării persoanelor custodiate, personalului și membrilor societății civile.

Citeste si   TONOMATELE de cafea - risc de INFECATRE cu SARS-COV-2? Mihaela: ”Nu avem de unde ȘTI cine a pus MÂNA pe acel APARAT înaintea NOASTRĂ”

Pentru informaţii suplimentare desemnăm ca persoană de contact pe d-na subcomisar Gabriela Topoliceanu,  telefon 0332/425865, fax 0232.216700.

 


Share
DISTRIBUIȚI
Redactor-Șef al Ziarului Buna Dimineața Iași. Experiență în domeniul administrației publice atât la nivelul instituțiilor publice de pe raza municipiului Iași cât și a UAT-urilor care își desfășoară activitatea la nivel județean! CONTACT: 0771.324.701 email: office.bunadimineataiasi@gmail.com sau office@bunadimineataiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ