Share

În perioada 28 octombrie – 04 noiembrie 2020 personalul Serviciului de Educaţie şi Asistenţă Psihosocială din cadrul Penitenciarului Iaşi, alături de omologii lor din unitățile penitenciare din cadrul Regiunii Nord – est, în colaborare cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei, Muzeul Mitropolitan și Art Georgies Iaşi, vă invită să vizionați expoziția „Educație și restaurare prin artă sacră”.

Expoziția regională „Educație şi restaurare prin artă sacră” presupune prezentarea unor creații religioase în cadrul Muzeului Mitropolitan din Iași care pun în valoare demersurile constante realizate de personalul serviciului de reintegrare, precum şi modul în care persoanele private de libertate au reușit să proiecteze și să interiorizeze reperele creștine.

Citeste si   (P) MARICEL POPA, președintele PSD IAȘI: „VISUL unui popor a fost ÎMPLINIT în urmă cu mai bine de un SECOL.”

Structură integrată în seria valențelor creatoare de civilizație, arta constituie una dintre principalele modalități de a permanentiza întâlnirea conceptelor și reprezentărilor cu sfera spirituală. Din această postură cathartică, viziunea creatoare se încadrează în principalii exponenți ai gândirii umane, asumându-și printre coordonate și valorificarea acelui mysterium tremendum et fascinans (Rudolf Otto).

Citeste si   1 Decembrie la IAȘI! Medicii din PRIMA LINIE au fost PREMIAȚI pentru LUPTA împotriva răspândirii SARS-COV-2

Mizând pe căutarea unui răspuns între granițele spirituale și materiale, forma sacră de manifestare propune un cadru relațional pentru accesul la o cunoaștere deplină, prin revalorizarea legăturii dintre om și Dumnezeu.

Drept urmare, prin expunerea viziunii subiective a persoanei private de libertate în raport cu misterul esențial al credinței, arta religioasă capătă și o valoare paideică, întrucât nu ilustrează simple acte de civilitate imediată, ci relevă o perspectivă de lungă durată, de natură inefabilă în conturarea omului.

Dorind să valorifice componenta educațională pe care o are arta sacră, proiectul de față își propune să ilustreze valorile moral-religioase necesare atât în proiectarea viziunii personale, cât și pentru a determina schimbări pozitive la nivelul persoanei private de libertate, prin prezentarea de obiecte realizate de persoanele private de libertate în cadrul activităţilor sectorului de reintegrare socială din unităţile de deţinere din Regiunea Nord-Est.

Citeste si   1 Decembrie, Ziua NAȚIONALĂ a ROMÂNIEI! Semnificațiile și ISTORIA acestei DATE

Talentul, înclinaţiile artistice pot exista latent în oameni, fiind nevoie doar de un context favorabil în care acestea să se poată pune în evidenţă.


Share
DISTRIBUIȚI
Redactor-Șef al Ziarului Buna Dimineața Iași. Experiență în domeniul administrației publice atât la nivelul instituțiilor publice de pe raza municipiului Iași cât și a UAT-urilor care își desfășoară activitatea la nivel județean! CONTACT: 0771.324.701 email: office.bunadimineataiasi@gmail.com sau office@bunadimineataiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ