Share

Românii consumă anual în jur de 6 kilograme de pește

Românii consumă anual în jur de 6 kilograme de pește, de aproape patru ori mai puțin decât media Uniunii Europene, însă în zilele cu dezlegare la pește, cum este și Duminica Floriilor, consumul aproape se dublează. Pentru a nu avea surprize neplăcute în ziua de Florii, ieșenii care vor consuma pește sunt sfătuiți să fie atenți atunci când aleg să prepare delicioasele bucate.

Vreau să transmit celor care vor consuma pește de Florii, mai ales cei care au ținut post, și anume că ar trebui să țină cont de anumite reguli. Peștele trebuie șă fie achiziționat din zone recunoscute din punct de vedere epidemiologic, adică din zone controlate. Să nu cumpărăm pește de la persoane care nu au certificat sau autorizație de comercializare a peștelui. Deoarece, peștele poate să fie purtător a unor agenți infecțioși care se manifestă în primul rând prin diaree cu vărsături și chiar scăderea tensiunii arteriale. Dacă din nefericire după ce ați consumat pește la 12 sau 24 de ore apar astfel de simptome să se prezinte la boli infecțioase. Trebuie să mai atragem atenția că unele conserve din pește pot găzdui o toxină, care poate conduce la botulism, boală infecțioasă care are manifestări oftalmologice și manifestări neurologice. Așadar, trebuie ținut cont de garanția produsului și de locul de cumpărare, și bineînțeles de calitățile noastre organoleptice”, le transmite ieșenilor doamna doctor Carmen Dorobăț, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase “Sfânta Parascheva” Iași

Citeste si   Rata de infectare cu SARS-COV2 în județul IAȘI! 9 localități se află în SCENARIUL ROȘU

Potrivit tradiției, în ziua de Florii, oamenii duc la biserica ramuri de salcie, care sunt sfințite și puse apoi la icoane, la pomii fructiferi pentru a-i ajuta să rodească sau la ușa casei pentru a fi protejată tot anul. Ramurile ajută la tămăduirea bolilor, la belșug în gospodărie și sunt păstrate pe tot parcursul anului, până la următoarea sărbătoare de Florii.

Citeste si   În județul IAȘI s-au ocupat peste 17.000 dintre locurile de VACCINARE disponibile până pe 31 ianuarie

Aproximativ 1, 5 milioane de români își sărbătoresc onomastica

Dintre cei sărbătoriţi, aproape 900.000 sunt femei, arată statisticile. Cele mai întâlnite nume la femei sunt Viorica, Florentina, Florica. Sunt și românce cu nume mai rare, precum Garofiţa, Micşunica, Panseluţa sau Crizantema.

La bărbați sunt sărbătoriți cei care poartă numele de Florin, Viorel, Florian, cel mai des întâlnite, precum și cei botezați Trandafir, Bujor, Mărgărit sau Crin, conform DIGI 24

Citeste si   DESCINDERI ale Corpului de Control al M.T. la Compania Națională de DRUMURI! Urmează DRDP IAȘI!?

Tradiția spune că așa cum va fi vremea de Florii, tot așa va fi și în prima zi de Paște.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ