Share

Varianta livrărilor este cea mai sigură

Restaurantele vor rămâne închise chiar și după 15 mai din cauză că se numără printre zonele cu cel mai mare risc epidemiologic. Faptul că la nivelul țării încă vorbim de cazuri noi de infectare cu COVID-19, măsurile autorităților de combatere a virusului vizează în continuare domeniul HORECA. În acest context pierderile administratorilor de restaurante  sunt uriașe, restricțiile și analiza epidemiologică punându-i pe aceștia într-o situație dificilă.

Pe toată perioada stării de urgență administratorii restaurantelor au încercat diferite variante de adaptare. Dacă unele localuri aveau deja serviciul de livrare a comenzilor, altele au fost nevoite să recurgă pe parcurs la această soluție pentru a-și salva afacerea.

“Am încercat să compensăm pierderile”

 „Din momentul în care s-a dat ordonanță militară am luat decizia să continuăm prin livrare proprie sau prin livrare de către colaboratori, prin platformele online. Din fericire noi am fost nevoiți să trimitem doar câțiva angajați în șomaj tehnic, și am reușit să nu dăm pe nimeni afară. În rest ne-am reorganizat și am rămas doar pe varianta comenzilor telefonice și ale celor online. Am încercat să găsim cele mai bune soluții și să compensăm cât de mult pierderile.”

Citeste si   Un călugăr infectat cu COVID a evadat de două ori de la izolare. A fost închis la Psihiatrie

“Ne concentrăm pe a rămâne vii până la încheierea acestei nebunii”

“Din punct de vedere economic suntem mult sub ce se întâmplă într-un restaurant în mod normal. Încercăm să o scoatem la capăt și ne concentrăm pe a rămâne vii până la încheierea acestei nebunii. La nivelul restaurantului nostru luăm toate măsurile necesare pentru a nu contacta virusul. Dacă vom fi forțați să rămânem închiși atunci situația este una foarte nefavorabilă deoarece avem de plătit taxe iar angajații trebuie să își ia salariul. Noi tragem că după 15 mai, până pe 1 iunie să avem noi informații, să știm și noi cum vom proceda”, a declarat conducerea restaurantului Bavaria.

“Pandemia a oprit desfășurarea oricărei activității”

Dacă unele restaurante au avut posibilitatea extinderii în mediul online, alte afaceri nu au avut altă soluție și și-au suspendat activitatea pe toată durata stării de urgență. Din păcate în această situație se află multe localuri din Iași, iar efectul acestei situații este resimțit cel mai tare, de către patroni.

Citeste si   Accident grav în București: O tânără în vârstă de 20 de ani a MURIT după ce a pierdut controlul mașinii pe șoseaua Giulești

„Pandemia a oprit de tot desfășurarea oricărei activității în restaurantul nostru. Nu facem nici măcar livrări la domiciliu, am oprit de tot activitatea. Toți angajații noștrii au fost trimiși acasă în șomaj tehnic. În acest moment nu se știe cum vom proceda pe viitor așa că așteptăm noi vești în legătură cu perioada când ne vom putea întoarce la muncă”, a declarat conducerea restaurantului Tirol din Iași.

Când vom putea lua masa în oraş?

Dacă hotelurile vor putea, în anumite condiții, să fie redeschise, situația barurilor și a restaurantelor nu este însă atât de simplă. De accea, Ministrul Economiei a dat de înțeles că vom afla vești despre acest subiect, abia la finalul lunii mai, după o evaluare epidemiologică. Având în vedere aceste aspecte, abia după dată de 1 iunie putem să ne așteptăm la răspunsuri cu privire la întrebarea „Când luăm masă în oraș?”.

Citeste si   (P) PSD Iași: ”Ciocoii de ieri, LIBERALII de azi! Cresc taxele și IMPOZITELE locale în primăriile CONTROLATE de PNL-iști”

Redeschidere în trei etape

Există mai multe propuneri din partea administratorilor de restaurante, cu privire la redeschidere. Printre acestea se numără deschiderea în trei etape: 15 mai, 1 iunie şi 15 iunie, cu măsurile de protecție impuse, mai întâi doar 50% din capacitatea restaurantelor, apoi  în funcție de cum evoluează lucrurile să fie luate noi decizii.

Alții spun că ar fi benefică o încercare de redeschidere pe o perioada scurtă pentru a se monitoriza situația. Nemulțumirile sunt mari și cei afectați încearcă să vină cu soluții astfel încât să își poată relua activitatea cât mai repede. Se preconizează că din punct de vedere economic, restaurantele vor cunoaște o revenire, abia spre finalul acestui an.


Share
DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

LĂSAȚI UN MESAJ