Share

Românii consumă anul, 3,3 milioane de legume proaspete, 1,85 milioane de tone de cartofi, 2,1 milioane de tone de fructe.

De unde preferă ieșenii să își facă cumpărăturile? Cazul – piață – supermarketuri

Unii ieșeni au înlocuit în ultima perioadă, piețele tradiționale, în care obișnuiau să meargă pentru clasicele cumpărături cu supermarket-urile sau hipermarket-urile. În schimb, pentru alții mersul la piață este la ordinea zilei, chiar dacă este frig afară.

Ieșenii susțin că preferă să-și facă cumpărăturile din piață, deoarece produsele sunt 100% naturale, autentice românești și chiar mai proaspete decât în supermarket-uri.

Chiar dacă piețele din Iași, nu duc lipsă de clienți în această perioadă, piețarii se tem că vor fi luați prin surprindere și că vor trebui să închidă cât de curând.

Numărul clienților a scăzut în această perioadă comparativ cu anii trecuți. Clienții nu mai vin din cauza celor spuse la televizor, se tem de virus. Produsele încă nu au înghețat din cauza frigului, dar nu știm cât o să veni cu marfa în piață din cauza frigului”, spune doamna Maria, piețar.

Pentru a afla care este locul preferat de ieșean pentru cumpărături, reporterii Ziarului ”Bună Dimineața Iași” au stat de vorbă cu mai mulți ieșeni.

”Prefer să cumpăr legume și fructe din piață, de la producătorii autohtoni, deoarece prezintă mai multă încredere și sunt, bineînțeles, mai ieftine că în supermarketuri. Dar prețul nu este neapărat un criteriu, ci calitatea. Nu mi s-a întâmplat niciodată să găsesc la țărani roșii sau mere fără gust.

Cele din supermarket sunt aspectoase, dar la gust nici nu se compară cu cele din piață. Din supermarket cumpăr mai mult în timpul iernii, pentru că acolo se găsesc tot timpul.”, a declarat Viorel C.

Oamenii preferă legumele de la țară deoarece gustul este diferit față de cel din supermarket.

”Din piata cumpar zarzavat si fructe. Legumele mi le aduc de la țară. Am cumparat, însa, si fructe din supermarket si tot cele din piata mi s-au parut a fi mai bune. Cele din magazin sunt mai frumoase, dar nu au gustul celor din piata”, a declarat Ionel M.

Pensionarii preferă legumele și fructele din piață deoarece cele din supermarketuri li se par mult mai scumpe, iar faptul că pot să își negocieze prețul la piață li se pare mult mai avantajos.

”Eu sunt pensionară și nu-mi pot permite să cumpăr legume și fructe din supermarketuri. La supermarket se mai duc copiii și-mi mai aduc și mie zahăr, ulei și altele, dar zarzavaturi și fructe iau de la piață; de obicei, merg la piață Nicolina, unde mă mai pot înțelege la preț cu producătorii.

Și la piață sunt produse la fel sau aproape la fel de scumpe că în supermarket, pentru că sunt cei care cumpără marfă de la țărani la un preț și o revind cu alt preț”, a declarat o pensionară.

Tinerii, în general preferă să-și facă cumpărăturile din cauza lipsei de timp în supermarketuri deoarece sunt mai mereu pe grabă.

”Datorită comodității mele, de mai mult de doi ani, de când sunt în Iași, cumpăr legume și fructe din supermarketuri. Deși de mai multe ori am regretat lucrul acesta, pentru că nu o dată am cumpărat legume “expirate”.

 Mi-ar plăcea să am timp sau să-mi fac timp să mă duc în piață să le cumpăr, însă că să pot face acest lucru ar însemna să dedic un anumit interval de timp. Deocamdată, nu-mi permit. Această este realitatea și văd că tot mai mulți locuitori ai Iașului preferă să-și facă cumpărăturile acestea din magazine, pentru că în felul acesta economisesc timp”, a declarat Andra M.

Cele mai căutate produse alimentare în piață sunt fructele și legumele, precum și carnea și lactatele.

Citeste si   Percheziţii la persoane suspectate de furt de energie electrică în județul Prahova

50% din legumele produse în România se vând în piețele agroalimentare urbane, în timp ce, în supermarket-uri doar 20% din legume sunt produse în România.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ