Share

Într-o societate sănătoasă, plagiatul este un virus care îmbolnăvește sistemul educațional și o dată cu el și însăți societatea! Regretabil în România anului 2020 este faptul că plagiatul nu numai că nu este condamnat în mediile academice, ci, chiar mai mult, este dat uitării de toți cei implicați în tezele de doctorat.

Cazul Costel ALEXE – doctor în geografie ori doctor în plagiat!?

Scandalul de plagiat apărut la jumătatea lunii septembrie 2020 care i-a compromis poziția actualului președinte al Consiliului Județean Iași, Costel ALEXE, pe atunci Ministru al Mediului, s-a rezolvat în purul stil românesc: NICICUM!

”Focul” a fost aprins, informațiile au ieșit la iveală, președintele Klaus Iohannis și premierul României, Ludovic ORBAN au îndreptat apariția acestor informații către adversarii politici de la PSD, iar ALEXE a spus că va acționa în instanță.

În instanță Alexe nu a acționat, iar NIMENI nu mai oferă vreo informație pe acest subiect!

De unde a plecat totul?

La jumătatea lunii septembrie 2020, presa locală a descoperit că mai multe pagini din lucrarea de doctorat a lui ALEXE, sunt plagiate dintr-un studiu și o carte apărute anterior susținerii tezei.

ALEXE a obținut titlul de doctor în  geografie din partea Comisiei Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași., în septembrie 2012, cu teza intitulată Clima și topoclima Municipiului Iași și a ariei metropolitane”. Îndrumătorul științific al lucrării a fost profesorul universitar Liviu APOSTOL.

Citeste si   4.207 cazuri noi de PERSOANE infectate cu SARS-CoV-2 pe teritoriul ROMÂNIEI
La momentul respectiv Prof. univ. dr  Liviu APOSTOL a fost contactat de către presă, dar nu a dorit să ofere o declarație privind descoperirile făcute de cei din presă, asupra tezei de doctorat a fostului său student, Costel Alexe.

Copy-paste dintr-o lucrare apărută cu cinci luni mai devreme de susținerea doctoratului lui ALEXE! 

Pagini întregi din teză provin dintr-un studiu publicat, cu cinci luni mai devreme de susținerea doctoratului lui ALEXE, în cadrul unui proiect cu finanțare europeană al Fundației Corona din Iași.

Este vorba de „Studiu științific de evaluare a stării de conservare a speciei și habitatelor din situl Natura 2000 ROSCI0221 Sărăturile din Valea Ilenei”. Autorii, Costică Mihai și Constantin Cristian Stoleriu, sunt doi universitari din Iași care au întocmit acest studiu în cadrul unui contract atribuit de Fundația Corona.

Studiul era necesar elaborării planului de management pentru situl aflat lângă Iași. O bună parte din acest document se regăsește în teza susținută ulterior de Costică Alexe, fără ca acesta să îl menționeze în doctoratul său.

Costică MIHAI, autorul lucrării ”Studiu științific de evaluare a stării de conservare a speciei și habitatelor din situl Natura 2000 ROSCI0221 Sărăturile din Valea Ilenei” a declarat că pasajele din lucrarea menționată mai sus și a lui Costică ALEXE sunt identice. Totodată, Costică MIHAI a ținut să menționeze că studiul său și al colegului Cristian STOLERIU a fost redactat de către persoane din cadrul Facultății de Geografie.

Pasajele pe care mi le-ați arătat sunt identice, dar acea parte din studiul nostru a fost redactat de colegii de la Facultatea de Geografie. Eu sunt cadru universitar la Biologie. Nu am nicio explicație la situația creată”, a declarat Cristian STOLERIU.

Constantin Cristian Stoleriu al doilea autor al lucrării Studiu științific de evaluare a stării de conservare a speciei și habitatelor din situl Natura 2000 ROSCI0221 Sărăturile din Valea Ilenei”  nu a dorit să ofere vreo declarație.

Costică ALEXE amenința la momentul apariției informațiilor despre plagiat că subiectul este unul fabricat și că nu există niciun plagiat.

”În campania electorală sunt mereu subiecte fabricate. Nu există niciun plagiat! Este o mare minciună știrea în sine. Acest subiect a fost aruncat pe piață de un ziar de șantaj din Iași.

Am refuzat sa fac un contract de publicitate pe perioada campaniei și ei, de atunci, întrețin aceste subiecte fabricate. Nu am fost sunat pentru un drept la replică, tocmai pentru a nu-mi da posibilitatea de a spune adevărul”,  a declarat Costică Alexe.

Președintele Consiliului Județean a fost scos din ghearele scandalului chiar de către premierul, Ludovic Orban, care a atacat dur PSD-ul.

 ”Nu cred că PSD face guvernul liberal și ca atare ceea ce spune PSD nu valorează nici cât două cepe digerate, mai ales după comportamentul din ce în ce mai evident care pune PSD în poziția de dușman al românilor”, a declarant Ludovic ORBAN.

După ce a văzut că șefii de la București îl susțin și pun totul în ”cârca” PSD-ului,  ALEXE  a ținut să declare că atât educațional, cât și profesional, a avut o carieră transparentă, respectând mereu legea și normele în vigoare.

”Pentru cine a trecut prin această etapă profesională, știe foarte bine procedurile de evaluare și verificare. Comisia de evaluare a unei lucrări doctorale analizează și avizează o lucrare din toate punctele de vedere.

Referatele și teza au trecut prin comisia Departamentului, comisia de presusținere, comisia de doctorat și CNATDCU.  Teza întrunește toate normele și standardele academice și etice. Atât educațional, cât și profesional, am avut o carieră transparentă, respectând mereu legea și normele în vigoare!”, a mai declarant Costică Alexe.

Niciun reprezentat CNATDCU nu a oferit o explicație cu privire la acuzațiile aduse președintelui CJ Iași, Alexe.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ