Share

Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană (SIDU) a Municipiului Iași, document obligatoriu în procesul atragerii fondurilor europene, a fost publicată luni, 15 mai, pe site-ul Primăriei, www.primaria-iasi.ro. Proiectul de plan nu are efecte semnificative asupra mediului, de aceea nu necesită evaluare de mediu.

Documentul va fi supus aprobării în Consiliul Local Iași, dar anterior va fi prezentat Agenţiei de Dezvoltare Regionale Nord-Est şi Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene. Observațiile publicului se primesc la sediul Agenției pentru Protecția Mediului (APM) lași, Calea Chișinăului, nr. 43, în zilele de luni – joi, între orele 8.00 și 16.30, și vineri, între orele 8.00 și 14.00, în termen de 10 zile calendaristice de la publicarea anunțului.

În afară de această strategie, municipalitatea ieșeană beneficiază şi de un Plan de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD), document întocmit de un consorţiu internaţional de firme la comanda Ministerului Dezvoltării. PMUD a fost deja aprobat de plenul Consiliului Local şi este, de asemenea, necesar pentru atragerea de fonduri europene. Cele două strategii stabilesc dezvoltarea Iaşului până în 2030.

Despre SIDU

SIDU este un document complex care schiţează cadrul de dezvoltare a Iaşului şi Zonei Metropolitane pentru următorii minim 15 ani şi care cuprinde o listă de proiecte aşezate în context local, regional, naţional şi european, o viziune şi un concept de dezvoltare, precum şi câteva direcţii prioritare de acţiune. Conceptul de dezvoltare este: „Iaşi – Metropolă Europeană inteligentă, cu o economie competitivă la nivel naţional şi o identitate marcantă, clădită pe tradiţia istorică, culturală şi universitară, animată de o comunitate dinamică, creativă şi cu o dezvoltare echilibrată, susţinută de servicii publice performante”. Ca principiu general, va fi urmărită crearea unui „sistem de sisteme” de Tehnologia Informaţiei şi Calculatoare, energie, transport, utilităţi, comunicare şi informare.

Documentul a fost elaborat de către Municipiul Iaşi, în colaborare cu Zona Metropolitană Iaşi şi cu instituţiile şi organizaţiile locale relevante, cu sprijinul SC GEA Strategy & Consulting SA.

SIDU va fi cadrul strategic de dezvoltare a Iaşului şi a Zonei Metropolitane pentru următorii 15 ani, o viziune de dezvoltare pe toate planurile şi pe termen lung, o listă prioritizată de proiecte mari. Obiectivul fundamental al SIDU este ca, după implementarea proiectelor care vor deveni prioritare, Municipiul Iaşi şi Zona Metropoltană să atingă statutul unei comunităţi de talie vest-europeană, iar Iaşul să îşi recapete demnitatea de oraş-simbol al Moldovei, de capitală istorică, culturală şi economică, de promotor al valorilor Regiunii Nord-Est la nivel internaţional.

Conform calculului bugetelor operaționale ale municipiilor reședință de județ pentru perioada de implementare 2014-2023, Municipiul Iași va putea prioritiza un portofoliu de proiecte în valoare de 293,57 milioane de euro. În acest moment, Primăria are pregătite – în diverse faze, de la documentație completă la intenții – proiecte eligibile în valoare de circa 600 milioane de euro.

Câteva exemple de proiecte cuprinse în SIDU (valoarea estimată):

– Înfiinţarea Parcului Industrial Fortus – 40.000.000 de lei.

– Extinderea sistemului de închirierie biciclete – 4.726.810 lei

– Reabilitarea infrastructurii de tramvai Iaşi – Dancu – 48.372.942 de lei.

– Sistem de managementul transportului public şi e – ticketing – 8.027.603 lei.

– Reabilitare zona Frumoasa – 10.000.000 de lei.

– Reabilitare şi amenajare clădiri având destinaţia de locuinţe sociale – 135.619.092 lei

– Conservare Baia Turcească – 9.500.000 de lei.

– Reabilitare termică a blocurilor de locuinţe – 9.140.000 de lei.

– Înfiinţarea centrului de producţie şi formare cinematografică pentru amatori România – Moldova – 2.215.000 lei.


Share
DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

1 COMENTARIU

  1. Sunt din Moldova de peste Prut si as dori sa va dau niste sfaturi daca imi permiteti,penru ca imi place Iasul si locuitorii lui. Sunt multe de facut dar am sa atrag atentia doar la cateva.
    1.De mutat autogara(la o marjine de oras) -e depasita din toate punctele de vedere.In locul autogarii de facut spatii verzi(un parc)
    2.Pe langa Iasi de facut un fel de agroparcuri(livezi de toate tipurile de fructe-bine dotate dupa ultimul cuvant tehnologic) si legume cu frigidere pentru pastrarea roadei de toamna.La fel de plantat la sudul judetului (daca permite clima) plantatii de vita de vie cu struguri de masa pentru pastarea in frigider si realizare in sezonul rece.
    3.Cooperati cu producatotii din R.Moldova in plan sa investeasca in Iasi.
    Cu mult drag

LĂSAȚI UN MESAJ