Share

Andrei Pleșu a făcut o scurtă radiografie a desfășurării alegerilor parlamentare din 11 decembrie. “Chestia cu ţara e mai mult aşa, „de suflet”. Însă partidul care ne place e cel care ne promite pensii mai mari şi taxe mai puţine. Cu ţărişoara… mai vedem.”, a spus fostul ministru al Culturii pentru Adevărul.

“Oricine „simte româneşte” pendulează între lacrima amară a victimei eterne (toată planeta are ceva contra noastră) şi strigătul de luptă al vitejiei strămoşeşti, gata să dea o lecţie definitivă duşmanilor. Emiţătorii acestui tip de discurs nu par să-şi dea seama că aduc românilor un mare prejudiciu de imagine: rezultă că suntem nişte veşnici perdanţi ai istoriei, mereu oprimaţi, furaţi, hărţuiţi, fraieriţi, ameninţaţi. Suntem un fel de îngeraşi trişti, prost plasaţi, mînaţi din urmă spre exterminare. Tot ce putem spune în favoarea noastră e că, din cînd în cînd, devenim isterici: mămăliga explodează. Suntem gata să ne jertfim, să ne apărăm „sărăcia şi nevoile şi neamul” şi, în orice caz, îl avem pe Dumnezeu de partea noastră. Dumnezeu e atît de înamorat de calităţile noastre, încît putem fi siguri că, într-un tîrziu, ne va ajuta să învingem.

Partidul care agită cu încruntată vehemenţă flamura românismului obidit, partidul cu cel mai viril discurs naţionalist nu obţine mai mult de 3% din voturile electoratului patriotic. O primă explicaţie ar fi că românii sunt inteligenţi: nu se lasă păcăliţi de logoreea ieftină a unor cumpărători de voturi. O altă explicaţie ar fi că românii sunt pragmatici: le place să audă cîntece de dor şi jale, le place să li se spună că tot ce e rău prin preajmă e din cauza străinilor, dar cînd e vorba de vot schimbă, fără prejudecăţi, macazul: chestia cu ţara e mai mult aşa, „de suflet”.

Citeste si   VIDEO Ludovic Orban la Cluj-Napoca: Orașul are nevoie de metrou

”Partidul care ne place e cel care ne promite pensii mai mari şi taxe mai puţine”

Însă partidul care ne place e cel care ne promite pensii mai mari şi taxe mai puţine. Cu ţărişoara… mai vedem. Deocamdată să ne vedem cu ceva mălai în buzunar. Românul e bine orientat: ştie că unii sunt cu taclaua sentimentală, alţii sunt cu bugetul. La un şpriţ, ascultă taclaua cu plăcere şi oftături. Dar ochi dulci nu face decît „băieţilor deştepţi”. De acord: „pe-aici nu se trece!”, dar pînă una alta trebuie să supravieţuim şi noi omeneşte, să tragem cîte-un chef, să boicotăm niţel istoria… Şi de altfel, în prag de alegeri, românii de prin partide se sfîşie sîngeros între ei, fără intervenţia străinilor. N-avem nevoie de lifte, oficine şi agenturi anti-româneşti ca să dăm la cap co-naţionalilor din „cealaltă tabără”. Ne descurcăm şi fără ei: „Jos românii care nu ne iubesc şi nu ne votează!” „Vom lua puterea din mîna românilor din partidele adverse”, Dăm cu ei (cu românii nealiniaţi) de pămînt de nu se văd!”. Înapoi la monopartitism! Vom cîştiga, cu românismul pe România călcînd…

Altă stupoare: nu ştiu cum se face că retorica patriotică – neîndoielnic legitimă dacă e practicată cu înţelepciune şi dreaptă măsură, fără chiote de mahala, fără romanţe de mîna a doua, fără sloganuri de ţaţe – încape, de regulă, pe mîna unor mediocrităţi patente: inşi care se exprimă prost sau inexpresiv în limba maternă, care sunt vădit străini de cultura naţională, care sunt lipsiţi de anvergură reală şi îşi exercită volubilitatea doar pe latura cea mai convenţională a „ataşamentului” naţional.”, a scris Andrei Pleșu.

Citeste si   Ludovic Orban, despre revenirea la STAREA DE URGENȚĂ: ”Este a 20-a oară când mi se pune această întrebare. Este o temă de campanie inventată de PSD”

Share
DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

LĂSAȚI UN MESAJ