Poarta Cimitirului Evreiesc a fost demolată

Poarta Cimitirului Evreiesc a fost demolată în cursul zilei de ieri și urmează să fie construită în zona parcării cimitirului.

Motivul pentru care s-a luat această decizie, ar fi accidentele de circulație din zona respectivă, după cum precizează reprezentanții Primăriei: ”Desele incidente de circulație în care a fost implicată această construcție au dus la deteriorarea semnificativă a acesteia, fapt semnalat municipalității și de Comunitatea Evreilor din Iași”.

Poarta Cimitirului Evreiesc din cartierul Păcurari este o construcție care datează din anii ’80 ai secolului trecut, fiind realizată ca urmare a mai multor mutări succesive ale acesteia din motive edilitare.

Conform autorităților locale, comunitatea evreiască a fost de acord și a cerut sprijin municipalității ca mutarea să se facă la limita parcării cimitirului. ”În acest scop a fost întocmit un proiect tehnic autorizat, pe baza căruia a fost eliberată o autorizație de construire pe numele Comunității Evreilor din Iași. Lucrările sunt executate de o companie de construcții autorizată pentru astfel de intervenții și vor fi finalizate până la jumătatea lunii iunie. Toate detaliile arhitecturale sunt demontate și conservate, urmând să fie montate pe o structură de rezistență nouă și solidă”.

Totodată, reprezentanții Primăriei spun că poarta nu este monument istoric, însă, fiind un simbol al prezenței Comunității Evreiești în Iași, s-a decis construirea unei porți noi care să păstreze și să pună în valoare elementele identității evreiești.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ