Dosarul în care 21 de vameşi de la Albiţa sunt acuzaţi de fapte de corupţie se află în faza căii de atac

Ion Anton (56 ani), un şofer de microbuz din Republica Moldova, a fost condamnat pentru mărturie mincinoasă, după ce şi-a schimbat radical declaraţiile date în calitate de martor în dosarul în care 21 de vameşi de la Albiţa sunt judecaţi pentru corupţie.

Basarabeanul a fost unul dintre martorii cheie în dosarul instrumentat de procurorii anticorupţie din România, în colaborare cu autorităţile judiciare moldoveneşti. În timpul anchetei, Ion Anton a relatat cum, în calitate de şofer de microbuz de persoane şi colete pe ruta Republica Moldova – Italia, era nevoit să cotizeze cu sume de bani vameşilor la fiecare trecere a frontierei pentru a scăpa de controalele riguroase.

Procurorii au găsit o sumă cumulată care s-a apropiat de 150.000 de euro. Sumele ridicate din casele vameşilor variază între 2.000 şi 37.000 de euro. “Recordul” de bani ţinuţi în casă îi aparţine chiar adjunctului Vămii Albiţa, Eugen Cristescu: 34.915 euro, 3.153 dolari SUA şi 50 lire sterline, precum şi alte valute.

În acest caz a fost implicată şi Cristina Gânju, fosta şefă a Vămii Iaşi, şef de tură la Albiţa în momentul descinderilor DNA. Aceasta a fost obligată să achite statutului suma 12.652. Aceeaşi sumă a fost reţinută şi în cazul vameşului Bebi Iordache.

LĂSAȚI UN MESAJ