Share

Pentru că anul 2020 este unul electoral, politicienii români își ațintesc privirile spre electoratul ieșean, în speranța de a le câștiga bunăvoința și, evident votul, la alegerile locale și parlamentare care vor avea loc în acest an. Ne referim aici, atât la politicieni parlamentari, europarlamentari în funcție, cât și la foști europarlamentari sau aspiranți la un mandat de ales național sau european.

Nici Guvernul României nu vine cu vești prea bune, ceea ce, în an electoral, poate crea surprize mai puțin plăcute partidului aflat la guvernare.

Partidul PLUS, condus de fostul Premier Dacian Cioloș a deschis anul politic 2020

Partidul PLUS, condus de fostul Premier Dacian Cioloș a deschis anul politic 2020, pentru ieșeni, cu anunțul inaugurării Cabinetului Europarlamentarului Dragoș Tudorache, fost Ministru de Interne în Guvernul Cioloș.

PLUS a ținut să își aleagă noua structură națională de conducere ale partidului, la Iași. În plus, au fost desemnați și cei care vor concura din partea PLUS la fotoliile de Primar (Liviu Iolu) și Președinte al Consilului Județean (Daniel Șandru) în Municipiul Iași, respectiv în Județul Iași, la următoarele alegeri locale.

Deputatul Cosette Chichirău, parlamentar ales în Iași, pe listele USR, a anunțat că va candida din partea USR pentru Primăria Iași. USR și PLUS au decis să lanseze candidați separat, apoi aceștia să se întreacă într-o competiție internă, urmând ca acela care întrunește încrederea majorității membrilor alianței, să devină candidat unic.

Cosette Chichirău nu este în relații prea cordiale cu liderul USR, Dan Barna, fiind unul din contestatarii acestuia, fapt ce va putea influența rezultatul său în competiția internă.

Citeste si   Iohannis, mesaj către mediul privat: "Chiar dacă prognozele actuale nu indică recuperarea rapidă pe care ne-o dorim, evoluțiile recente ne oferă totuși motive de optimism"

 Deputatul Victor Ponta, fost Premier și actual lider al Pro România a declarat că formațiunea sa politică a fost prima care a inaugurat la Hârlău, Județul Iași un Cabinet Europarlamentar.

USR și PLUS au decis să lanseze candidați separat

Este vorba de Cabinetul Europarlamentarului Corina Crețu, fostul Comisar European pentru Dezvoltare Regională din partea României, în cadrul Comisiei Juncker,  prin implicarea consilierului local Gheorghe Onofrei, coordonatorul Pro România-Hârlău. Fost lider și membru PSD, Victor Ponta și-ar dori ca partidul său să aibă un scor bun la Iași.

Cătălin Ivan, fost Europarlamentar PSD (fost lider de grup al europarlamentarilor PSD), marele învins al alegerilor europarlamentare din mai 2019 (când a coordonat activitatea PRODEMO) speră să revină în politica mare, în fruntea Alternativei pentru Demnitate Națională, ADN, anunțând, în curând că va organiza o Conferință Națională, în care să expună programul politic  al partidului, pentru alegerile locale.

În data de 19 ianuarie 2020, politicianul ieșean Cătălin Ivan s-a aflat la Brașov, unde a asistat la lansarea candidatului ADN la Primăria Brașov, Ionel Goidescu. Coordonatorul național organizatoric al ADN, Ion Răducanu a declarat, pe contul său de Facebook că ADN are organizații în 35 de județe și că țintesc un scor de 6-7% la alegerile locale și parlamentare din 2020.

Un alt politician vocal, activistul civic George Simion, de asemenea un învins al alegerilor europarlamentare, a anunțat că este gata să abordeze lupta electorală sub egida unui  partid nou, Alternativa pentru Unirea Românilor (A.U.R.), înființând în această săptămână, dominată de Sărbătoarea Națională a Unirii din 24 Ianuarie 1859, mai multe filiale (naționale și pentru Diaspora), inclusiv la Iași: 20 ianuarie-Cluj-Napoca, 21 ianuarie – Baia Mare, 23 ianuarie-Focșani, 24 ianuarie-Iași, 26 Ianuarie-Roma, Italia.

Citeste si   Marcel Ciolacu a făcut anunțul. Când ajunge la promulgare Legea privind data alegerilor

 

PNL și PSD nu se grăbesc să anunțe pe cine vor lansa în competiția electorală pentru fotoliul de primar la Iași

Primarul în exercițiu, Mihai Chirica face un joc destul de ambiguu. Este în conflict total cu Președintele Consiliului Județean Iași, Maricel Popa (PSD), în trecut aceștia amenințându-se reciproc cu instanțele de judecată. În plus, Maricel Popa l-a acuzat pe Mihai Chirica de faptul că a blocat Centura Iașiului.

Mihai Chirica l-a sprijinit deschis pe Klaus Iohannis la ultimele alegeri prezidențiale, la fel camulți primari PSD, circa 10 din județul Iași, cum se exprima în trecut liderul PNL Iași, actualul Ministru al Mediului Costel Alexe.

Oare de ce așteaptă PSD și PNL anunțul oficial pentru Iași?

PSD are o conducere interimară, iar Marcel Ciolacu, actualul lider interimar speră să devină lider deplin. Evident, va căuta sprijin la ”disidenții de catifea”, precum Mihai Chirica, Sorin Grindeanu. Mihai Chirica însă nu se înțelege nici cu primarul Capitalei, Gabriela Firea.

Cu siguranță, în februarie 2020, după Congresul PSD, Mihai Chirica va decide în ce barcă va sări. Chiar dacă liderii locali PNL au spus că Mihai Chirica nu va putea ajunge vreodată în PNL, în politica românească se verifică zicala ”niciodată să nu spui niciodată”. Fie Mihai Chirica și Maricel Popa se vor împăca, fie Costel Alexe și Mihai Chirica ”vor bate palma”.

Citeste si   Președintele Iohannis, drespre atacul cu armă albă de la Nisa: România este alături de Franța în lupta împotriva extremismului

Prim-Ministrul Ludovic Orban nu a venit nici el în data de 20 ianuarie 2020 cu vești prea bune pentru români în general și pentru ieșeni în particular

Îi avem aici în vedere, atât pe copii, pe salariați, cât și pe pensionari. Premierul Ludovic Orban a precizat că Guvernul a prevăzut sume de bani pentru dublarea alocațiilor și mărirea pensiilor, dar acestea vor fi posibile dacă economia României va avea resursele necesare pentru a acoperi aceste creșteri preconizate în lunile august și septembrie 2020.

Evident, sub semnul întrebării, stau și șansele profesorilor, români în general și ieșeni în particular, de a primi mărirea de salarii prevăzută de lege, începând cu 1 ianuarie, respectiv 1 septembrie 2020. Este vorba de acordarea unor cote din diferența dintre salariul de acum și cel preconizat a fi încasat în anul 2022.

Până în prezent, Ministrul Educației, Monica Anisie, postase pe contul său de Facebook informația că ”există banii pentru măririle din ianuarie și septembrie”, însă Napoleon spunea: ”Pe front, situația sepoate schimba în orice clipă”. Nici politica românească nu face excepție de la această remarcă.

Tot în data de 20 ianuarie 2020, pe pagina de Facebook a PNL București a apărut informația că proiectul de lege privind tăierea pensiilor speciale se va vota în Camera Deputaților în data de 28 ianuarie 2020, ceea ce, cu siguranță, că nu îi bucură deloc pe ieșenii care fac parte dintre cei 9359 de beneficiari civili ai pensiilor speciale.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ