Problemele legate de traficul din Iași sunt adesea puse pe seama numărului mare de mașini care îngreunează circulația, în special la orele de vârf. De asemenea, plecând tot de la ideea traficul congestionat, nivelul de poluare din oraș este ridicat.

Ambii factori sunt adesea invocați de autoritățile locale în momentul în care li se cer explicații, dar în primul rând rezolvări, la problemele municipului în ceea ce privește problemele legate de trafic sau infrastructură.
La o analiză mai atentă asupra cifrelor pe anul 2018 cu referire la parcul auto național, s-a constatat că, în județul Iași, sunt mai puține autovehicule înmatriculate față de București, Timiș, Cluj, Constanța, Prahova, Argeș, Brașov, Bihor, Dolj și Suceava. Asta în condițiile în care județul Iași are un număr de locuitori mai mare decât multe dintre județele enumerate.

Astfel, județul Iași este abia pe locul 11 după numărul de autovehicule înmatriculate, datele fiind actualizate la 31 decembrie 2018. În total, în România sunt circa 8,2 milioane de autovehicule înmatriculate.

Dintre acestea, 2,7% sunt din județul Iași: 220.067 autovehicule la un număr total de aproape 800.000 de locuitori (conform ultimelor date INS). Media pe locuitor este mult sub cea europeană.
Deși traficul congestionat din Iași este unul dintre factorii care contribuie la poluare, nu putem atribui vina completă pentru problema poluării.
Menționăm o serie de proiecte care ar putea fi benefice pentru Iași:

Panourile vegetale

Acestea se vor ocupa de absorbția prafului și noxelor. Nu sunt foarte costisitoare și sunt ușor de întreținut. Pot fi montate pe clădiri, pentru protecția parcurilor, de-a lungul arterelor intens circulate, îmbrăcarea stâlpilor de susținere ale pasarelelor rutiere (Nicolina, Cug, Băncilă, etc), montarea în pasajele subterane pietonale și rutiere.

Înverzirea teraselor intermediare

Așezarea de covoare vegetale pe terasele intermediare de pe arterele intens circulate (A. Panu, Independenței, Alexandru cel Bun, Păcurari) ar asigura absorbția și retenția prafului din atmosferă și ar duce la reducerea cantităților de pulberi din aer.
Soluțiile tehnice sunt ușor de implementat, iar costurile nu sunt mari. Un impediment ar fi că este necesară o colaborare între asociațiile de proprietari și primărie.

Pulverizatoare de vapori reci

Montați la nivelul carosabilului, în special pe poduri și pasarele, ar duce la o reducere importantă a pulberilor care se ridică în aer. Dispozitive similare pot fi montate în zone intens circulate la înălțime medie pe stâlpii existenți pentru iluminat public.
Consumurile de apă și energie sunt reduse, cele de energie pot fi reduse la zero prin alimentarea pompelor de presiune cu ajutorul panourilor solare.

LĂSAȚI UN MESAJ