Share

„Lucrurile cele mai frumoase din lumea asta se obțin cu sacrificii imense

Iulian Duțuc și Ovidiu Moscaliuc sunt doi tineri ambițioși din Suceava care reușesc să impresioneze prin măiestria și talentul lor în prelucrarea lemnului. Povestea lor a început în primăvara anului 2019 când au decis să demareze o afacere împreună, mică la început și cu puține resurse financiare însă acest aspect a fost mai puțin important pentru ei deoarece aveau ambiția de a reuși cu orice preț.

Sculptează lemnul, îl transformă în „operă de artă”, așa cum le place lor să spună, creeând de la blaturi din lemn în diferite forme, până la mese din lemn masiv care încântă ochiul de cum le vezi. Au un mic atelier, câteva instrumente de prelucrarea lemnului și două mâini de aur.

„Avem vise mărețe, încăpățânare și știm că vom reuși”

Cred că am pasiunea pentru lemn în sânge. Nimeni din familia mea nu are un istoric cu lucrul cu lemnul, dar în schimb, mulți dintre localnici au meșterit o coadă de topor, o coadă de sapă sau un culișer, din necesitate. Vorbesc, desigur,  de cei trecuți de 50 de ani, fiindcă cei de vârsta mea (30 de ani) nu prea au așa pasiuni.

Mulți îmi spun că sunt nebun și că nu voi reuși pentru că sunt <aparatură și automatizări>>. Noi sculptăm lemnul, îl facem operă de artă, îl ascultăm și îi respectăm formele naturale, așa că mergem încet pe drumul nostru, nu ne uităm în spate și continuăm să visăm. Avem vise mărețe, încăpățânare, și știm că vom reuși”, declară unul din fondatorii Wood Bucovina, Iulian Duțuc.

Fondatorii Wood Bucovina au mai declarat că deși perioada pandemiei a fost  „neagră” pentru ei și nu au avut nici o comandă, nu s-au descurajat și au mers mai departe, însă imediat după perioada de carantinare au început să aibă comenzi din toate colțurile țării.

 „Am început prima dată prin tăierea unui fundișor de lemn, ne-a plăcut ce a ieșit și am continuat să facem aproximativ 50 de fundișoare de lemn.  Apoi ne-am gândit să le vadă și oamenii și am fost la „Zilele Sucevei unde ne-am închiriat un spațiu și ne-am expus produsele. Oamenii au fost foarte încântați de ceea ce au văzut și din 50 de produse pe care le aveam am rămas cu 7, restul le-am vândut. Îmi aduc aminte că cineva ne-a întrebat dacă nu realizăm și mese din lemn pentru că și-ar dori foarte mult.

Atunci am trecut practic la următorul nivel și am început să realizăm și mese din lemn masiv.

„Iubim lemnul și ne încăpățânăm să ducem mai departe tradiția lui”

Avem proiecte pe viitor deoarece nu vrem să rămânem la acest nivel, ne dorim să realizăm și paturi din lemn masiv, foișoare, mobilier și scări. De ce lemn? Pentru că majoritatea  meșterilor au optat pentru pal sau MDF fiind foarte ușor de prelucrat. Noi nu vrem să se piardă tradiția lemnului masiv și mai ales în zona noastră pentru că Bucovina este o zonă rustică „, declară  unul din fondatorii Wood Bucovina, Ovidiu Moscaliuc.

De asemenea, cei doi cred mult în ceea ce fac și își doresc să se extindă și să păstreze această tradiție a lemnului rustic și să o facă cunoscută în Europa.

Nu ne este ușor, am avut și încă avem momente în care ajungem acasă după o zi de muncă foarte obosiți, fără să fi mâncat ceva în acea zi și pe lângă toate acestea, uneori fără profit ba chiar pe minus, dar avem curajul, nebunia și răbdarea să mergem mai departe. Nu ne oprim pentru că iubim ceea ce facem, iubim lemnul, faptul că oamenii și clienții sunt foarte încântați de ceea ce facem și ne susțin.

Și recomandăm celor care vor să își înceapă o afacere a lor în primul rând să iubească ceea ce vor să facă și chiar dacă rezultatele nu se văd imediat și poate dura chiar ani de zile, să aibă curajul să meargă mai departe”, încheie Iulian Duțuc.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Share
Citeste si   GCS: 488 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 112,300 de lei, în ultimele 24 de ore
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ