Share

Apel al Prefectului Județului Iași, Marian Grigoraș

„Persoanele care au trecut prin experiența infectării cu noul coronavirus pot salva vieți omenești dacă decid să doneze plasmă. Prin această acțiune, anticorpii dezvoltați de organismul lor pot fi folosiți la tratamentul pacienților COVID-19.

Până în acest moment, în spitalele din județul Iași au fost tratate, vindecate și externate 305 persoane din întreaga regiune.

O mare parte dintre acești foști pacienți nu prezintă afecțiuni care să îi împiedice să doneze sânge. Acestor persoane le adresez un îndemn umanitar:

„Vă rog, sprijiniți medicii, donați plasmă și prin acest gest salvați vieți omenești!”

Prezentarea contextului:

Citeste si   4.207 cazuri noi de PERSOANE infectate cu SARS-CoV-2 pe teritoriul ROMÂNIEI

La începutul lunii aprilie Ministerul Sănătății și SC Besmax Pharma Distribution SRL au semnat un protocol pentru donarea a trei echipamente de plasmafereză și 3.000 de kituri de colectare de plasmă.

Scopul donației era să asigure accesul pacienților români infectați cu noul coronavirus la tratamentul cu plasmă umană hiperimună, colectată de la convalescenți, la fel ca pacienții din alte țări, care au autorizat acest tratament salvator de vieți.

La jumătatea lunii aprilie Ministerul Sănătăţii a finalizat Metodologia pentru colectarea, testarea, procesarea, stocarea şi distribuţia plasmei de la donator vindecat de COVID-19 şi utilizarea monitorizată pentru pacienţii critici cu COVID-19 din secţiile ATI

Ordinul de ministru a stabilit modul de colectare, testare, prelucrare, stocare şi distribuire a plasmei de la donator vindecat de COVID-19 şi utilizarea monitorizată pentru pacienţii critici cu COVID-19 din secţiile ATI, în conformitate cu legislaţia naţională în domeniul transfuziei sanguine şi ghidul tehnic elaborat de Comisia Europeană cu privire la colectarea, testarea, procesarea, stocarea, distribuţia şi utilizarea monitorizată a plasmei provenite de la persoane vindecate de COVID-19 pentru tratamentul COVID-19.

Citeste si   TONOMATELE de cafea - risc de INFECATRE cu SARS-COV-2? Mihaela: ”Nu avem de unde ȘTI cine a pus MÂNA pe acel APARAT înaintea NOASTRĂ”

La finalul lunii aprilie unul dintre aparatele pentru tratarea cu plasmă a pacienților cu coronavirus donate Ministerului Sănătății a ajuns la Iași, la Centrul Regional de Transfuzii Sangvine.

Plasma recoltată va fi testată și după calificarea biologică va fi pusă la dispoziție spitalelor

Plasma de la donator vindecat COVID-19 se va administra doar pacienților critici infectați confirmați cu COVID-19, cu vârsta de cel putin 18 ani, care îndeplinesc următoarele criterii:

  1. se află într-o secție de ATI dintr-un spital desemnat prin ordin al ministrului sănătății pentru tratamentul pacienților COVID-19 și avizat de Comisia de ATI;
  2. prezintă o progresie rapidă a unei pneumonii severe / a unor infiltrate pulmonare în ciuda tratamentului administrat;
  3. sunt ventilați mecanic de mai puțin de 10 zile sau în pragul intubației și ventilației mecanice.
Citeste si   Mall-urile au lansat OFERTELE PROMOȚIONALE de Sărbători: Spaţiile comerciale sunt SIGURE din punct de vedere al MĂSURILOR de prevenție COVID-19

Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ