Share

Inteligența artificială avansează din ce în ce mai mult

Recent, Comisia Europeană a trimis către Parlamentul European și ulterior către toate statele membre ale Uniunii Europene (UE) „Planul coordonat privind inteligența artificială”, document care așază în cadre predictibile, bine conturate domeniul inteligenței artificiale (IA) și implicațiile pe care le va avea în toate sectoarele vieții sociale și la toate nivelurile. Am susținut, în această săptămână, în Senatul României, o declarație politică în legătură cu această revoluție care este în curs de desfăşurare.

Strategia europeană privind IA se fundamentează pe trei piloni: consolidarea investițiilor publice și private în acest domeniu, pregătirea pentru profunde schimbări socio-economice și asigurarea unui cadru etic și juridic adecvat.

Citeste si   Comuna TOMEȘTI va avea, până la sfârșitul anului 2021, DISPENSARE MEDICALE în toate localitățile

Ca profesor într-o Facultate de Automatică și Calculatoare, cunosc bine potențialul pieței IT, dar și direcțiile în care dezvoltarea prin IA va fi una de amploare și de mare utilitate. Acest val trebuie să ne găsească pregătiți. În ceea ce privește creșterea investițiilor în sectorul IA, aceasta poate fi realizată printr-o legislație adecvată și prin folosirea oportunităților oferite de UE.

Dintre acțiunile coaliției aflate la guvernare, programul Start-up Nation, care continuă și în 2019, sau facilitățile oferite programatorilor (în contrast cu o idee a unui lider al opoziției) sunt bune exemple privind măsurile de creștere a investițiilor în IA. Sectorul IT e unul în plină expansiune în România. Deși, anual, 7.000 de absolvenți de universitate ajung să lucreze în industria IT, nevoia în piață este de 12.000 – 14.000 specialiști. Dar deficitul de forță de muncă în domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor e un fenomen comun în statele UE, existând, în prezent, peste 600.000 de posturi vacante în domeniul digital.

Citeste si   ”Începe Școala” cu BINE și pentru copiii din MIROSLAVA

Tocmai de aceea, Ministerul Educației Naționale, precum și celelalte organisme abilitate, trebuie să înțeleagă importanța pregătirii în domeniul IA, mai ales că la nivelul UE vor fi sprijinite masteratele și doctoratele în IA, cu facilități pentru cooperarea între centrele de excelență în acest domeniu.

În privința asigurării unui cadru etic și juridic adecvat pentru IA, toate statele trebuie să respecte niște reguli etice clare (mai ales privind folosirea așa-ziselor „arme autonome”), iar Comisia Europeană a numit deja un grup de experți care să elaboreze un proiect de orientări în materie de etică a IA.

Citeste si   ACUZAȚII de FURT la USR IAȘI! Nimeni nu s-ar fi AȘTEPTAT la un astfel de COMPORTAMENT din partea deputatului Cosette CHICHIRĂU

Pentru România, următorul pas este să adopte o strategie națională privitoare la domeniul IA și să depună eforturi pentru trecerea cercetărilor din IA de la stadiul teoretic la aspecte concrete. Altfel spus, să există o aplicabilitate practică, și nu doar în industrie, ci în întreaga societate. Iar Parlamentul României trebuie să creeze cadrul legal care să faciliteze acest progres.

Prof. univ. dr. ing. Doru Adrian Pănescu

Senator PSD


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ