Share

Ultimul raport întocmit de Curtea de Conturi, la Primăria Cotnari, îl arată cu degetul pe primarul Vasile Crețu, care nu a reușit să facă ”lumină” în cazul jafului de la Baza Sportivă

Dosarul penal deschis pe această temă, se identifică prin numărul 163/P/2015 și este instrumentat de – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice.

Raportul de față, a  dezvăluit, din nou, anumite nereguli în ceea ce privește administrația condusă de primarul Vasile Crețu. Ne vom opri astăzi, asupra uneia dintre cele mai grave ilegalități, respectiv o afacere extrem de păguboasă pentru Primăria Cotnari, care a fost demarată în timpul mandatului fostului primar, Vasile Băean, dar care a continuat și în perioada în care Vasile Crețu, a preluat conducerea.

Este vorba despre “Jaful de la Baza Sportivă”.  În acest context, Curtea de Conturi, rezervă în ultimul raport de control, cele mai multe pagini pentru a descrie modul în care a început și a continuat această ilegalitate.

Jaful de la Baza Sportivă

La  data de 5 octombrie 2012, Primăria Cotnari a încheiat  contractul cu firma Universal Construct Impex SRL din Iași, având denumirea „Înființare bază sportivă în comuna Cotnari, județul Iași”.

Locul pe care ar fi trebuit să fie amplasată baza sportivă, se află chiar la intrarea în comună, pe partea stângă a drumului județean, care leagă Cotnari de Drumul Național (DN 28B) Târgu Frumos-Hârlau, totodată, vis-a-vis de centrul de desfacere și vânzare al renumitului producător de vinuri, SC Cotnari SA. Conform acestui contract, firma urma să încaseze odată cu finalizarea lucrarilor, 587.343 lei, fără TVA, în total 728.305 lei.

Citeste si   TUIAȘI va realiza una dintre cele mai MODERNE și stabile rețele UNIVERSITARE de Internet wireless din ȚARĂ

În final, firma a încasat aproximativ 3.5 miliarde lei vechi și a lăsat în urmă un teren împrejmuit, pătruns de bălării, asta în condițiile în care, baza sportivă ar fi trebuit să dețină teren de fotbal, tribună, vestiare, utilități etc.

Primarul Vasile Crețu, ar fi trebuit să ia măsuri

În anul 2016, un control inopinat al Curții de Conturi, a constatat jaful, drept pentru care, i-a fost solicitat primarului Vasile Crețu, să stabilească valoarea prejudiciului și să recupereze banii:  ”Dispunem ca în baza rezultatelor acțiunilor de inventariere și evaluare a cauzelor și împrejurărilor decontării unor situații de lucrări neexecutate la obiectivul de investiții Bază Sportivă, stabilirea naturii pagubelor, a întinderii și mărimii prejudiciilor aduse bugetului local,  înregistrarea în contabilitate și recuperarea integrală a acestora de la persoanele răspunzătoare“, se  arată în dispoziția Curții de Conturi.

Cu toate acestea, Vasile Crețu, și-a manifestat indolența față de dispoziția Curții de Conturi. În mod normal, acesta ar fi trebuit să inițieze o expertiză și să stabilească valoarea  pagubei,  iar Consiliul Local să recupereze banii de la toți cei care se fac răspunzători pentru această faptă.

Citeste si   COPIII Revoluției – povești FILMATE cu părinții REVOLUȚIONARI și copiii acestora despre tranziția de la COMUNISM la democrație

Singura expertiză realizată în acest sens, a aparținut  Organelor  de cercetare penală, care au deschis un dosar penal, drept consecință a sesizării depuse de Curtea de Conturi: “În urma solicitării Inspectoratului de Poliție Județean Iași – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, prin adresa  SICE/163/P/2015/22.02.2017, conducerea entității a înaintat organului de cercetare penală toate documentele tehnice și financiar contabile deținute cu privire la acest obiectiv  de investiții. Până la data prezentei verificări, aspectele constatate fac obiectul unui dosar de cercetare penală”, se regăsește în ultimul raport al Curții de Conturi.

Expertiza judiciară, a stabilit că primăria a fost păgubită doar cu suma de 42.341

Întrucât a fost tardiv realizată, expertiza judiciară, a stabilit că primăria a fost păgubită doar cu suma de 42.341 lei, însă Crețu nu a reușit să recupereze nici măcar această valoare, pentru că, între timp, firma Universal Construct Impex SRL, a falimentat: “În timpul și ca urmare a misiunii de audit financiar, desfășurate în perioada 1.09.2016-7.10.2016, entitatea a procedat la înregistrarea în evidența contabilă a sumei de 42.341 lei, reprezentând contravaloarea lucrărilor încasate în plus. Ulterior, Primăria Cotnari a solicitat înscrierea la masa cridală, cu suma stabilită prin raportul de expertiză. Creanța de 42.341,15 lei, nu a fost acceptată de  lichidator, deoarece nu este o creanță certă“, se mai arată în ultimul raport al Curții de Conturi.

Citeste si   Tânărul care a DISTRUS 10 MAȘINI în cartierul ALEXANDRU nu deține PERMIS de CONDUCERE

Măsuri luate din obligație

Abia după ce în anul 2019, inspectorii Curții de Conturi au realizat un nou control la Primăria Cotnari, Crețu a disimulat interesul, în vederea recuperării pagubei. La data de 25.10.2019, prin dispoziția nr.324, primarul Vasile Crețu, a numit “Comisia de evaluare” a situației, cu privire la derularea obiectivului de investiție ”Construire Bază Sportivă Cotnari”,  care avea drept misiune, analiza modului de încheiere și executare al contractului de execuție lucrări, întocmire situații de lucrări, dar și legalitatea plăților efectuate în baza acestora, cu propunere de măsuri, în ceea ce privește recuperarea prejudiciului: “Prin procesul verbal nr.8104/25.10.2019, comisia a propus executarea garanției de bună execuție constituită  în contul constructorului, adresă către IPJ Iași, pentru comunicarea stadiului soluționării dosarului penal și promovarea demersurilor legale în vederea recuperării prejudiciului și tragerea la răspundere a persoanelor vinovate“, a evidențiat Curtea de Conturi.

Așadar, Crețu a executat garanția de bună execuție în valoare de 10.400 lei, ca urmare a presiunilor făcute de Curtea de Conturi.


Share
DISTRIBUIȚI

2 COMENTARII

  1. Cred si eu ca nu poate scoate banii. Ca dintr-un salar de primar sa ai 2 Bmw X1, un Mercedes Vito, 2 apartamente plus casa in iasi, este greu sa scoti banii, nu? Plus finii și cumătrii care baga sute de milioane in mașini și își construiesc case peste noapte. Este greu și la ei. Un control judiciar la toți angajații din primărie și se vor găsi banii.

  2. Si totusi unde sunt banii? Chiar ar fi meritat sa fie intrebat domnul Constantin Malauti. Intrebati prin Cotnari pe cei care au lucrat cu dumnealui in perioada in care a fost Vice Primar si va poate confirma. RUSINE domnule Malaute ca va ascundeti in spatele acestui jurnalist. Domnul Constantin Malaute a fost cel care a negociat cu firma si au furat toti banii!!

LĂSAȚI UN MESAJ