Pacient supus la două transplanturi renale

     Premiera medicală ieșeană a avut loc la Centrul de Transplant Renal a Spitalului Clinic „Dr. C.I. Parhon“ și a constat din transplantarea cu succes a celui de-al doilea transplant renal la același pacient. Beneficiarul operației este un bărbat de 36 de ani, care a primit un rinichi de la sora sa acum un deceniu, însă pe parcurs, funcțiile rinichiului s-au diminuat ca urmare a survenirii mai multor complicații, bărbatul fiind supus din nou dializei. 

       Contractarea unei infecții cu citomegalovirus, o infecție virală frecventă, care duce la sporirea posibilității de respingere a transplantului, a stat la baza apariției unei serii de complicații.

       Șansa providențială a pacientului a venit de la mama sa, care a acceptat să-și doneze rinichiul fiului ei, întrucăt, în caz contrar, acesta ar fi trebuit să fie pus pe listele de așteptare pentru a primi un organ compatibil provenit de la un donator aflat în moarte cerebrală, fapt ce poate să dureze o perioadă nedeterminată de timp.

      „Este un caz deosebit pentru că este un retransplant, acest rinichi a funcţionat bine un număr de ani, dar pacientul a prezentat o serie întreagă de complicaţii, o serie întreagă de infecţii virale care survin la pacientul transplantat şi care au făcut ca imunosupresia să fie mult mai dificilă. Mama sa a decis să îi ofere o şansă, de obicei în aceste situaţii fiind practic vorba despre cineva înrudit cu primul donator, te aştepţi ca aceleaşi probleme să apară, însă s-au făcut o serie întreagă de studii, de tratamente de prevenire a autoreactivităţii înainte de transplant“, a explicat prof. dr. Adrian Covic, coordonatorul Centrului de Transplant Renal.

      În prezent, atât mama, cât și fiul acesteia sunt în afara oricărui pericol și se recuperează în cadrul secției

     „Intervenţia a fost mai dificilă decât una clasică, vorbim de un pacient care are două grefe, în cazul său este varianta mai bună, pentru că, având ambii rinichi de la rude, şi rinichii săi sunt înrudiţi. Există complicaţii care pot să apară, însă sperăm ca va fi bine; este vorba despre un pacient tânăr“, a precizat dr. Adelina Miron, medic specialist urolog, care a făcut parte din echipa chirurgicală.

   Cadrele medicale sunt de părere că recuperarea va decurge fără incidente deoarece până în prezent nu s-a manifestat nicio reacție imunoalergică violentă în perioada primelor ore de după operație. Totodată, medicii afirmă că, în medie, transplantul de rinichi de la donator viu durează aproximativ 10-15 ani în acest centru.

   „Avem o singură emoţie importantă: pacientul va avea nevoie de multă imunosupresie, organismul este mai expus unor riscuri de infecţii banale. Însă nu aici este frica noastră principală, ci mai ales infecţiile specifice, care pot fi toxice. De aceea, pe termen lung nu ştim cum va evolua“, a completat coordonatorul Centrului de Transplant.

LĂSAȚI UN MESAJ