Share

Inteligența artificială (AI) reprezintă un domeniu de anvergură, cu ramificații în multe zone profesionale, inclusiv în sfera sănătății. La Universitatea de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” din Iași, în premieră națională, se va implementa un curs opțional adresat studenților din anul V, pentru a îi introduce în acest domeniu de mare interes. Cursul va începe odată cu anul universitar 2020-2021.

Cum a apărut ideea

Ideea, unică în România, s-a născut în cadrul unor proiecte comune de cercetare dintre Departamentul de cardiologie intervențională al IBCV Iași condus de Dl Dr. Alexandru Burlacu, Șef Lucrări la UMF Iași și Facultatea de Informatică din cadrul Universității “Alexandru Ioan Cuza” din Iași, reprezentată de Decanul acesteia, Dl Conf. univ. dr. Adrian Iftene. Între timp s-a implicat și comunitatea de IA din Iași (prin Dl Eugen Bușoiu) și fondatorul CodeCamp, Dl Florin Cardasim (director regional Microsoft).

            „În ultimii ani, Inteligența Artificială a cunoscut un avânt extraordinar și în domeniul medical și cred că studenții noștri trebuie să se familiarizeze cu câteva noțiuni de bază, cu principiile care stau la baza algoritmilor de diagnostic, tratament și prognostic”, a declarat Dl Prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.

Ce teme va aborda cursul

Alături de sfera Inteligenței Artificiale, studenții vor avea ocazia să învețe despre antreprenoriatul în domeniul medical, se vor familiariza cu conceptul de asistență medicală virtuală – cu referire la integrarea aplicațiilor precum Siri, Alexa și cunoașterea proiectelor marcante precum Google Health Project; de asemenea, vor îmbina și noțiuni juridice prin tema GDPR și confidențialitate privind Inteligența Artificială.

Citeste si   „Școli creative”- CREȘTEREA accesului la EDUCAȚIE pentru comunități DEZAVANTAJE socio-economic din IAȘI și VASLUI

Bibliografia cursului este una modernă, printre titlurile de referință fiind și celebra carte “21 de lecții pentru secolul XXI” a autorului Yuval Noah Harari. La bibliografia cursului nu putea să lipsească Eric J. Topol, celebrul cardiolog intervențional american care a introdus conceptul de „deep medicine” și care promovează progresul și medicina viitorului cu scopul de a lăsa medicilor și cercetătorilor mai mult timp să cultive relațiile de compasiune și dialog cu pacienții.

Citeste si   (P) VASILE TOMA, senator PSD IAȘI: „Bugetul SĂNĂTĂȚII trebuie să CREASCĂ de URGENȚĂ! Pulsul sănătății este din ce în ce mai SLAB și mai RAR!”

Printre obiectivele cursului se mai regăsesc integrarea principalelor concepte de IA folosite în medicina modernă, prezentarea diverselor patologii medicale unde s-au implementat soluții IA, facilitarea utilizării conceptelor de IA în medicină pentru viitoarele proiecte de cercetare ale studenților.

De asemenea, în cadrul cursului va fi prezentată studenților experiența personalităților din diverse țări, organizatorii vor invita specialiști în domeniul IA în medicină din străinătate să conferențieze la UMF Iași prin intermediul platformei Microsoft Teams.

 „Obiectivele majore ale demersului nostru sunt pe de o parte educative (dat fiind dezvoltarea inteligenței artificiale în medicină și lipsa unei modalități instituționale de transmitere a acestor informații către studenții mediciniști), pe de altă parte facilitează dezvoltarea de proiecte și de colaborări dintre studenții UMF Iași și facultățile de informatică și tehnice (de la UAIC și de la TUIași).

În mod specific vom realiza un “state of the art” privind algoritmii de IA utilizați în diferitele specializări medicale și chirurgicale, precum și implicațiile IA în wearable. Vor fi explicate conceptele de Big data, Machine Learning, Natural Language Processing, Data science și vor fi explorate fenomenul de start-up în Med Tech și de robotică în medicină. De asemenea, va fi studiată direcția și cercetările privind Asistența Medicală Virtuală, cu multe aplicații practice și invitați care lucrează concret cu aceste proiecte”, a declarat Șef Lucrări dr. Alexandru Burlacu, responsabil curs.

Care este perspectiva studenților

Ideea cursului a fost primită cu entuziasm de către studenți, fiind apreciată viziunea cu care s-a luat această decizie:

Sunt convinsă că un asemenea curs va reuși să aducă un plus în formarea mentalității studenților de astăzi.

Ne putem considera norocoși că aparținem unei instituții care a înțeles necesitatea noastră, ca viitori practicieni, de a avea o perspectivă cât mai complexă și precisă asupra evoluției medicale”, a precizat Denisa Oana Țugui, studentă în anul V în cadrul Facultății de Medicină, Past President al Societății Studențești de Chirurgie din România – Filiala Iași.


Share

LĂSAȚI UN MESAJ