Share

Preotul Gheorghe Loghinoaia de la Mănăstirea Bogdăneşti are grijă zilnic de peste 130 de suflete. A construit un cămin de bătrâni, unde are grijă ca vârstânicii să aibă unde să doarmă şi ce se mănânce. Părintele Longhinoaia nu primeşte nici un fel de sprijin de la autorităţi

Lăcaşul de cult, construit din lemn, a fost distrus de tătari, în anul 1510. Cu sprijinul lui Bogdan al III-lea, fiul lui Ştefan cel Mare, călugării au reuşit să refacă mănăstirea, însă la doar câţiva ani distanţă, în 1542, domnitorul Petru Rareş mută aşezământul, întemeiind Mănăstirea Râşca. Conform documentelor istorice, între 1528-1573, Mănăstirea Bogdăneşti a fost schit de călugări, iar între 1630-1745 schit de maici.

În anul 1994, aşezământul de la Bogdăneşti a prins viaţă din nou. Preotul Gheorghe Loghinoaia, ajutat de localnici, a rezidit mănăstirea, după ce cu un an înainte a marcat vechiul lăcaş de rugăciune prin înălţarea unei troiţe. Astfel, a fost zidită biserica, turnul clopotniţă, chiliile şi a fost săpată o fântână adâncă de 20 de metri. Preotul Gheorghe Loghinoaia a înfiinţat în jurul bisericii Aşezământul creştin filantropic ”Acoperământul Maicii Domnului”. Aici îşi găsesc adăpost şi hrană aproape 140 de persoane fără posibilităţi materiale de întreţinere.

Citeste si   VEZI situația EPIDEMIOLOGICĂ la nivelul țării! Pe teritoriul ROMÂNIEI, au fost CONFIRMATE 196.004 cazuri de persoane INFECTATE cu noul coronavirus

”Mănăstirea Bogdăneşti a fost întemeiată de la început numai cu scop filantropic pentru ajutorul bătrânilor rămaşi fără locuinţă, abandonaţi de propria familie sau a persoanelor nevoiaşe ajunse în pragul disperării. Începând din anul 2005, în internatul mănăstirii locuiesc zilnic aproximativ 125 de persoane de felul acesta, între care un număr de 26 de persoane sunt în amară suferinţă la pat şi primesc îngrijire adecvată”, a explicat preotul Gheorghe Loghinoaia.

Acesta a ţinut să precizeze că singura sursă de aprovizionare pentru cele necesare, bani pentru hrană şi medicamente, este uşa altarului, unde banul sau dania omului milostiv, după cum spune preotul Loghinoaia, se împarte celor mai săraci.

”Când am venit aici totul era gol, verde, un câmp imens. Am făcut tot ce se poate vedea fără bani, fiecare a ajutat cum a putut, s-a zidit de pe o zi pe alta, însă cu ajutorul lui Dumnezeu am reuşit să le ducem pe toate la capăt”, a spus preotul Gheorghe Longhinoaia.

Citeste si   Pro România SUCEAVA a depus astăzi LISTELE pentru alegerile parlamentare

Părintele de la Bogdăneşti încearcă să ajute cât mai multă lume. Principalul sprijin al preotului din Bogdăneşti sunt oamenii care vin din toate colţurile ţării încărcaţi cu alimente şi medicamente necesare bătrânilor, mulţi dintre ei bolnavi, ţintuiţi la pat. Atunci când părintele Gheorghe Longhinoaia intră în cămin, toţi bătrânii, cât sunt ei de bolnavi, vor să-l atingă pe cel care îi îngrijeşte, încercând să-şi arate recunoştinţa.

Camerele în care locuiesc bătrânii sunt curate, pline de lumină, iar de pe noptiere nu lipsesc icoanele. Multe dintre persoanele ce locuiesc în aşezământul de la Mănăstirea Bogdăneşti sunt abandonate de copii ori nu au copii care să aibă grijă de ei. Un bătrân pe nume Dumitru, născut fără vedere, se numără printre persoanele de care preotul Gheorghe Longhinoaia are grijă.

Citeste si   Alianța USR-PLUS și-a desemnat CANDIDAȚII pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020

Părintele este conştient că nu poate ajuta chiar pe toată lumea, însă ar vrea să vadă mai multă implicare din partea statului, să-i ajute într-un fel sau altul pe cei necăjiţi şi bolnavi.

”Ăştia a cui sunt, nu tot statul este responsabil pentru ei? Noroc de oamenii buni care îi ajută pe cei mai năpăstuiţi de soartă. Noi aici la cămin avem grijă de bătrâni doar cu sprijinul venit de la persoane cu inimă mare ce se gândesc la aceşti bătrâni amăriţi şi bolnavi, care nu au pe nimeni în lumea asta” a explicat părintele Longhinoaia

Pentru cei care doresc sa ajute Mănăstirea Bogdăneşti si sa faca donatii pentru caminul de batrani, pot lua legatura cu parintele Gheorghe Loghinoaia la numarul 0752 146 799 sau pe email irineubogdana@yahoo.com


Share
DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

LĂSAȚI UN MESAJ