Share

În această săptămână, în cadrul rubricii Interviul Săptămânii, discutăm cu Preotul Mihai MĂRGINEANU, Paroh al Bisericii ”Toma Cozma” IAȘI.

Părintele Mihai Mărgineanu s-a născut în Iaşi, în Târguşorul Nicolina, la data de 6 noiembrie 1957, fiind cel mai mare dintre cei patru copii ai unei familii de buni creştini

Frumoasele trăsături religioase, pe care le-a deprins încă din fragedă copilărie, sub atenta supraveghere a părinților, l-au determinat, după moartea, la vârsta de doar 41 de ani, a mamei sale Magdalena, să se apropie mai mult de Dumnezeu, de rugăciune și de slujbele de la Mănăstirea Cetățuia.

Hirotonit preot în ziua Sfântului Arhidiacon Ștefan a anului 1983, este instalat la parohia Prisăcani, judeţul Iaşi, unde activează până în anul 1996, cu frumoase rezultate în plan pastoral și administrativ.

În luna iulie 1996, părintele Mihai Mărgineanu este numit preot II la parohia Toma Cozma din Iaşi, unde, din 5decembrie 1997 preia funcția de paroh

Dată fiind starea deosebit de critică a ansamblului de clădiri monumente istorice de la această parohie, principalul obiectiv a devenit salvarea acestor edificii.

Astfel, între anii 1997-2000 s-a realizat consolidarea și restaurarea a mai bine de jumătate din casa parohială, cu refacerea tuturor instalațiilor, iar între 2000-2001 a unei clădiri anexe ce a primit destinația de căsuță filantropică și pentru activități cu tineretul.

În aceeași perioadă a fost realizat un nou sistem de încălzire interioară în biserică, cu centrală termică modernă. După ample lucrări de sistematizare pe verticală prin dispunerea pe terase a parcului în pantă cu ridicarea unor ziduri de sprijin din piatră și reorganizarea vegetației, a iluminatului și a aleilor de acces, s-au început lucrările la biserica parohială.

Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel era numit în vechime Postul Cincizecimii, datorită darurilor Sfântului Duh, care s-au pogorât peste Sfinții Apostoli. Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel nu are o dată fixă, deoarece începutul lui este în funcție de dată variabilă a Sfintelor Paști.

Rep: Părinte, ne aflăm în Postul Sfinților Petru și Pavel, unul dintre cele mai ușoare în viziunea credincioșilor. Ne puteți spune ce semnifică postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel?

Citeste si   ISJ IAȘI informează operatorii ECONOMICI despre posibilitatea solicitării școlarizării elevilor în ÎNVĂȚĂMÂNTUL PROFESIONAL DUAL

Noi suntem chemați să împărtășim celor din jur toate bucuriile pe care le trăim, după cum ne-a spus Mântuitorul”

Mihai MĂRGINEANU: Este postul care, întâi de toate, își propune să aducă în atenție faptul că Evanghelia Domnului Hristos și toată învățătură este transmisă prin intermediul Apostolilor, care, la rândul lor, au transmis ucenicilor lor. Din generație în generație, cuvintele lui Hristos au ajuns la noi până în ziua de astăzi.

Postirea este pusă în legătură cu importanța pe care o reprezintă Apostolii și Apostolatul în Biserica Creștină din toate timpurile. Prin intermediul apostolilor există și se manifestă în Biserică clerul bisericesc și întreaga structură, care își are originea Apostolică. Postul Sfinților Apostoli este și unul al propriei noastre apostolii. Ne-am bucurat de momentele de trăire religioasă pe care ni le-au prilejuit marile sărbători ale Învierii Domnului și a pogorârii Duhului Sfânt.

Toate aceste trăiri ale noastre nu le putem păstra în mod egoist pentru că creștinismul este o lucrare misionară în lume. Noi suntem chemați să împărtășim celor din jur toate bucuriile pe care le trăim, după cum ne-a spus Mântuitorul. Acesta este un post al pregătirii noastre personale și pentru sărbătoarea Sfinților Apostoli, și pentru lucrarea noastră apostolică prin care să împărtășim bucuriile și simțirile religioase pe care le-am avut în perioada aceasta a sărbătorilor.

Rep: După cum am menționat, acest post este unul scurt având o durată de două săptămâni și totodată este considerat cel mai ușor post deoarece în fiecare sâmbătă şi duminică este dezlegare la peşte, vin şi untdelemn. Ne puteți spune de ce are această durată și de ce Sfinții Petru și Pavel sunt sărbătoriți împreună?

M.M: Postul este cu durată variabilă. Este singurul din cele patru posturi ale anului bisericesc care are o durată variabilă pentru că face o conexiune între o sărbătoare cu dată fixă ( Sf. Apostoli) și sărbătoarea cu dată mobilă ( Duminică tuturor sfinților). Se ține cont de conexiunea astrală dintre fazele lunii și echinocțiul de primăvară. Uneori postul poate dura câteva zile, alteori chiar și 4 săptămâni.

Citeste si   Sfântul DIMITRIE cel Nou: Tradiții și OBICEIURI pentru această MARE sărbătoare a ANULUI

”Această durata variabilă pune în evidență faptul că postul Sf. Apostoli este unul care ne angajează într-un mod special în viața noastră foarte variabilă”

În perioada aceasta a postului beneficiem de aceste îngăduințe ale bisericii, sunt zile de sâmbătă și duminică cu dezlegare la pește, sunt restricții alimentare cu impact redus. E o plăcere a corpului să postești acum, nu doar pentru beneficii postești.

Rep: Există o rugăciune specifică către Sfinții Apostoli Petru și Pavel și cât de puternică este aceasta?

M.M: Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt puși împreună de biserică nu doar pentru a sublinia faptul că în propovăduirea lor au fost foarte uniți și s-au sprijinit unul pe celălalt, dar și pentru că ei au calitatea de persoane cu autoritate între Apostoli. Petru era cel mai în vârstă din grupul celor 12, Pavel era, prin cultura sa,  o autoritate, lăsând cele 14 epistole.

”Cinstirea lor este un bun prilej de a vedea și de a cântări importanta pe care o are credință noastră”

Trăim o vreme în care trebuie să ținem cont că în biserica ortodoxă se păstrează credința ca moștenire apostolică și ca provocare spre apostolat a celor care o practică.

Există mai multe rugăciuni dedicate Sfinților Apostoli, cum sunt cele din ziua lor de cinstire, mai cu seama dopatul Sfinților Apostoli. E cinstit acatistul Sfinților Apostoli, în care sunt prezentate elemente ale vieții și trăsături de caracter ale Sfinților. Împreună cu ei sunt serbați și ceilalți Apostoli. A doua zi după sărbătoare este Soborul Sfinților Apostoli.  Este vorba de o însoțire și între cei doi mari Apostoli dar și o apropiere a noastră de tot ce au făcut aceștia pentru noi.

Rep: Având în vedere situația în care ne aflăm, în care slujbele sunt ținute în curtea bisericii și credincioșii trebuie să respecte condițiile și normele impuse de autorități, cum se vor desfășura spovedania și sfânta împărtășania?

Citeste si   Patriarhul DANIEL: ”Comuniștii au INTERZIS închinarea la sfintele MOAȘTE! Peste câteva LUNI, REGIMUL a căzut”

M.M: Deocamdată, este o perioada în care suntem chemați să acordăm atenție și sufletului nostru pentru că există o atenție mare acordată laturii trupești.  În lupta cu orice boală, rolul sufletului este esențial. Este foarte important cu ce stare sufletească intri într-un necaz sau într-o boală. Partea aceasta a formării noastre sufletești include și taină spovedaniei, acordată creștinilor. Atunci când creștinii vin la biserică, au și frământări interioare, ori nu putem să neglijăm acest lucru.

”Le cerem creștinilor să păstreze această legătură a distanțării fizice, le cerem să între în biserica cu mască”

Încercăm să le oferim asistență spirituala și prin taina spovedaniei, nu putem să îi refuzăm. Împărtășania este oprită în perioada aceasta. Ea poate fi un suport foarte important din punct de vedere fizic și spiritual pentru cei care se află sub presiunea amenințării unei pandemii noi.

Am acordat sfânta împărtășanie în special celor bolnavi, la domiciliul creștinilor, purtând măsurile de protecție. Nu putem și nu avem cum să privăm pe creștini de sfânta împărtășanie, pentru că e un mare bine. Cei care vor avea nevoie de împărtășanie, vor veni și se vor împărtăși, înafara spațiului liturgic, în privat, fără a se crea aglomerații nedorite.

Rep: În această perioadă este nevoie de mai multă rugăciune, de mai multă credință. Vă rog să transmiteți un mesaj, în aceste vremuri, credincioșilor?

M.M: Le doresc oamenilor să postească, să acorde atenția necesară acestui post, care este un mod foarte folositor și util pentru dezvoltarea noastră sufletească, mai ales în fața provocărilor.

Să se gândească la această dimensiune a realității creștine. Noi trebuie să răspundem la toate provocarile lumii în care trăim, printr-o dedicație către Dumnezeu și către Hristos Domnul cu o rugăciune constantă, pentru ca cei din jurul nostru să fie mai buni și mai omenoși și pentru ca lumea să fie mai bună și mai ferită de primejdii.


Share
DISTRIBUIȚI
Redactor-Șef al Ziarului Buna Dimineața Iași. Experiență în domeniul administrației publice atât la nivelul instituțiilor publice de pe raza municipiului Iași cât și a UAT-urilor care își desfășoară activitatea la nivel județean! CONTACT: 0771.324.701 email: office.bunadimineataiasi@gmail.com sau office@bunadimineataiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ