Share

Maricel Popa a avut un conflict de interese în momentul în care a participat activ la dezbaterea acestui proiect și la votarea lui, afirmă consilierul județean Romeo VATRĂ.

Luni, 6 martie, am avut ședințe de comisii reunite în cadrul Consiliului Județean. Primul lucru care m-a frapat când am primit convocarea și ordinea de zi, a fost să regăsesc în lista proiectelor un set de proiecte foarte cunoscute, pe care le-am avut spre dezbatere și în luna februarie, dar atunci au fost retrase de pe ordinea de zi.

Să recapitulez.

În 26 ianuarie 2017 Consiliul Județean a votat o serie de contribuții și cotizații la asociații la care este membru. Ne-am respectat obligația de a le plăti conform actelor statutare și angajamentelor luate la următoarele structuri asociative:

Sigur că au fost discuții pe marginea acestor contribuții, iar unii consilieri au solicitat pe bună dreptate rapoarte de activitate acolo unde suntem îndreptățiți saă le cerem.

Ordinea de zi din 26 ianuarie poate fi vizualizată aici.

La următoarea ședință de plen de pe 24 februarie apar hotărâri de revocare ale acestor cotizații, urmate imediat de alte hotărâri de reaprobare ale cotizațiilor.

Revocările fiind justificate doar pe baza solicitării Dlui Consilier Manolache prin care acesta a cerut ca asociațiile să prezinte fiecare câte un plan de activitate detaliat.

Sigur că unele asociații sunt de nivel național si e puțin probabil să se conformeze. Totuși, asociațiile care sunt la nivel local s-au conformat.

La sedinta de comisii reunite de pe 23 februarie ADIS,  Asociația metropolitana, Euronest și Euroregiunea Siret-Prut-Nistru au venit pregătiți cu aceste rapoarte de activitate pe care le-au și prezentat.

Oricum, în comisii luasem decizia să scoatem de pe ordinea de zi aceste revocări și reaprobări de cotizații care pentru noi nu aveau sens. Drept urmare, nu au mai fost discutate în plenul CJ.

Pe 6 martie suntem convocați la o altă ședință de comisii reunite, în vederea dezbaterii proiectelor care ar urma să fie aprobate în ședința ordinară de pe 7 martie.

Ciudat e faptul că au trecut mai puțin de două săptămâni de la ultima ședință de plen ordinară.  

Romeo VATRA, consilier județean din partea PNL

Tot ciudat e faptul că pe ordinea de zi au reapărut aceste hotărâri de revocări și reaprobări de cotizații și contribuții la aceleași asociații, mai precis, la cele locale: Euronest, Euroregiunea Siret-Prut-Nistru, ADIS și ZMI- Zona Metropolitana Iasi.

Am verificat notele de fundamentare și rapoartele de specialitate de la direcția juridică și nu am constatat nicio modificare.

In plus, rapoartele de activitate ale asociațiilor ne-au fost deja prezentate în 23 februarie.

Am afirmat ca mi se pare suspect acest lucru si ca nu înțeleg motivul pentru care cineva insistă totuși asupra inserării lor pe ordinea de zi.

 Mai mult, am arătat că a trecut ceva timp de la momentul în care au fost aprobate aceste cotizații, deci au intrat în circuitul civil, ca urmare,  am cerut un punct de vedere în scris de la Direcția Juridică să ni se spună dacă cumva s-au produs și efecte juridice, lucru de care noi nu aveam de unde ști.

Dacă o hotărâre este aprobată și produce efecte juridice, ea nu mai poate fi revocată de autoritatea care a emis-o, ci trebuie cerută anularea ei  în instanță.

PSD, de data aceasta, a ales sa aprobe includerea  hotărârilor de revocare ale cotizațiilor pe ordinea de zi.

DE CE?

Am verificat procesul verbal al ședinței din ianuarie când am aprobat aceste cotizații și iată ce am descoperit.

La proiectul privind aprobarea cotizației către Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Euronest, conform procesului verbal,  votul a fost astfel:

Proiectul nr. 14. Proiect de hotărâre privind aprobarea valorii cotizației Județului Iași – Consiliul Județean Iași, în calitate de membru fondator al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară EURONEST, pentru anul 2017. Avizat în comisii cu două abțineri, dl. Dangă si dl. Manolache. Cine este pentru? (nota: 34 de voturi). Împotrivă? Abțineri? (nota: o abținere, dl. cons. Manolache, iar dl. consilier Dangă s-a abținut de la vot conform art. 77 din Legea nr.393/2004). Mulțumesc!

Deci, au votat toți consilierii prezenți cu excepția Dlui Dangă și Dlui Manolache. Așadar, a votat și Președintele Consiliului Județean, Maricel Popa. Dar Dl. Popa este Presedintele Asociatiei Euronest.  Oops!

Asistăm la o încălcare a legii 393 din 2004 art. 77  alin. 1 care prevede:

Consilierii județeni și consilierii locali nu pot lua parte la deliberarea și adoptarea de hotărâri dacă au un interes personal în problema supusă dezbaterii.

Deci, Maricel Popa a avut un conflict de interese în momentul în care a participat activ la dezbaterea acestui proiect și la votarea lui.

La Euroregiunea Siret-Prut-Nistru  votul a decurs astfel:

DI. Maricel Popa: Cu amendamentul respectiv. Cine este pentru vă rog, pentru punctul nr. 16. (nota: 36 de voturi). Vă mulțumesc. Împotrivă? Abțineri? (nota: unanimitate).

D-na Lăcrămioara Vernica: În unanimitate.

Deci, și acest proiect a fost votat de către Președintele Maricel Popa,  deoarece a existat vot în unanimitate. Abținerile la vot trebuie consemnate în procesul verbal. Se repetă situația de la Euronest, deoarece Dl. Popa este în același timp și președintele Euroregiunii.

Acestea sunt motivele pentru care, în mod repetat, s-au introdus revocări ale acestor proiecte de hotărâre doar cu scopul de a acoperi urmele încălcării legii de către Președintele Consiliului Județean, Maricel Popa. – Romeo Vatra


Share
DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

LĂSAȚI UN MESAJ