Share

Astăzi, în cadrul rubricii ”Interviul Săptămânii o avem alături de noi pe Ioana ATASIEI, Președintele Organizației Salvați Copiii Iași.

Rep: Vă rog să ne spuneți cum a fost perioada de pandemie pentru Salvați Copiii Iași? V-ați întrerupt activitatea? A mai fost posibilă interacțiunea cu beneficiarii?

”Activitățile de consiliere au avut loc prin telefon”

Ioana ATASIEI: Noi nu am încetat nici o zi să lucrăm la Salvați Copiii deoarece beneficiarii au nevoie în continuare de ajutor. Pot spune că ne-am adaptat propriu zis activitatea, în sensul că nu au mai venit copii la noi în centre, acest lucru s-a întâmplat în perioada martie – mai. Specialiștii noștri țineau legătura cu ei telefonic, am făcut campanii pentru bonuri sociale, în locul mesei  calde pe care o serveau zilnic în cadrul centrelor.

Activitățile de consiliere au avut loc prin telefon, proiectele europene au continuat, am încercat, chiar dacă a fost o perioadă dificilă, să aplicăm pe alte proiecte.

În momentul de față legătura cu copiii lipsește cel mai mult și faptul că ei nu sunt la școală nu îi putem supraveghea așa cum o făceam fizic.

Din păcate copiii sunt foarte deficitari cu programul ”Școala de Acasă” deoarece nu toți beneficiază de telefoane, laptopuri și tablete. Din acest motiv am inițiat un program la nivel național pentru strângere de fonduri pentru achiziționarea de tablete.

Citeste si   ALERTĂ meteo ANM: Vine gerul în România! Temperatura în județul IAȘI va ajunge la -10 grade

În momentul de față desfășurăm programul ”Școala de vară”, dar cu respectarea tuturor măsurilor impuse de  autoritățile naționale și locale.

Rep: Ne-ați menționat faptul că beneficiarii din cadrul Salvați Copiii sunt deficitari cu privire la materialele necesare pentru programul ”Școala de acasă”. În acest context, ce părere aveți dumneavoastră despre măsurile luate de către autoritățile de la nivel central cu privire la sistemul educațional în perioada pandemiei?

Noi ne luptăm foarte mult ca școala să înceapă în formatul fizic”

I.A:  Este o situație de criză care trebuie luată ca atare, dar evident că dreptul copiilor la educație este îngrădit în acest moment. Din păcate beneficiarii noștri care au condiții precare și nu beneficiază de necesarul pe care autoritățile îl solicită, nu pot fi prezenți la aceste cursuri.

Noi ne luptăm foarte mult ca școala să înceapă în formatul fizic și să nu continuăm în online. Dacă se ia în calcul continuarea în online, vom face tot posibilul să creăm toate condițiile necesare. Fiecare copil trebuie să aibă dreptul la educație, iar autoritățile ar trebui să țină cont de acest aspect. Nu ar trebui să fie doar datoria ONG-urilor să dea fiecărui copil accesul la educație.

Citeste si   3.353 cazuri noi de PERSOANE infectate cu SARS – CoV – 2 pe teritoriul ROMÂNIEI

Din punctul meu de vedere va fi foarte greu de pus în practică o continuare a cursurilor de acasă începând din luna septembrie.

Rep: Ne aflăm într-o situație de criză, cum ați spus și dumneavoastră! Salvați Copiii Iași s-a confruntat în această perioadă și cu alte nevoi care nu au putut fi îndeplinite?

”Trebuie găsit un echilibru pentru a exista un acces real la educație și nu doar pe hârtie”

I.A:  Noi avem aceleași nevoi continuu, deoarece suntem într-o continuă strângere de fonduri. Noi încercăm să menținem desfășurarea activității în maniera în care fiecare beneficiar al nostru să fie mulțumit.

Noi vom milita mereu pentru educația să se desfășoare în cadrul școlii și nu online. Din punctul meu de vedere școala fizică nu poate fi comparată nu absolut nimic. Pe lângă educație, copiii au nevoie de socializare, sprijin emoțional și de contact cu profesorii. Dacă vom continua online, vor fi mari carențe.

Citeste si   În județul IAȘI s-au stabilit 17 centre de VACCINARE împotriva COVID -19

Trebuie găsit un echilibru pentru a exista un acces real la educație și nu doar pe hârtie.

Rep: Cum s-a desfășurat activitatea cu voluntarii în această perioadă?

I.A:  Cu voluntarii am lucrat foarte mult online și toți au lucrat cu beneficiarii noștrii online. Am încercat să îi ținem aproape și să nu stopăm activitatea total.

Rep: Ce proiecte mai aveți pe viitor?

I.A:  Vom avea în continuare campanii de strângere de fonduri și vom încerca să obținem și fonduri europene pentru educație preșcolară în mediul rural. În momentul de față desfășurăm campania 8844 – ”O masă caldă pentru copii”.

Rep: Aveți un mesaj pentru colegii dumneavoastră, pentru voluntari, dar și pentru cei care vor citi acest material?

I.A:  Toată echipa de management Salvați Copiii mulțumește tuturor pentru implicare și contrar situației în care ne aflăm, suntem mulțumiți că am reușit să ducem activitatea ONG-ului și într-o perioadă de criză. Sunt sigură că împreună și cu multă dăruire, vom reuși să o scoatem la capăt.


Share
DISTRIBUIȚI
Redactor-Șef al Ziarului Buna Dimineața Iași. Experiență în domeniul administrației publice atât la nivelul instituțiilor publice de pe raza municipiului Iași cât și a UAT-urilor care își desfășoară activitatea la nivel județean! CONTACT: 0771.324.701 email: office.bunadimineataiasi@gmail.com sau office@bunadimineataiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ