Share

Președintele României, Klaus Werner Iohannis și Prim-Ministrul Guvernului României, Ludovic Orban au venit la Iași, pentru a marca cei 161 de ani trecuți de la Unirea Principatelor Române, la 24 ianuarie 1859

În timpul discursurilor, cei doi oficiali de rang înalt au fost atât aplaudați, câtși  huiduiți, pentru că în discursuri au reluat vechi promisiuni neonorate și i-au atacat pe rivalii politici din PSD.

Președintele României a sosit, conform protocolului, la ora 13.00, trecând în revistă garda de onoare, fiind însoțit de soția sa, Carmen Iohannis. A fost întâmpinat de Prim-Ministrul Ludovic Orban, Ministrul Apărării Nicolae Ciucă, Primarul Iașiului Mihai Chirică și alți oficiali.

În discursul său, Președintele Iohannis a reluat ideea necesității prezenței la vot,  la alegerile locale și parlamanetare din acest an, lansând atacuri la adresa lipsei de perfomanță a PSD în timpul ultimei lor guvernări (2016-2019). Președintele României a reluat teza opțiunii românilor de a lupta prin vot contra PSD, moment în care simpatizanții PSD l-au huiduit pe Președinte, în timp ce oficialii PSD au coborât de pe spațiul rezervat oficialităților.

Președintele  a fost aplaudat  atunci când a vorbit de necesitatea construirii Autostrăzii Unirii, dar adversarii politici au ales să îl huiduie. Au existat și pancarte pe care se puteau citi mesaje care catalogau afirmațiile Președintelui ca fiind minciuni electorale, semn că se așteptau ca problema Autostrăzii să fie  prezentată de către Președintele României („Bine aţi venit la circ, hai că vă dăm noi pâinea!”, „Aţi intrat în horă, marcaţi banul pentru Moldova!”, „Faceţi drumuri şi spitale, tăiaţi pensiile speciale!”, „Hora la Iaşi, banii la Bucureşti!”).

Discursul Președintelui a conținut numeroase mențiuni valoroase și bine țintite legate de contextul istoric al Unirii din 24 ianuarie 1859

Discursul Președintelui a conținut numeroase mențiuni valoroase și bine țintite legate de contextul istoric al Unirii din 24 ianuarie 1859, printre care menționarea consulului francez Victor Place (acesta spusese că prin dubla alegere a Colonelului Alexandru Ioan Cuza, s-a realizat  „triumful complet al ideilor unioniste și liberale împotriva vechiului sistem de corupție, care și-a trăit traiul”), a marelui om politic Mihail Kogălniceanu, a Domnitorului Unirii Alexandru Ioan Cuza .

Citeste si   Noi cazuri de infectare cu noul coronavirus la MAE. Anunțul ministerului

Președintele Klaus Werner Iohannis a făcut o paralelă între drumul european al Principatelor Unite din urmă cu 161 de ani și cel de acum al României, în care votul a avut un rol decisiv:

” Votul are puterea de a închide drumul oamenilor necinstiți și de a impulsiona meritocrația, onestitatea, buna-credință și profesionalismul. Așadar, dragi români și politicieni de bună-credință, vă îndemn să continuăm pe drumul pe care am pornit acum cinci ani împreună: consolidarea statului de drept și a parcursului democratic și european al României.”

Publicată de Roxana Apetrea pe Vineri, 24 ianuarie 2020

Și Prim-Ministrul Ludovic Orban a promis că Guvernul se va concentra asupra materializării Autostrăzii Unirii, încercând să obțină finanțare europeană, în viitorul exercițiu bugetar comunitar

Totodată și Premierul a reluat ideea că votul este fundamentul democrației în România și prin vot, românii își pot evalua pozitiv sau negativ aleșii. De asemenea, Premierul a sancționat unele atacuri în spațiul mediatic lansate de USR, potrivit cărora Autostrada Unirii nu ar fi inclusă pe lista proiectelor ce vor fi finanțate cu bani europeni, catalogându-le drept ”fake-news”.

Citeste si   SITE-ul de CAMPANIE al PNL Iași are un NOU ADMINISTRATOR! Sora lui Costel ALEXE, Adina DURA conduce ”PULSULUI IEȘEAN”?

Premierul a declarat că drumul european al Basarabiei trece prin România: ” Moldova a fost nedreptățită în ultimii 20-25 de ani. Dacă analizăm investițiile realizate în Moldova vom vedea că resursele alocate nu au fost niciodată suficiente.

”Obiectivul nostru principal e acela de a pune bazele unor investiții serioase în Moldova. Nu noi suntem cei care am inventat un PPP (Parteneriat Public – Privat n.r.) care să tragem de timp și i-am pus pe unii care nu se pricep să se ocupe. Marți în ședința de Guvern vom adopta OUG prin care  punem capăt PPP şi vom muta la Ministerul Transporturilor obligaţia de a gestiona acest proiect.

Vrem ca Autostrada Moldovei să fie finanțată de exercițiul financiar multianual 2021-2027 al UE (…)Circulă pe piață fake-news-uri. Vrem ca Autostrada Moldovei să fie finanțată de exercițiul financiar multianual 2021-2027 al UE.  (…) Dezvoltarea Moldovei e importantă pentru fiecare dintre dumneavoastră, dar și pentru frații noștri de peste Prut. Să nu uităm niciodată că avem o responsabilitate față de ei, pentru a asigura drumul Basarabiei spre Europa, care în mod obligatoriu trece prin România.

Îi invit pe toți aceia care cred că adevărat că România merită un drum spre recunoaștere internațională să fie foarte atenți la tot ce vor vota de acum înainte, să nu se mai lase păcăliți de minciuni, fake-news-uri, să judece cum au fost tratați”.

Citeste si   Lucrările la inelul de Sud al autostrăzii de centură a Bucureștiului încep anul acesta. Anunțul lui Lucian Bode

Discursul Primului Ministru a fost sensibil diferit de postarea acestuia prezentă, înainte de susținerea discursului public,  pe contul oficial de Facebook al Guvernului României

Discursul Primului Ministru a fost sensibil diferit de postarea acestuia prezentă, înainte de susținerea discursului public,  pe contul oficial de Facebook al Guvernului României, în care Premierul Ludovic Orban s-a limitat la semnificația generală a Unirii Principatelor din 1859, ca fundament pentru Independența României din 1877 și pentru Marea  Unire din 1918.

 Președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu, Președintele Senatului, Teodor Meleșcanu (care a primit aviz de neconstituționalitate, privind desemnarea sa în această funcție, din partea CCR) au ales să marcheze evenimentul sărbătorit pe 24 Ianuarie cu postări generale legate de acest eveniment, pe conturile lor de pe rețelele sociale.

Practic, PSD a ales, în 24 ianuarie 2020, să încalce nota de sărbătoare a evenimentului istoric de la 24 Ianuarie 1859, trimițând simpatizanți să huiduie oficialitățile, semn că Opozția nu prea le priește, iar discursul Președintelui României la adesa lor și-a atins ținta.


Share
DISTRIBUIȚI
Redactor-Șef al Ziarului Buna Dimineața Iași. Experiență în domeniul administrației publice atât la nivelul instituțiilor publice de pe raza municipiului Iași cât și a UAT-urilor care își desfășoară activitatea la nivel județean! CONTACT: 0771.324.701 email: office.bunadimineataiasi@gmail.com sau office@bunadimineataiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ