Share

Bâlbâieli, gafe, răspunsuri neconvingătoare, în linii mari, acestea sunt elementele prestației echipei fostului Premier Dacian Cioloș, la întâlnirea de la Iași, din 18 ianuarie 2020

Cine a avut curiozitatea să urmărească postarea fostului Premier Dacian Cioloș cu înregistrarea dialogului de după întâlnirea pentru alegerea structurii naționale de conducere a PLUS, desfășurată la Iași, în data de 18 ianuarie 2020, nu a avut motive de prea mare satisfacție. Anunțul că la Iași vor candida pentru Primărie Liviu Iolu, jurnalist și fost purtător de cuvânt al Guvernului Dacian Cioloș, respectiv pentru Consiliul Județean, Daniel Șandru a fost însoțit de numeroase bâlbe și declarații neconvingătoare.

Tonul l-a dat chiar fostul Premier și Comisar European Dacian Cioloș, căruia geografia României, în general, și a Moldovei, în particular, îi cam joacă feste. A spus că Liviu Iolu cunoaște regiunea natală, Moldova, de aceea el ocupându-se ca responsabil regional de ”Regiunea Nord-Vest”. Numai că, Moldova, dintotdeauna a fost situată în Nord-Estul României, în prezent, o parte a Moldovei fiind organizată, pentru optimizarea aplicării acquis-ului comunitar în Regiunea de Dezvoltare Nord-Est.

Vorbitorii au explicat celor prezenți că PLUS și USR vor avea un candidat comun, dar că este normal ca fiecare partid să facă o nominalizare, iar în competiția internă să se aleagă cine va reprezenta alianța

A urmat o întrebare, din public, cum va avea succes un outsider (Liviu Iolu) în fața electoratului ieșean,  ”conservator”. Dacian Julien Cioloș a fost prins, din nou pe picior greșit, începând un discurs învățat dinainte despre ideologii și partide în mișcare (liberalismul și social-democrația din secolul XIX sunt diferite de cele de azi și că ar putea discuta o oră despre ideologia partidului său), confundând noțiunea ideologică de ”conservator” aplicabilă unui partid cu accepțiunea clasică a termenului ”conservator”, adică ”reticent”, ”puțin receptiv la nou”.

Citeste si   Rectorul TUIASI, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, reales vicepreședinte al Consiliului Național al Rectorilor

În limba română, întrebarea se traduce prin ”cum va face Liviu Iolu față unui electorat căruia îi vorbești fără să te înțeleagă”, unui electorat reticent și puțin receptiv la discursuri lipsite de lucruri concrete. Evident, răspunsul lui Dacian Cioloș a fost departe de așteptări, începând cu ”dacă dumneavoastră considerați că actualul primar pesedist este conservator”, confundând primarul cu electoratul.

Candidatul Liviu Iolu, având un discurs departe de unul așteptat de la un fost purtător de cuvânt guvernamental a spus ceva despre necesitatea competiției interne în cadrul Alianței USR-PLUS, că e similară cu ceea ce ”se petrece în SUA”, a mai adăugat ceva despre clădirile cu risc seismic și finanțări europene.

Citeste si   Raluca Turcan: „Mai mult de 100 de milioane de măști vor fi distribuite persoanelor defavorizate”

Fostul Premier Dacian Cioloș a mai răspuns unei întrebări legate de Spitalul Regional și Autostrada A8

Fostul Premier Dacian Cioloș a mai răspuns unei întrebări legate de Spitalul Regional și Autostrada A8, afirmând referitor la autostradă că o inclusese ca propunere pe agenda efemerului său Guvern, care funcționa pe baza unei înțelegeri parlamentare PNL-PSD, în așteptarea alegerilor din 2016 și că ”politicienii au folosit autostradași spitalul în scop electoral”, numai că tocmai acei politicieni i-au susținut mandatul de șef al Executivului.

La rândul său, candidatul Daniel Șandru a criticat fosta guvernare PSD-ALDE, prezentând o serie de aspecte teoretice, specifice unui partid de Opoziție, nu ale unui partid care aspiră să intre în Parlament, în acest an și să participe, eventual lao formulă guvernamentală.

Ideea este că, promovând asemenea discursuri, PLUS și USR nu au nicio șansă de câștig. Dacian Ciloș nu este nou în politică, nici USR nu mai este un partid nou în politică. Promovând astfel de discursuri teoretice, lipsite de substanță, mai mult critice decât constructive, această alianță nu va convinge în următoarele luni, până la alegeri. De fapt, este posibil ca Alianța USR-PLUS să vrea un procent rezonabil în turul I (asta dacă primarii vor fi aleși în două tururi) pentru a negocia susținerea unui candidat în turul II.

Citeste si   Moment de CUMPĂNĂ pentru piața IMOBILIARĂ din Iași! Paul TEHUTU, manager TNT Imobiliare Iași: ”Suntem la valoarea de 30% față de ce se întâmpla în anul 2019”

Ori, dacă alegerile locale vor fi într-un singur tur, să prindă locuri de consilieri locali (de primari, nu au nici cele mai mici șanse), pentru a putea emite pretenții la alegerile parlamentare

Dacă, însă localele se vor desfășura concomitent cu parlamentarele anticipate, Alianța USR-PLUS va înregistra un eșec usturător, care îi poate aduce decesul politic.

Au mai vorbit și Dragoș Tudorache, fost Ministru de Interne în Guvernul Dacian Cioloș (care și-a inaugurat la Iași un Cabinet de Euro-parlamentar) și ”noua achiziție”, jurnalistul Moise Guran, care a afirmat anterior că s-a implicat ”în culise”, încă din 2018, alături de Alianța USR-PLUS. Totuși, la cum arată comunicarea în această alianță, este clar că exprimarea destul de directă și de concisă cu care ne-a obișnuit Moise Guran nu a ieșit încă la suprafață.

Așadar, prestația lui Dacian Cioloș și a candidaților propuși de acesta nu au fost prea convingătoare la Iași. Rămâne de văzut ce măsuri va luaîn continuare echipa din jurul lui Dacian Cioloș.

 


Share
DISTRIBUIȚI
Redactor-Șef al Ziarului Buna Dimineața Iași. Experiență în domeniul administrației publice atât la nivelul instituțiilor publice de pe raza municipiului Iași cât și a UAT-urilor care își desfășoară activitatea la nivel județean! CONTACT: 0771.324.701 email: office.bunadimineataiasi@gmail.com sau office@bunadimineataiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ