Share

Preţul gazului va creşte de la 60 de lei Mwh, cât este acum, la 80 de lei, de la 1 aprilie, apoi 100 de lei pe Mwh în trimestrul 3 al anului şi 104 lei la finalul anului.

Un studiu al Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE) pentru anul 2017 atrage atenţia asupra faptului că preţul gazului metan s-ar putea dubla către finalul acestui an.

Aceasta pentru că, spune ACUE,  liberalizarea preţului la gaz se face prea brusc anul acesta.

Citeste si   Scene șocante la Pitești: Fiu de magistrat, reținut după ce și-a atacat prietenii cu un cuțit

Studiul  consideră că piaţa de gaze nu e pregătită pentru liberalizarea completă, prevăzută pentru data de 1 aprilie 2017, şi cere o amânare a acestui termen, estimând în caz contrar creşteri dramatice de preţuri, informează libertatea.ro

Concurenţa de pe piaţa gazului este prea firavă pentru liberalizare

„Dereglementarea graduală a achiziţiei gazelor naturale nu constituie o barieră pentru stimularea competiţiei, dat fiind că şi la acest moment orice client, inclusiv cei casnici, îşi poate schimba furnizorul de gaze naturale. Acest lucru nu se întâmplă în prezent într-o manieră semnificativă tocmai datorită faptului că piaţa gazelor naturale din România nu dispune de mecanisme care să genereze o lichiditate adecvată şi, astfel, să creeze clienţilor condiţiile pentru ca aceştia să dispună de mai multe opţiuni în ceea ce priveşte alegerea furnizorului”.

Cu alte cuvinte, piaţa gazelor naturale nu este suficient de dezvoltată la noi, respectiv nu există o concurenţă suficient de puternică care să creeze preţurile cele mai favorabile consumatorului.

Citeste si   Explozie de cazuri Covid-19 în India: peste 96.000 într-o singură zi


Share
DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

LĂSAȚI UN MESAJ