Share

Azi, românii și-au ales reprezentanţii în Parlamentul European şi tot astăzi a avut loc şi referendumul pe teme legate de justiţie, convocat de preşedintele Klaus Iohannis.

Din Iaşi, au votat un număr de 338.821 de persoane din 774.864 câte erau înscrise pe listele de vot. Aceasta înseamnă un procent de 43,72%, mult mai mare faţă de alegerile precedente.

Au votat mai multe femei

Din numărul total de voturi din judeţul Iaşi 174.717 au fost date de femei, iar 164.087 de către bărbați. Din mediul urban au votat 190.337 de persoane faţă de doar 148.467 din mediu rural şi aici fiind o premieră.

Cele mai multe voturi au fost date la Colegiul Naţional “Costache Negruzzi”

Cele mai multe voturi au fost date la Colegiul Naţional “Costache Negruzzi” unde procentul celor care a votat a fost de 130%, deoarece s-a votat pe liste suplimentare. La polul opus, cele mai puţine voturi au fost date la o secţie de votare din Şcoala Gimnazială Moşna unde procentul înregistrat a fost de doar 1,32% din 1342 de votanţi înregistraţi pe liste doar 20 şi-au exprimat votul.

Citeste si   Marcel Ciolacu a anunţat CANDIDATUL social-democraţilor la cursa pentru Palatul Cotroceni. Cine este prezidențiabilul PSD

La referendum, în judeţul Iaşi, şi-au exprimat votul 38,63% faţă de 43,72% cât a fost la europarlamentare (299.415 persoane faţă de 338.821 la europarlamentare).

În mediul rural au votat 131.054 de persoane, iar în mediul urban 168.361 de persoane. De asemenea, au votat 144.758 de bărbaţi şi 154.657 de femei.

Reacțiile au curs lanț și în randul politicienilor din județ

Marius Bodea, președintele PNL de la municipiu exultă: ”În primul rând sunt fericit ca român că a fost o prezență masivă la vot, atât pentru alegerile europarlamentare, cât și pentru referendum. Sunt fericit ca român că România a intrat pe un făgaș normal și că am demonstrat că prin vot susținem democrația și că  poporul este forță.

În municipiul Iași prezența la vot este de 52%. Este un vot istoric deoarece niciodată nu a fost atâta populație la vot. Pentru prima dată PNL va înregistra un scor istoric la Iași. Asta nu se datorează doar campanie și precampaniei pe care am făcut-o, ci mai ales celor 3 ani de opoziție reală față de administrația PSD-Chirica când am demonstrat că putem face lucruri concrete pentru ieșeni. PSD va înregistra cel mai rușinos scor din istoria sa, va avea jumătate din voturile din 2016, iar candidatul George Simion va avea un rezultat de repetenție. Drept urmare, ambele găști, Chirica și Popa nu mai au niciun fel de legitimitate în față ieșenilor.”
Din partea PSD-ului, președintele Consilului Județean, Maricel Popa pare satisfăcut: ”Iașul a ieșit foarte bine la vot. Are un nou reprezentant la Bruxelles, pe domnul doctor Ciuhodaru, care va prezenta proiectele Iașului la Parlamentul European.”
Radu Botez, liderul Alde pare destul de circumspect: ”Deocamdată ne uităm la rezultate. Deocamdată avem 5 %. Oricum, politica se va schimba în viitorul apropiat. E bine că a venit multă lume la vot.
Din partea USR, Filip Havarneanu se declară încântat: ”Noi suntem încântați de acest rezultat 23,9% si de prezența numeroasă la vot. Suntem dezamagiți că mulți studenți au fost dați afară de la vot din la secțiile de vot de la universitate”
Monica Berescu de la PLUS se declară bucuroasă, dar înca așteaptă: ”Suntem fericiți pentru rezultate, dar așteptăm rezultatele finale.Totul este datorat oamenilor. Avem 23.9 % este un rezultat care ne bucura.”
Așteptăm cu nerăbdare rezultatele finale. Se preconizează o înfrângere istorică pentru PSD. Acest lucru e confirmat și de Liviu Dragnea la declarațiile de după exit-poll-uri: ”Nu sunt niște rezultate care să bucure PSD. Eu în viață mi-am asumat și ce am făcut și ce nu am făcut”

Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ