Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă va funcţiona sub conducerea nemijlocită a prim-ministrului şi va avea 3 vicepreşedinţi: ministrul Afacerilor Interne, ministrul Lucrărilor Publice şi secretarul de stat şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

Principalele declarații ale premierului Ludovic Orban, de la începutul ședinței Comitetului, de la ora 20.30:

„La ora 24.00 înceteaza starea de urgenta, in baza prevederilor legale decizia pe care am luat- o e aceea de a declara starea de alerta pentru a permite autoritatilor sa ia in continuare toate masurile pentru a apara sanatatea cetatenilor romani.

Starea de alerta e raspunsul la o situatie de urgenta de amploare determinata de unul sau mai mutle tipuri de risc, constând in masuri temporare si necesare pentru prevenirea amenintarilor iminente la adresa sanatatii persoanelor , a proprietatii. Aceasta este definirea din lege a starii de alerta.

Cred ca e pentru prima oara in istorie in care se declara in Romania stare de alerta, vom face fata unei situatii noi si va trebui  sa ne comportam responsabil pentru a aplica toate masurile necesare astfel incat sa limitam raspandirea virusului si a unei treceri spre normalitatea pe care o asteptam

Citeste si   Bogdan COJOCARU, copilul de suflet al lui Maricel POPA are păreri! PSD se duce în DERIZORIU

Odata cu instituirea starii de alerta va trebui sa luam in aceasta seara toate deciziile pentru a institui reguli, restrictii.

Se vede ca in ultima saptamana a existat o tendinta de reducere , de reducere a numarului de cazuri active, in mai multe zile numarul celor vindecati a fost mai mare decat cele confirmate.Vreau sa le multumesc cetatenilor romani pentru modul exemplar in care au reactionat , de responsabilitatea de care au dat dovada in cele 60 de zile ale stari ide urgenta, pentru respectul aratat semenilor lor, prin aplicarea regulilor din starea de urgenta.

Citeste si   Nelu Tătaru: „ Evoluția este îmbucurătoare, de la faza de platou s-a trecut în panta descendentă”

Conditia indispensabila a mentinerii trendului pozitiv si in starea de alerta rezida in atitudinea corecta si responsabila a cetatenilor nostri. 

Noi, autoritatile, avem obligatia de a pune in practica masuri , de a reduce la maximum raspandirea virusului ,dar rezultatul in perioada care va urma depinde in cel mai inalt grad de romanii care vor mentine regulile.

Odata cu instituirea stari ide alerta , se vor ridica o serie de restrictii.

Romanii vor redobandi libertatea de circulatie in interiorul locaitatilor. Deplasarea va fi permisa in afara localitatilor cu anumite  conditii. 

Va permite o reluare a activitatii aproape normale.

Vor fi deschise spatiile comerciale, de afara, si cu o suprafata mai mica de 15 metri patrati. Se va relua activitate frizerii, coafor, cabinete stomatologice, activitatea normala a spitalelor.

Se va elimina orice restrictie in materie de internari, orice persoana care nu e in masura sa reclame internarea de urgenta, se va impune aplicarea regulillor la nivelul tuturor spitalelor.

Citeste si   Nelu Tătaru: „ Evoluția este îmbucurătoare, de la faza de platou s-a trecut în panta descendentă”

Se vor relua activitati sportive, individuale, in cantonamente , in conditi istrict reglementate.

Numarul de interactiuni sociale , ocaziile de interactiune intre oameni se vor inmulti si va presupune o responsabilitate suplimentara din partea cetatenilor, in comportamentu ldin mijloacele de transport, in spatiile comerciale , petnru ca riscul de infectare creste odata cu ridicarea restrictiilor, iar limitarea nu poate fi determinata decat de un comportament corect.

Purtarea mastii, respectarea distantei, respectarea regulillor care tin de activitatea la locu lde munca , de comportamentul corect in toate zonele ca romanii sa ramana in stare de veghe si sa se pazeasca pe ei si pe cei din jur de riscul de infectare”, a conchis premierul Orban.

Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ