Share

În cadrul rubricii „Agenda primarului” ne propunem să venim în sprijinul unităților administrativ teritoriale în vederea dezvoltării mediului rural de la nivelul județului Iași.

Săptămâna aceasta ne aflăm în orașul Hârlău și discutăm cu primarul orașului, Gheorghiță CURCĂ.

REP: Cum v-ați putea descrie orașul Hârlău? Ce ar trebui să știe cititorii despre orașul Hărlău?

Primar Gheorghiță CURCĂ: Orasul Hârlău este al treilea centru urban ca mărime din județul Iași. Face parte din provincia istorica Moldova și este situat în partea de nord-est a României si in nord – vestul Judetului Iasi, pe malul Bahluiului.

Prima atestare documentară datează din anul 1384 (1 mai),  când mama domnitorului  Petru Mușat își stabilește curtea aici.

Suprafaţa administrativă a orasului Hârlău este de 3511 ha, din care 525 ha intravilan. Din teritoriul administrativ fac parte si localităţile componente: Sat Pârcovaci. Detinem o populatie de 13.200 locuitori la nivelul anului 2018, activitatea de baza in zona fiind agricultura, completata de mici industii (confectii, mobila, etc).

Preocuparea permanenta a Primarului orasului si a administartiei locale a fost sa identifice proiecte prioritare pentru oras, atragerea si a altor fonduri necesare pentru implementarea si a altor investitii, proiecte.  A trebuit sa rezolvam inainte de toate, pentru o dezvoltare durabila a orasului, problemele de infrastructura, iluminat public, modernizare drumuri, parcuri, asigurarea utilitatilor, salubrizare exclusiv din Bugetul local sau din fonduri guvernamentale (PNDL II).

R: Care este bugetul orașul Hârlău pentru anul în curs? Cum răspunde această valoare necesităților pe care orașul le are?

GHE. C: Pentru anul 2019 bugetul de venituri și cheltuieli al orașului Hârlău este în suma de 19.126.290 lei pe partea de venituri bugetare. Am solicitat, la fel ca și alte autorități publice locale, motivat de insuficiența fondurilor alocate, modificarea legii finanţelor publice locale, prin includerea începând cu anul 2020 a alocării sumei de 1.300 lei/locuitor/an şi pentru oraşe şi municipii care nu sunt reşedinţă de judeţ, dar nu mai puţin de 6 milioane lei/an/oraş.

De asemenea, am solicitat finanţarea drepturilor asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav şi a indemnizaţiilor lunare ale persoanelor cu handicap grav de la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor, cu alocare integrală de sume de la bugetul de stat, suplimentar, bugetului minim de funcţionare, asigurarea cotelor de cofinanţare pentru facilitarea accesării fondurilor europene nerambursabile, în situaţiile în care autorităţile publice locale nu au această posibilitate.

Citeste si   Liceul TEORETIC de Informatică „Grigore Moisil” IAȘI - Cum ar fi ȘCOALA pe INSTAGRAM?

R: Ce planuri de investiții aveți în pregătire (dotări, modernizări, construcții)?

GHE. C: Dezvoltarea orașului Hârlău este o prioritate atât pentru membrii primăriei cât și pentru conducerea acesteia, de aceea avem în derulare mai multe proiecte prin care să se sprijine acest obiectiv, printre care:

 1. Lucrări de modernizare a străzilor/trotuarelor, lucrări de reparații ale străzilor asfaltate și lucrări de reparații străzi/ulițe pietruite, s-a continuat lucrarea la obiectivul de investiții: “Modernizare accese auto în cartierele orașului Hârlău, Județul Iași” în valoare de 3.959.381,19 lei, fără T.V.A., cu societatea S.C. CONS PROIECT M S.R.L., lucrare în derulare.
 2. Mărirea capacității de furnizare a energiei electrice, gaze naturale;
 3. „Echipamente și utilaje termoenergetice centrală termică Grădiniță cu program Normal cu 8 Sali de grupa” proiect în valoare adjudecată cu T.V.A de 103.577,01 lei (echipamente livrate în prezent și în curs de montare);
 4. „Lucrări de amenajare teren sport la Colegiul National Stefan cel Mare și Sfânt din orașul Hârlău” în valoare totală de 463.744 lei fără T.V.A., cu societatea S.C. ENVIRO CONSTRUCT S.R.L., lucrare in derulare, realizată în procent de 85% în prezent.
 5. “Lucrări de proiectare și execuție rețea canalizare pluvială – teren de sport la Colegiul National Ștefan cel Mare Hârlău”, proiect în valoare de 107.090 lei, lucrare în execuție;
 6. “Construire Grădiniță cu program normal cu 8 Sali de grupă”;
 7. Proiectare și execuție terenuri la Grădinița cu program normal în Oraș Hârlău, Județul Iași” în valoare de 178.500 lei, fără T.V.A, lucrarea fiind în executare în prezent;
 8. “Refacere împrejmuire grădiniță cu program normal cu 8 sali de grupă” în valoare de 84.430 lei, lucrare în curs de proiectare și execuție;
 9. “Modernizare strada Fundac Lăpușneanu”, în valoare de 394.328,43 lei, lucrare în curs de execuție pe o distanta de 205 ml;
 10. “Modernizare parc joacă în oraș Hârlău și Sat Parcovaci, județul Iași – Lotul 1 si 2” în valoare de 160.368 lei, lucrare realizata în proporție de 100 % ;
 11. “Lucrări de reparații rigole DC 150 Parcovaci, oraș Hârlău”, în valoare de 125.179,78 lei, lucrare finalizata în prezent, pe o distanță de 180 ml.
 12. “Extindere și modernizare iluminat public în orașul Hârlău, județul Iași”, în valoare de  28.273 lei, fiind rezolvată problema iluminatului public în zonele Eternitate, Nicolae Iorga,  Fundac Lapusneanu, Nucilor, Vasile Gheorghiu, Dealul și Valea Viilor, zona Tarna Parcovaci.
Citeste si   Studenții TUIAȘI dau viață campusului! În Tudor Vladimirescu s-a inaugurat un PARC cu mobilier URBN unic în IAȘI

R: Care este gradul de implicare al Primăriei pe care o conduceți în viața comunității sub aspect social?

GHE. C: O veche zicală românească arată că: “Ceea ce faci pentru tine în timpul vieții dispare odată cu tine, dar numai ce faci pentru ceilalți rămâne și după!” Personal sunt convins ca trebuie sa existe valori precum cinstea și respectul pentru semeni și sunt lucruri obligatorii pentru ca o comunitate locala mică să prospere.

Pentru a fi asigurata normalitatea în viața de zi cu zi a cetățeanului din Hârlău, se urmărește îndeplinirea următoarelor obiective: respectul pentru cetățean – din partea autorităților, a concetățenilor și a străinilor; bunăstare –  locuri de muncă,investiții, educație; bunăviețuire – conviețuire armonioasă, vecinătăți prietenoase; securitate – a bunurilor, a persoanelor, rutieră, respectarea regulilor; dezvoltarea economică durabilă și fără impact negativ asupra oamenilor, cu definirea zonelor de dezvoltare: locuire, comerciale, industriale, recreative;

R: Puteți oferi câteva detalii despre activitățile cultural-artistice sau poate chiar sportive care se desfășoară în orașul Hârlău pe parcursul anului?

GHE. C: Activitățile culturale din orașul Hârlău intr-o enumerare care nu se doreste a fi exhaustiva, organizate cu sprijinul  Casei de Cultura Hârlău sunt:

 • 3 ianuarie –   Festivalului de datini si obiceiuri de iarna
 • 15 ianuarie – Zi dedicată poetului M. Eminescu”
 • 24 ianuarie – Unirea Principatelor Romane
 • 24 februarie, ,,Dragobete”-  Sarbatoarea dragostei la romani.
 • 1 martie  –  Expozitie de martisoare
 • 8 martie  –  Ziua internationala a femeii.
 • Activitati in comun cu elevii institutiilor de invatamant din orasul Harlau
 • In domeniul educatiei religioase activitati in comun cu Protopopiatul Harlau
 • Arta incondeierii oualor – o traditie starveche romaneasca
 • Zilele orasului Harlau
 • 9 mai – Ziua Europei – Spectacol dedicat ,,Zilei Europei”
 • Expozitie  pictura,  masti deorative si sculptura
 • Ziua eroilor –  Manifestare dedicata ,,Zilei eroilor
 • Ziua internaţională a copilului
 • 26 iunie –  Ziua Drapelului Naţional al Romaniei
 • 26 iulie  – Ziua Imnului Romaniei
 • Zilele mesterilor populari
 • Ziua adolescentului
 • Activitati  in comun cu Muzeul Viei si Vinului Harlau
 • 1 Decembrie – Ziua Nationala a Romaniei (Ziua Marii Uniri)
 • Spectacole  cu ocazia sarbatorilor de iarna  (Carnavalul fulgilor de nea )
 • Organizarea cercurilor științifice și tehnice de artă populară, plastică și de gospodărie țărănească
 • Organizarea și susținerea formațiilor de amatori, de concursuri și festivaluri, inclusiv a participării formațiilor la manifestări culturale interjudețene, naționale și internaționale, stimularea creativității  și a talentului
 • Organizarea și desfășurarea cursurilor de formare profesională continuă
 • Pentru petrecerea timpului liber se vor  organiza  o serie de concursuri de tenis de masa, sah, table,  karaoke  etc.
Citeste si   Sentință DEFINITIVĂ pentru fostul SECRETAR al Primăriei Târgu-Frumos! Felicia SPULBER condamnată la ÎNCHISOARE cu suspendare

Pentru partea de activitati sportive orasul Harlau finanteaza de la BVC-ul local, in fiecare an, prin selectie de proiecte publice, conform Legii nr. 350/2005 – privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile aduse prin Legea nr. 111/2015 un numar de trei cluburi sportive: Clubul Sportiv “Viitorul” Harlau (activitati sportive: fotbal, tenis etc), Clubul Sportiv AMN Scorpions Harlau (activitati sportive: kick – boxing si box) si Clubul Sportiv “Stejarul” Parcovaci (activitati sportive: oina). Sumele alocate activitatilor sportibe din BVC-ul 2019 este de 70.000 lei.

Mentionam faptul ca in acest an orasul Harlau a fost gazda finalei “Campionatului National de oina seniori”, participarea competionala fiind asigurata de 6 echipe, reprezentative la nivel national.

R: Cum apreciați relația cu autoritățile județene? În ce măsură ați beneficiat de sprijin din partea acestora?

G.C: Apreciez relatia cu autoritatile judetene ca fiind foarte buna si orientata spre rezolvarea problemelor urgente, mai ales financiare, cu care ne-am confruntat. Chiar recent un exemplu de buna practica poate fi mentionata acordarea de catre Consiliului Judetean Iasi a fondurilor necesare pentru activitatea Serviciului Public Comunitar de Evidenta a Persoanelor Harlau, cat si pentru acoperirea bugetului de functionare a orasului Harlau pentru anul 2019. Multumim si pe aceasta cale domnului Maricel Popa – Presedintele Consiliului Judetean Iasi.

R: Domnule, Primar, va urăm mult succes și vă mulțumim pentru amabilitatea de a ne răspunde întrebărilor adresate!


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ