Share

Se reabilitează vechea clădire a Vămii Româno-Austro-Ungare, devenită sediu al Primăriei

Investiția presupune reabilitarea și modernizarea sediului de primărie din comuna Bunești, județul Suceava, monument istoric de categoria de importanță B (importanță locală), ”în scopul conservării, protejării și promovării patrimoniului cultural”.

Prin atribuirea contractului, se arată în documentele oficiale, autoritatea contractantă urmărește desfășurarea activității în condiții de eficiență și eficacitate, în vederea realizării scopului pentru care a fost înființată și satisfacerea interesului local al populației ce va beneficia în mod direct de investiția ce urmează a fi realizată”.

Din 1775, până în 1918, localitatea era una de frontieră, ulterior, după Marea Unire, Comuna Bunești unindu-se prin unirea satelor Bunești-Bucovina și Bunești-Regat. Am menționat acest aspect, fiindcă în comună, în satul Bunești-Bucovina se găsește vechea clădire a vămii româno-austro-ungare, iar această clădire adăpostește azi sediul Primăriei Bunești.

Citeste si   Suceava: Cursuri pentru a ajuta studenţii în tranziţia spre piaţa muncii şi recuperarea după pandemie, la USV

La 19 august 2019, Președintele Consiliului Județean Suceva, Gheorghe Flutur a  participat la inaugurarea sediul nou al Primăriei, care a costat 700 000 lei din fonduri proprii ale Consiliului Local.

Așadar, la Bunești, Primăria va avea două spații care să răspundă necesităților comunității locale.

Ce presupune proiectul

Achiziția prespune servicii de proiectare și execuție lucrări: servicii de proiectare reabilitare și modernizare sediu primarie, monument istoric de categoria de importanță B: proiect tehnic, detalii de execuție, asistență tehnică din partea proiectantului pe întreaga perioadă de execuție a lucrărilor aferente obiectivului de investiții (până la încheierea procesului-verbal de recepție la terminarea lucrărilor); execuția de lucrări de reabilitare și modernizare sediu primărie, monument istoric de categoria de importanță B (local).

Citeste si   În STAREA de ALERTĂ s-a intensificat consumul de ALCOOL la VOLAN în rândul SUCEVENILOR

Valoarea totală a achiziției (fără TVA) va fi de 2  247 984.94 RON. Firma Mateo Rustic Construct SRL din Ipotești-Suceava se va ocupa de această lucrare.

Firma Mateo Rustic Construct SRL, tradiție și experiență în reabilitarea monumentelor

Firma este controlată de Bobu Constantin și Bobu Lăcrămioara. Bobu Lăcrămioara controlează și firma AREEA IOANIS MTB SRL, din Tisăuți Suceava, iar Bobu Constantin controlează și firma MATEI CONSTRUCT SRL din Ipotești, Suceava.

Firma Mateo Rustic Construct SRL aparține preotului Constantin Bobu, paroh al Bisericii „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” din Ipoteşti.

Acesta are o relație specială cu IPS Pimen, derulând mai multe proiecte de restaurare ale unor obiective laice și religioase:

În 2009, m-a chemat Înaltul Pimen la birou şi m-a întrebat dacă nu vreau să mă ocup de monumentele Arhiepiscopiei. Eu i-am spus că sunt mic, firmele concurente sunt puternice. Înaltul a spus că-s mic, «dar eşti cu Dumnezeu». Mi-a dat atunci pe mână trei proiecte – gardul şi turnul Mănăstirii «Sfântul Ioan» și Biserica de la Bălineşti (localitate situate lângă oraşul Siret)”.

Preotul Constantin Bobu, care a obținut și un doctorat în restaurarea monumentelor istorice, a declarat: Atunci când îi dai bisericii ceva sau unui sărac, Dumnezeu îţi dă împătrit. Ca preot şi ca restaurator am spus şi mă voi ţine de cuvânt – niciun monument la care lucrez nu va rămâne neterminat. Monumentele la care eu voi lucra le voi termina indiferent de finanţare”.

Așadar, un monument istoric local de importanță majoră va fi modernizat și valorificat în interesul comunității.

Citeste si   VIDEO Mocănița de la Moldovița își reia circulația de Rusalii


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ