Share

Mihai Chirica, Primarul Municipiului Iași s-a gândit să puncteze electoral cu ideea unui proiect privind încălzirea în Iași

În anul electoral 2020, Primăria Iași intenționează să folosească apa termală pentru încălzirea centralizată în Iași, apoi să combată riscul alunecărilor de teren din mai multe zone ale Iașului, să protejeze rețelele de utilități, împiedicând extinderea acestora în zonele expuse.

Anul 2020 este an electoral, iar Mihai Chirica, Primarul Municipiului Iași s-a gândit să puncteze electoral cu ideea unui proiect privind încălzirea în Iași. Astfel, cei 28 514 consumatori conectați la sistemul centralizat de termoficare (datele statistice recente consemnează 27 966 apartamente și 548 instituții și agenți economici, la nivelul anului 2018) ar putea beneficia de încălzire asigurată de CET, cu ajutorul energiei geotermale.

Primăria Iași vrea să acceseze un proiect cu finanțare europeană, în valoare de circa 20 milioane euro

Cofinanțarea Primăriei fiind de aproximativ 320 mii de euro, prin care CET 1 va avea un motor termic care să deservească o instalație geotermală de joasă adâncime (100-200 m, apa termală având o temperatură de 14-16 grade Celsius). Proiectul ar putea fi finalizat în 2 ani, 1 an și 7 luni durând construcția propriu-zisă.

Practic, viitoarea instalație ar trebui să producă 6,6 Gcal/oră (7,7 Mwt), motorul termic urmând să producă în coregenerare 1,6 Gcal/oră, ceilalți 5 fiind din sursa geotermală.

Chiar dacă în teorie, se dorește reducerea producerii gazelor cu efect de seră, economisirea resurselor minerale solide, în practică, va fi greu de demonstrat eficiența unei astfel de instalații. Tot mai mulți ieșeni aleg să opteze pentru centrale termice pe gaz, ca de altfel și agenții economici.

Citeste si   Mihai CHIRICA, rețeta ÎMBOGĂȚIRII rapide ca bugetar!

Sustenabilitatea este o țintă pentru Uniunea Europeană, alături de dezvoltarea durabilă

Când se ia decizia realizării unui proiect european, se are în vedere o noțiune care dă fiori reci unui politician român: sustenabilitatea. Sustenabilitatea se traduce prin proiecția viitoare a funcționării structurii, instalației, infrastructurii finanțate prin bani europeni, pe un termen mediu și lung.

Ori, este greu de crezut că mulți dintre cei peste 28 000 de ieșeni vor mai aștepta doi ani să plătească o căldură slabă și o apă călie la preț de căldură consistentă și apă caldă. Totuși, la sfârșitul acestei săptămâni, vineri 31 ianuarie 2020, Consiliul Local va discuta acest proiect.

Mihai Chirica știe că orașul pe care îl administrează este monitorizat de Uniunea Europeană ca fiind unul poluat

A afirmat și că praful provine de la zonele agricole limitrofe. Ba chiar propusese un proiect de interzicere a înmatriculărilor viitoare de mașini sub norma Euro 4, ceea ce reprezenta o abordare populistă.

Atât timp cât mașina verificată la RAR (și la realizarea ITP, conform legii) are noxele în limitele normei de poluare, este un abuz să nu îi permiți înmatricularea. Toate acestea, ca și proiectul de față sunt ”perdele de ceață” prin care Mihai Chirica vrea să adoarmă vigilența ieșenilor, ieșeni care vor proiecte eficiente, sustenabile și durabile de mediu. Iașiul s-a dezvoltat economic, în ultimele trei decenii mult mai mult decât s-a dezvoltat infrastructura, iar acest fapt determină aglomerare și poluare.

Citeste si   USR-PLUS, sancționată pentru CAMPANIE ilegală la IAȘI

Uniunea Europeană pune mai multă bază pe reducerea imediată a poluării prin măsuri concrete, decât pe promisiunile că vei economisi resurse neregenerabile, folosindu-le pe cele regenerabile

Economiile trebuie făcute pentru oameni și nu împotriva lor” spuneau cei ce contestau politica PCR înainte de 1989 (Filmul ”Zile Fierbinți”, regia Sergiu Nicolaescu-1975). Cum PSD e urmașul PCR și propaganda PSD la Iași seamănă cu aceea de dinainte de 1989.

Cei 20 de milioane euro ar fi putut fi folosiți mai degrabă pentru reabilitarea străzilor, pentru Centura Ocolitoare, reabilitarea sediilor unor instituții, care ar fi mărit capacitatea de sustenabilitate și de dezvoltare durabilă în Municipiul Iași.

Primăria Iași a mai decis în același an electoral, că a venit momentul să ia măsuri privind analiza locurilor cu potențial să fie afectate de alunecări de teren, care sunt numeroase în Iași

Practic, Comitetul pentru Situații de Uregnță, în colaborare cu specialiștii, inclusiv din mediul cercetării și cel universitar, vor trebui să vadă cum vor putea fi preîntâmpinaate aceste dezastre naturale.

Totodată, Primăria a dorit ca furnizorii de utilități să ajute la protejarea instalațiilor pe care le au în custodie în zonele afectate. Acum cinci ani, în Planul de Urbanism al Primăriei Iași au fost identificate 8 zone de risc legate de alunecările de teren: ”Zona 1: Cimitirul Evreiesc, Petru Poni, Fundaţie, Dumbrava Roşie, Grădina Botanică, Agronomie. Zona 2: Şcoala Normală, Tg. Copou, Ştefan cel Mare, Super Copou, Sărărie, Pogor şi Independenţei. Zona 3: Arcu- Râpa Galbenă. Zona 4: Lăpuşneanu, Piaţa Unirii, Mitropolie, Teatru, Trei Ierarhi, Primărie, Panu, Palat, Bucşinescu. Zona 5: Vasile Lupu, Ciurchi şi Grădinari. Zona 6: Cărămidari, Mănăstirea Galata, Berindei, Sf. Vasile şi parţial Inculeţ. Zona 7: Hipodrom, Cetăţuia, Manta Roşie şi Siraj. Zona 8: Cantina IAS, Trei Fântâni, Spital Socola, Socola, Trei Sarmale, Dealul Bucium, Păun

De asemenea, în Iași, la acordarea Certificatelor de Urbanism se va ține cont de riscul reprezentat de alunecările de teren

Adică, extinderea rețelelor de utilități în aceste zone se va face numai după securizarea acestora.

Citeste si   Radu BOTEZ se vrea primar, însă firmele lui au RUPT bugetul de stat! BOTEZ datorează statului român aproape 3.000.000 RON

Politicienii români nu văd decât oportunitatea electorală și miza imediată, sustenabilitatea și dezvoltarea durabilă nu-i interesează, deoarece un mandat de primar durează doar patru ani, iar dezvoltarea durabilă presupune un timp mai îndelungat.

Nu se știe dacă grija pentru alunecările de teren va ține mai mult de toamna anului 2020, pe care Mihai Chirică speră să o prindă din nou în fotoliul de primar al Municipiului Iași.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ