Share

În data de 25 octombrie, conducerea Pleiada Boutique Hotel, a transmis un comunicat de presă prin care anunța triumfalist că este partenerul oficial al Ateneului Național din Iași în reabilitarea cinematografului VICTORIA

Mai mult, Dora Morhan, General Manager Pleiada Boutique Hotel anunța existența unui parteneriat public-privat încheiat între cele două entități.

Pleiada Boutique Hotel: “Implicarea Pleiada Boutique Hotel este dovada că parteneriatele public-privat pot ajuta orașul

Implicarea Pleiada Boutique Hotel este dovada că parteneriatele public-privat pot ajuta orașul. Ceea ce facem noi de câteva luni este o investiție pe termen lung, o investiție în creșterea nivelului de trai prin cultură.

Ceea ce face Ateneul Național din Iași prin revitalizarea cinematografelor de stat este mai mult decât onorant și am spus “da” unui parteneriat prin care construim, la propriu, pentru ieșeni.

Ne dorim, din ce în ce mai mult, să atragem cât mai mulți turiști la Iași, să avem ce să le oferim, diversitate, uși deschise, ospitalitate de cinci stele, de la Aeroport până la hotel, de la hotel până la descoperirea Iașului ca oraș cultural și simbol al istoriei recente a României”, precizează Dora Morhan, General Manager Pleiada Boutique Hotel.

Ce prevede Legea nr. 233/2016 care reglementează parteneriatul public-privat?

Legea nr. 233/2016 care reglementează parteneriatul public-privat invocat de către conducerea Pleiada Boutique Hotel prevede că Parteneriatul public-privat are ca obiect realizarea sau, după caz, reabilitarea și/sau extinderea unui bun sau a unor bunuri destinate prestării unui serviciu public și/sau operării unui serviciu public, în condițiile prezentei legi.

În speța de față, Parteneriatul Public – Privat încheiat între părțile Pleiada Boutique Hotel și Ateneul Național din Iași are ca obiect RENOVAREA fostului cinematograf de stat Victoria din Iași.

Articolul 3, pct b, Legea nr. 233/2016 prevede că, parteneriatul Public – Privat are o durata relativ lungă de derulare a raporturilor contractuale, care să permită partenerului privat recuperarea investiției și realizarea unui profit rezonabil.

Citeste si   Sentință DEFINITIVĂ pentru fostul SECRETAR al Primăriei Târgu-Frumos! Felicia SPULBER condamnată la ÎNCHISOARE cu suspendare

Referitor la implicarea concretă a părților în vederea realizării obiectului acestui Parteneriat Public – Privat, redacția Ziarului “Bună Dimineața Iași” a contactat atât reprezentanții Ateneului cât și pe cei ai Pleiada Boutique Hotel. Ce am aflat!

PPP (Parteneriatul Public – Privat) încheiat între Hotel Pleiada și Ateneul Tătărași este secretizat!

Reprezentanții Pleiada nu vor să ofere detalii, directorul Ateneului declară că nu cunoaște detalii, iar reprezentanții Primăriei Iași nu oferă declarații pe marginea acestui subiect.

Deși lucrările au fost demarate, părțile implicate nu pot sau nu vor să precizeze care sunt efectiv clauzele Parteneriatului. Ceea ce am reușit totuși să aflam este că acest hotel aparține unui controversat om de afaceri, aflat în siajul primarului de Iași, Mihai Chirica.

Firma care operează Pleiada Boutique Hotel este M. Chim SRL, administrată de Cristin Zămosteanu. Pentru că administratorul firmei nu a putut fi contactat, am discutat cu Dora MORHAN, General Manager Pleiada Boutique Hotel.

Managerului General, Dora Morhan i-am solicitat câteva informații punctuale legate de natura PPP încheiat de Hotelul Pleiada cu Ateneul Tătărași. Am dorit să aflăm:

  1. Care este de fapt implicarea financiară a Hotelului Pleiada în PPP încheiat cu Ateneul Tătărași
  2. Cum își recuperează Pleiada investiția realizată în reabilitarea Cinematografului
  3. Cum va fi realizat cuantumul de profit rezonabil de pe urma acestui PPP?

La aceste trei întrebări, reprezentanta Pleiada nu a dorit să ofere nici un răspuns.

Am sperat că directorul Ateneului Tătărași, a cărui salariu este asigurat din bugetul local al Iașului, prin urmare din taxele și impozitele plătite de cetățeni, va fi mai responsabil cu privire la acest act juridic care implică patrimoniul local.

Campania de MARKETING a Hotelului Pleiada a început deja în centrul Iașului

Întrebată dacă banner-ul de pe Cinematograful Victoria, este o metodă de promovare având în vedere că este instalat în proximitatea altor hoteluri, Dora MORHAN, a ținut să precizeze că singurul lucru pe care îl vrea Pleiada Boutique Hotel, este să promoveze cultura.

Citeste si   Liceul TEORETIC de Informatică „Grigore Moisil” IAȘI - Cum ar fi ȘCOALA pe INSTAGRAM?

Întrebată de materialele pe care le furnizează firma M. CHIM. și de metoda agresivă de promovare a Pleiada, Dora MORHAN, nu a dorit să ofere astfel de detalii, afirmând: ”Pe banner nu scrie să vină oamenii la Pleiada, ci faptul că Pleiada ajută la dezvoltarea culturii ieșene”, a declarat directorul Pleiada, Dora MORHAN.

Andrei APREOTESEI, directorul Ateneului Tătărași: “Practic, firma (M. Chim – n.r.) ne oferă o sumă de 60 de mii lei, în baza căreia se cumpără materiale”

Contactat de către reporterii Bună Dimineața Iași, directorul general al Ateneului Național Iași, Andrei APREOTESEI, a declarat:

”În momentul în care Ateneul Național din Iași a decis că este timpul să facă acest pas pentru modernizarea Cinematografului Victoria, am trimis scrisori la marile corporații din Iași, unele ne-au răspuns și ne-au spus că ne vor ajuta la anul, alții ne-au și ajutat.

Printre acestea se numără și firma M. CHIM, a cărui administrator este domnul Zămosteanu. Practic, firma ne oferă o sumă de 60 de mii lei, în baza căreia se cumpără materiale.

Alte două firme construiesc acoperișul și interiorul Cinematografului Victoria”

Am vrut să cunoaștem ce oferte similare a lansat Primăria și Ateneul Tătărași către celelalte companii aparent invitate. Directorul Andrei APREOTESEI nu a putut să nominalizeze punctual nici o altă firmă invitată să participe la acest așa-zis Parteneriat Public – Privat în afară de firma administrată de Cristin Zămoșteanu.

Deși nimeni nu cunoaște detalii financiare, totuși, pe clădirea Cinematografului a apărut un banner de peste 200 m.p. care promovează Pleiada Boutique Hotel.

Acest banner și întreaga campanie a Hotelului Pleiada este bine țintită. A fost ales un punct central al orașului, unde se află cele mai importante hoteluri: Traian, Astoria și Unirea.

Legalitatea amplasării bannerului nu a trezit semne de întrebare biroului “PUBLICITATE” din cadrul Primăriei Iași

Pe principiul, “nimeni nu are voie să-i deranjeze pe prietenii primarului” reprezentantul Primariei Iași care se ocupă strict de legalitatea amplasării mijloacelor de publicitate pe raza municipiului Iași, nu cunoștea nici măcar faptul că un banner de peste 200 m.p. a apărut în centrul Iașului.

Citeste si   Studenții TUIAȘI dau viață campusului! În Tudor Vladimirescu s-a inaugurat un PARC cu mobilier URBN unic în IAȘI

Nana CIOBANU, inspector la biroul de “PUBLICITATE” din Primăria Iași, este și soția lui Ionică CIOBANU – șeful serviciului Asociații de Proprietari din primăria Iași. Ambii depind de bunăvoința primarului Chirica și prin urmare nu riscă să încalce principiile statornicite de Chirica în Primăria Iași.

”Pentru mijlocele publicitare eu dau autorizație, dar despre acest subiect nu știu nimic, mergeți la biroul de presă”, a declarat Nana CIOBANU, responsabil Departament Publicitate, din cadrul Primăriei Iași.

Reporterii Ziarului “Bună Dimineața Iași”, au încercat să obțină un punct de vedere din partea conducerii primăriei Iași. Răspunsul: ”Vă rog să vă programați pentru întâlniri de orice natură”.

Primarul Mihai CHIIRCA, nu a fost disponibil, viceprimarii Radu BOTEZ și Gabriel HARABAGIU, nu erau la birou și am fost repartizați să îl contactăm pe purtătorul de cuvânt al primăriei Iași, Sebastian BURAGA, care nu a răspuns apelurilor telefonice.

Consiliul Local Iași este în necunoștință de cauză! Consilierii nu cunosc nimic despre acest Parteneriat Public – Privat care implică patrimoniul Iașului

Contactați telefonic, consilierii locali din Iași au declarat că nu au nici un fel de date despre acest Parteneriat Public – Privat încheiat între Ateneul Tătărași și Pleiada Hotel.

Prin urmare, o decizie de importanță majoră care implică patrimoniul local nu a fost trecută prin forul legislativ local. De la sine putere, Mihai Chirica decide ce se întâmplă în Iași.

În concluzie, cu 60.000 lei, Hotelul Pleiada își face reclamă în centru Iașului pentru aproximativ 1 an de zile. Conferințe de presă, evenimente și reclamă vizuală de peste 200 m.p. pentru aproximativ 5000 Ron/lună.

Un Parteneriat Public – Privat extrem de avantajos, la fel ca și celelalte încheiate între firma M. Chim, administrată de Cristin Zamoșteanu și Primăria Iași, administrată de Mihai Chirica.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ