Share

Legea nu este de partea Primarului Ion Lungu

În luna martie 2019, Primarul Municipiului Suceava, Ion Lungu lansa ideea de a construi o zonă de agrement în suprafață de 155.000 de mp și o lungime de peste 1 km, pe malul râului Suceava, în zona centrului comercial Bazar.

Primul adversar al planurilor primarului este Legea 107/1996 cu modificările ulterioare: (1) Se interzice amplasarea în zona inundabilă a albiei majore de noi obiective economice sau sociale, inclusiv de noi locuințe.(2) Se exceptează de la prevederile alin. (1) cazurile deosebite pentru care Regia Autonomă „Apele Române” poate aviza astfel de amplasări. Avizul de amplasament se emite numai cu acordul riveranilor și după realizarea anticipată a lucrărilor și măsurilor necesare pentru evitarea pericolului de inundare și asigurarea curgerii apelor. (3) Avizul de amplasament menționat la alin. (2), obținut în baza metodologiei elaborate de Ministerul Apelor, Pădurilor și Protecției Mediului, nu exclude obligația obținerii avizului de gospodărire a apelor și a celorlalte avize necesare, potrivit legii”.

Citeste si   Vezi care este situatia epidemiologica la SUCEAVA, 3552 persoane VINDECATE

Până la această oră, Primarul Ion Lungu nu a oferit nimănui clarificări dacă Regia Autonomă „Apele Române”  a avizat astfel de amplasări (primarul a pomenit că avizul ar fi fost dat la 23 aprilie 2019), zona de agrement fiind obiectiv social și economic sau dacă avizul de gospodărire a apelor și celelalte avize necesare au fost obținute.

”Himera” lui Ion Lungu, mijloc de spălare a banilor pentru campanie electorală?

Practic, Ion Lungu, primar din partea PNL a inițiat un proiect irealizabil de revitalizare a unui spațiu public urban – zona de agrement de pe malul râului Suceava, pe care a dorit să-l depună la  Agenția de Dezvoltare Nord-Est, în vederea obținerii de fonduri europene pe axa 4.2 A. Valoarea totală a lucrărilor a fost estimată la suma de 13 milioane de lei – 3,3 milioane de euro, perioada de realizare fiind estimată la 22 de luni, din care 15 luni ar fi necesare pentru construcție și montaj.

Citeste si   Director nou pentru Direcția Sanitar Veterinară! Mihai Voloșeniuc a preluat conducerea

Se pare că finanțarea europeană nu a venit (zona fiind una de risc, nu este eligibilă, deoarece în zonele inundabile standardele europene impun amenajări demontabile, iar acestea nu sunt eligibile pe proiecte de infrastructură) și primarul Lungu utilizează bani publici pentru a-i arunca, la propriu ”pe gârlă”. Recent, râul Suceava s-a revărsat și a inundat complet toată zona pe care Lungu o voia transformată în zonă de agrement, ceea ce îi compromite definitiv proiectul.

O spațiu de agrement într-o zonă indundabilă se poate realiza numai dacă s-ar fi inițiat lucrări de îndiguire, de regularizare, decolmatare, adâncire a albiei râului Suceava, dar acestea lucrări de anvergură nu se văd, iar în an electoral, Lungu are alte priorități.

Întrebat de reporterii Ziarului ”Bună Dimineața Suceava” despre faptul că viitoarea zonă de agrement este deja inundată, primarul Ion Lungu a declarat că la mijlocul săptămânii viitoare, va fi organizată o ședință extraordinară pe acest subiect unde va oferi mai multe detalii.

”Momentan, așteptam și alte avize de la Ministerul Justiției. Săptămâna viitoare va avea loc o ședință extraordinară pe acest subiect”, a declarat primarul Ion LUNGU.

Primarul a anunțat că va face un nou acord de parteneriat cu ”Apele Române” la 9 iulie

Practic, proiectul în baza căruia s-ar materializa visul Primarului Ion Lungu ar trebui să se bazeze pe o serie de piloni  precum: studiul topografic, studiul hidrologic, studiul geotehnic, documentația tehnico-economică necesară obținerii avizelor, studiul de fezabilitate.

Oricare dintre locuitorii Sucevei știu că zona respectivă se inundă în fiecare an, numai primarul Lungu se pare că nu are cunoștință despre această situație.

Citeste si   Eveniment în cadrul MUZEULUI din SUCEAVA! Directorul Constantin URSU: ”CONCERTELE se vor desfășura în aer LIBER”

În an electoral, banii ”spălați” în apa Sucevei pot să alimenteze „la negru” campania electorală din această toamnă, mai exact pre-campania electorală, în care fiecare candidat poate cheltui cât vrea fără să dea socoteală.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ