Share

Asociația CIVICA lansează joi, 29 octombrie, proiectul Soluții colaborative pentru comunitate. Gândit în programul guvernării deschise, este un mecanism care implică cetățenii, experții, sectorul privat și adminsitrația locală, în descoperirea și implementarea soluțiilor inovatoare la problemele semnificative din comunitate.

Despre proiect

Demarat în august 2020 și prevăzut să se încheie în iulie 2021, proiectul urmărește să implice cetățenii în identificarea a 7 probleme complexe și relevante din 7 domenii strategice de dezvoltare a orașului. Scopul este ca, pentru aceste probleme, echipe multidisciplinare să construiască soluții inovatoare, centrate pe cetățeni, punând împreună cunoaștere și resurse din comunitate. Soluțiile vor fi implementate, după caz, în formule mixte de organizații, actori privați și autorități locale.

Proiectul vizează în special să stabilească un cadru eficient de colaborare între diferiți actori din comunitate. Astfel, pe lângă echipa executivă a Asociației CIVICA și reprezentanții Primăriei Iași, la proiect contribuie un grup de experți în guvernare deschisă, inovare publică și Design Thinking (metodă de dezvoltare a soluțiilor creative, centrate pe nevoile oamenilor) și membrii unui Consiliu Consultativ, format din specialiști din Primăria Iași, reprezentanți ai mediului academic, de business și ONG.

Citeste si   CRĂCIUNUL și Revelionul în condiții de PANDEMIE la IAȘI: ”Măcar în cerc RESTRÂNS să putem sărbători Crăciunul”

Soluții colaborative pentru comunitate se desfășoară în 7 etape distincte:
1. Înscrierea problemelor orașului de către ieșeni pe platforma solutiicolaborative.ro (29 octombrie 2020 – 31 ianuarie 2021).
2. Prioritizarea problemelor, în baza votului public, pe platforma solutiicolaborative.ro (februarie 2021).
3. Evaluarea și selectarea, de către o comisie tehnică, a 7 probleme pentru care să fie construite soluții prin Design Thinking. Va fi selectată câte o problemă pentru câte un domeniu strategic de dezvoltare a orașului (martie 2021).
4. Dezvoltarea soluțiilor de către 7 echipe multidisciplinare, ghidate de organizații-mentor (martie – mai 2021).
5. Consultarea soluțiilor de către comunitatea ieșeană pe platforma solutiicolaborative.ro (iunie 2021)
6. Testarea și implementarea soluțiilor (începând cu iulie 2021).
7. Monitorizarea și evaluarea implementării soluțiilor (începând cu iulie 2021).

Citeste si   1 Decembrie la IAȘI! Medicii din PRIMA LINIE au fost PREMIAȚI pentru LUPTA împotriva răspândirii SARS-COV-2

Platforma solutiicolaborative.ro și abordarea Design Thinking

Instrumentul prin care implicăm comunitatea este platforma online www.soluțiicolaborative.ro. Acesta este ”locul” unde ieșenii pot înscrie problemele cele mai apăsătoare cu care se confruntă în oraș și le pot prioritiza prin vot public. Tot aici vor putea consulta soluțiile propuse.

În perioada 29 octombrie 2020 – 31 ianuarie 2021, ieșenii vor semnala pe platformă, probleme complexe cu care se confruntă și care au impact asupra unui număr mare de cetățeni. Acestea se vor încadra în 7 domenii strategice ale vieții orașului: Spații publice (trotuare, zone pietonale, spații verzi, locuri de joacă și de recreere), Mobilitate, accesibilitate şi siguranţa circulaţiei, Educație, Cultură, Sănătate și mediu, Bună guvernare și digitalizare, Ordine si siguranță publică.

Modalitatea prin care vor fi dezvoltate soluțiile va urma cele 5 etape ale abordării Design Thinking: documentarea problemele prioritare și construirea empatiei; definirea specifică a problemelor pentru care se dezvoltă soluții; explorarea cât mai multor idei de rezolvări; dezvoltarea de prototipuri pentru soluțiile create; testarea soluțiilor și integrarea recomandărilor de îmbunătățire.

Citeste si   (P) MARICEL POPA, președintele PSD IAȘI: „VISUL unui popor a fost ÎMPLINIT în urmă cu mai bine de un SECOL.”

Contextul proiectului

Proiectul Soluții colaborative pentru comunitate face parte din măsurile pe care Municipiul Iași și le-a asumat atunci când a devenit, în 2018, membru al inițiativei internaționale Parteneriatul pentru Guvernare Deschisă (Open Government Partnership/OGP). Asociația CIVICA, împreună cu mai mulți reprezentanți ai comunității, preocupați de guvernarea deschisă, a propus Primăriei Iași dezvoltarea unui mecanism de participare publică și co-creare a soluțiilor pentru diverse probleme din comunitate. Acest mecanism este testat și implementat, în prezent, prin proiectul Soluții colaborative pentru comunitate.

Proiectul este pilotat de Asociația CIVICA și co-finanțat de Primăria Municipiului Iași (în baza Legii nr. 350/2005) și Open Society Foundations.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ