Share

Firma Pro Consulting Expert SRL din Comuna Aroneanu, este o afacere care are doar 5 ani vechime, dar un istoric aparte.

Marius Stoian, un fel de ”naș” al acestui tip de afacere, și anume a serviciilor de consultanță în management și proiectare a înființat această firmă în iulie 2015, în care Anca Mihaela Samoilă era acționar. Dragoș Ionuț Samoilă a fost director în firma lui Marius Stoian, Pro Ami’s Consulting SRL, care în intervalul noiembrie 2014 – noiembrie 2015 a obținut 41 de contracte consultanţă şi de proiectare, în valoare totală de 2,3 milioane lei.

Pro Consulting Expert SRL scoate bani și din piatră seacă

Putem să înțelegem cum s-a ajuns la aceste preformanțe deosebite în conectarea la conducta cu bani publici, apelând la trecutul firmei, înființate în luna iulie 2015.  Din luna august 2015, până în luna noiembrie 2016, Firma Pro Consulting Expert SRL, a  reușit să încheie 159 de astfel de contracte, totalizând deloc modesta cifră de 5,3 milioane lei, din care marea majoritate, 4,6 milioane lei reprezintă bani din contracte cu comune din județul Iași.

Presa a scris că Marius Stoian ar fi fost nașul de cununie al fiicei unui cunoscut membru PDL, Dan Cârlan (fost Prefect al Județului Iași, Director în Ministerul Energiei) fapt care ar sta la baza ”deschiderii” avute de firmele lui Marius Stoian către banii publici. Atât Dan Cârlan cât și Marius Soian au dezmințit această informație de rudenie între ei.

Dragoș Ionuț Samoilă a cumpărat, în 2016, acțiunile deținute de Marius Stoian, transformând Firma Pro Consulting Expert SRL în afacere de familie. Samoilă Anca Mihaela și Samoilă Dragoș Ionuț dețin părți sociale egale.

Conform analizelor oficiale, în perioada 2007-2019, Firma Pro Consulting SRL a încheiat 530 contracte cu instituții publice, iar în 2017, suma obținută din contractele încheiate cu statul este de 36 620 480 RON, un record în materie.

O posibilă explicație este aceea a subcontractării lucrărilor, adică Firma Pro Consulting Expert SRL să fie în legătură cu alte firme, de preferat unele ”de apartament” care primesc contracte și, la rândul lor, subcontractează lucrările Firmei Pro Consulting Expert SRL sau Firma Pro Consulting Expert SRL  subcontractează contractele.

Citeste si   PIEȚELE sunt în PREFERINȚELE ieșenilor când vine vorba despre CUMPĂRĂTURI

O astfel de rețetă a funcționat între Firma SC Artehnis SRL, controlată de frații Ciprian și Mugur Cozmanciuc și Firma Pro Consulting Expert SRL, câștigurile fiind, de câteva sute de mii de euro.

Totuși, un eșec a rupt colaborarea între cele două firme. În martie 2017, Primăria Comunei Aroneanu și Firma Pro Consulting Expert SRL au încheiat un contract (nr. 2290) pentru întocmirea unui studiu de fezabilitate privind construirea și dotarea unui after-school, care urma să aibă finanțare nerambursabilă prin Programul Național de Dezvoltare Rurală. Valoarea contractului a fost de  42.000 lei fără TVA.

În aceeași zi, Firma Pro Consulting Expert SRL a subcontractat serviciile aferente contractului către SC Artehnis SRL,  controlată de frații Ciprian și Mugur Cozmanciuc, pentru 21.000 lei plus TVA. Deci, concom

AFIR (Agenția Pentru Finanțarea Investițiilor Rurale) însă a declarat neeligibil proiectul de finanțare propus de firma fraților Cozmanciuc (negociat în culise de Dragoș Ionuț Samoilă, Frații Cozmanciuc și Primarul Pantazi) pentru prima lună, fiindcă a obținut 43, 19 puncte iar minimul era de 50 de puncte. Proiectul putea fi depus în a doua lună, dacă rămâneau fonduri, numai că plafonul de finanțare se epuizase în cinci zile, așadar, asocierea a căzut, cele două firme uitând prietenia și apleând la instanțele de judecată.

În 2018,  Pro Consulting Expert SRL câștigă licitații în Județul Iași, mai exact în Comunele Țibănești, Cucuteni, Scobinți, tot în domeniul serviciilor de proiectare, în domeniul construcțiilor și drumurilor publice.

În 2019, Pro Consulting Expert SRL a beneficiat în Județul Iași de contracte cu alte comune, precum Ciohorăni, Dagâța, Ipatele, Coarnele Caprei, Hărmănești, de asemenea, în domeniul serviciilor de proiectare, în domeniul construcțiilor și drumurilor publice.

Citeste si   7.753 cazuri noi de PERSOANE infectate cu SARS-CoV-2 pe teritoriul ROMÂNIEI

Cine este ”antreprenorul de succes”? Îl recomandă ”vocea și talentul” sau ”fami(g)lia”?

685000 RON fără TVA reprezintă suma de bani contractată de Firma Pro Consulting Expert SRL cu Județul Iași, în 2019, pentru Proiectul ”Regiunea Nord-Est-Axa Rutieră Strategică 1: Iasi-Suceava”, Cod Smis 110622

În mai 2020, Firma Pro Consulting Expert SRL  a pus mâna pe un nou contract, ”Servicii de management proiect aferente perioadei de implementare a proiectului “Oaza de verdeață din cartierul nostru – program comunitar de revitalizare a spațiilor publice abandonate/ degradate demici dimensiuni”, în valoare de 55000 RON fără TVA, cu Primăria Iași.

Având în vedere ”experiența” cu axa strategică Iași –Suceava, e greu de înțeles ce anume ”a recomandat” Firma Pro Consulting Expert SRL  să pună mâna pe un al doilea contract.  Suntem încă în stare de alertă și joaca cu bani publici, fără rost, are circumstanțe agravante, dacă vreo instituție de anchetă are de gând să se autosesizeze.

Așadar, îl vedem pe Dragoș Ionuț Samoilă în postura de a avea o firmă care prinde contracte atât cu instituții publice controlate de PSD ( Primăriile din Comunele Ciohorăni, Ipatele, Coarnele Caprei), cât și de PNL (Primăriile  din Municipiul Iași,  Comunele Aroneanu,  Dagâța, Hărmănești).

Adică, antreprenorul nostru ”de succes” a reușit să se facă util atât lui Mihai Chirica, Primarul Iașului, acum, trecut cu arme și bagaje la PNL, cât și lui Maricel Popa, Președintele PSD al CJ Iași,  rezultatul fiind mulți bani publici atribuiți direct și fără rezultate notabile

Marius Stoian a declarat care ar fi ”traseul” și timpul necesar unei aplicații de succes: ”Din momentul în care se lansează submăsurile unor axe de finanţare, până se termină investiţia, durează destul de mult. Ciclul de creaţie, de scriere a proiectelor, de câştigare şi de implementare este până la 3-4 ani. Din tot acest ciclu, implementarea durează cel mai puţin, undeva sub un an. Nici scrierea proiectelor nu ia foarte mult timp. Cel mai mult durează evaluarea proiectelor”.

Dragoș Ionuț Samoilă a spus și care ar fi rețeta succesului : ”Ne zbatem ca toate proiectele făcute de noi să primească finanţare şi să fie făcute. Din varii motive, un procent de 20-30% din proiecte nu trec într-o anumită sesiune, dar le redepunem în sesiunea următoare. În general, lucrăm pe proiecte care suntem convinşi că vor obţine punctajul necesar pentru finanţare, pentru că nu ne apucăm să facem proiecte doar de dragul de a le scrie această sumă, 2,1 milioane lei au provenit din contracte încheiate cu primării din judeţul Iaşi”.

Dragoș Samoilă chiar a declarat și faptul că discuțiile de culise sunt ”normale”, fiindcă nimănui nu-i convine să piardă bani. Totuși, aici vorbim de bani publici, pe care o firmă de consultanță nu-i are, dar se face luntre și punte ca să-i obțină: ”Așa lucrăm noi. Facem discuțiile cu mult timp înainte cu Primăriile pentru a putea ști pe ce contracte ne bazăm.

Discutăm mai departe și cu subcontractorii să vedem dacă pot să ne facă lucrările în termen și, dacă ne putem baza pe ei, semnăm contractele cu primăriile. Nu semnăm doar de dragul de a face consultanță cum fac alții. Am primit documentele înainte de a semna contractul ca să facem o evaluare să vedem dacă sunt șanse de finanțare.

Dacă nu sunt șanse nu ne apucăm de treabă pentru că nu vrem să muncim degeaba. Aici am avut ghinion. A fost o modificare în ghid care a făcut să pierdem la puncte. Noi încasăm doar dacă proiectul este finanțabil”.

Așadar, cine poate citi printre rânduri, poate afla că tot secretul este ”evaluarea”, ori, cum evaluarea e făcută de factorul politic, este de înțeles că dacă ”vei cădea la învoială sau la zar”,  vorba lui Caraghiale,ca românul imparțial cu toate partidele, poți fi antreprenor de succes în România anului 2020.

Citeste si   La USAMV IAȘI sunt studiate plantele ORNAMENTALE ce ar putea fi folosite în INFRASTRUCTURA urbană VERDE

Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ