Share

Având în vedere situația epidemiologică actuală din țară, șansele ca studenții să-și reia orele în format fizic din luna octombrie sunt destul de mici.

În condițiile în care, doar în campusul Universității ”Gheorghe Asachi” din Iași sunt așteptați 10.000 de studenți, păstrarea distanțării sociale va fi destul de dificilă.

Din 10.000 de locuri din campusul Universității Gheorghe Asachi, doar 2000 pot fi ocupate

Dacă din luna octombrie metodologia va impune respectarea unor norme de igienă pentru prevenire răspândirii noului Coronavirus, doar 2000 de locuri din campus pot fi utilizate de studenți.

O altă variantă discutată constant de autorități este posibilitatea de a se realiza doar o parte din cursuri și laboratoare în mediul online, urmând ca partea practică să se realizeze în format fizic, în grupuri mici de studenți. Astfel, autoritățile susțin că măsurile de siguranță ar fi respectate și nu s-ar pierde din calitatea actului educativ.

Citeste si   Vești bune pentru ELEVII din Coada Stâncii! REABILITAREA și MODERNIZAREA școlii va fi FINALIZATĂ la sfârșitul acestui AN

Există și foarte multe minusuri pentru acest sistem de Blended learning

Chiar și interacțiunea minimă între studenți și cadre didactice poate duce la răspândirea virusului iar astfel am risca să apară un nou val de COVID-19.

”Sistemul Blended learning, amestecul online cu cel față în față nu prea e fezabil din punctul meu de vedere pentru că nu te protejezi.

Ori ne vedem față în față complet și măcar facem școală și ne luăm măsurile de protecție care trebuiesc, ori online ca să fim cu adevărat protejați” a declarat rectorul Universității ”Gheorghe Asachi”, Dan Cașcaval.

Întrebat de reporterii ziarului ”Bună Dimineața Iași” cum se prezintă situația la Universitatea Tehnică ”Gheorghe Asachi” și care sunt deciziile Consiliului de Administrație rectorul, Dan Cașcaval, a declarat:

”Noi am discutat lucrul acesta în Consiliul de Administrație, evident că doar s-a discutat și nu am luat o decizie pentru că nu avem deocamdată în spate niciun act normativ. Ne pregătim pentru varianta cea mai rea, acea de a continua în mediul online. O numesc ”rea” pentru că se pierd foarte multe din aspectele care țin de educație și învățământ în acest mediu online. Oricum, peste vară colegii mei au timp să-și pregătească mult mai bine zona tehnică de predare online a cursurilor sau aplicațiilor.

Problema cea mai complicată nu o reprezintă zona aceasta de cursuri. Ceea ce ne reține cel mai mult este revenirea studenților în campus. Fiind al 2-lea campus ca mărime din țară, cu o capacitate de 10.000 de locuri este posibil să se impună condiții restrictive privind numărul de studenți în cameră.

Sunt în general o medie de 2-3 studenți în cameră dar e vorba de grupurile sanitare. În condițiile acestea, din 21 de cămine avem circa 6 cămine care pot să asigure aceste condiții. Din 10.000 de locuri am putea ocupa doar 2000.

Studenții nu ar putea veni la școală  dacă s-ar impune aceste restricții, ar veni doar un sfert din studenții pe care îi avem înafara Iașului. Nu ar fi nici un sistem fizic față în față, nici un sistem online. Aici apar problemele, la revenirea studenților dar așteptăm să vedem ce se va întâmpla. Noi ne-am pregătit pentru scenariul cel mai pesimist și cel mai probabil. După mine, scenariul cel mai probabil este cel în care continuăm cursurile online”


Share

LĂSAȚI UN MESAJ