Share

PNL i-a deschis larg ușa lui Mihai Chirica, sacrificând interesele ieșenilor, de dragul intereselor politice

Ceea ce scria ziarul nostru imediat după 24 ianuarie 2020, s-a adeverit. PNL i-a deschis larg ușa lui Mihai Chirica, sacrificând interesele ieșenilor, de dragul intereselor politice. Astfel, șansa unei reforme administrative și a unei modernizări a administrației ieșene par tot mai îndepărtate.

Mihai Chirica este produsul clasei politice postdecembriste, care a avansat, de la un simplu funcționar de primărie, director tehnic, la poziția de primar interimar, după ieșirea din scenă a lui Gheorghe Nichita și apoi de primar ales. Mihai Chirica și-a creat un sistem de relații, de tipul senior-vasali, înconjurându-se de oameni apropiați în aparatul tehnic al Primăriei, unde se spune că nu mai puțin 51 de familii își au reprezentanții.

Funcționarul din Primărie este omul fie al unor afaceriști din mediul privat posesori ai unei chei de acces la conducta cu bani publici, al cărei robinet e manevrat de Mihai Chirica, fie al unor dezvoltatori imobiliari care primesc feudul adică locuri pe care să-și amplaseze construcţiile.

Mihai Chirica este cel mai bogat deținător de active imobiliare după Robert Negoiță. Încă de când era director tehnic, numele lui Chirica apare într-o afacere oneroasă, ”afacerea Skoda”, numită așa nu că ar avea legătură cu aceea din anii 30 ci, prin faptul că a acceptat un leasing păgubos pentru ieșeni, dar profitabil pentru el, leasing pentru automobile Skoda, intrate în dotarea Primăriei.

Mihai Chirica, de doi ani ieșit din PSD, unde nu s-a înțeles cu Liviu Dragnea, a decis că trebuie să caute alt senior

A dovedit că i-a stricat lui Dragnea petrecerea din Iași, din 2019, când mitingul de adeziune visat de Dragnea a fost un fiasco. Mihai Chirica și-a făcut multe relații în mediul de afaceri, având ”prieteșuguri” cu mulți membri PNL, simpatizanți PNL dintre afaceriști, dezvoltatori imobiliari și alți investitori. Acești simpatizanți PNL deja au privilegii și nu vor să le piardă. De aceea, Mihai Chirica s-a orientat spre PNL.

Citeste si   38 unități de ÎNVĂȚĂMÂNT și 90 de CLASE au făcut lecții ONLINE în scenariul ROȘU la IAȘI

PNL Iași condus de Costel Alexe nu a avut de ales. Marius Bodea, liderul municipal a comentat ceva, dar știe că popularitatea sa e în scădere și că nu e dorit de liberalii care gravitează în jurul lui Mihai Chirica.

Mihai Chirica a înțeles că PNL are nevoie de el, fiindcă PNL își dorește Iașul, nu pentru binele ieșenilor, ci pentru a lua fața PSD. PNL nu poate lua nici Bucureștiul, nici Craiova, nici Constanța, unde liderii locali PSD se înțeleg prea bine cu cei ai PNL. Blatul dintre PSD și PNL există, el nu este unul la nivel național cum spun mulți, ci doar la nivelul local și județean. Sunt legături vechi care preced defuncta USL și continuă după aceea.

O dată intrat pe listele PNL ca favorit la Primărie, Mihai Chirica va cere să controleze filiala PNL Iași

Costel Alexe înțelege că i se termină în curând drumul în politica mare. Nu e agreat de Mihai Chirica fie și numai pentru amenda primită de la Costel Alexe, ajuns Ministrul Mediului din octombrie 2019.

Înainte de a fi deputat, și lider PNL, Costel Alexe a lucrat ca operator de interviu la instituţii de sondare a opiniei publice. În perioada octombrie 2007 – iunie 2012, Costel Alexe a fost consilier la Serviciul Juridic și Relații cu Publicul din cadrul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară din Iași.

Citeste si   Călin Popescu Tăriceanu a demisionat din ALDE! Această obligație le revine tuturor membrilor. MOTIVUL

Declarația sa de avere arată că Alexe, la nici patruzeci de ani are, împreună cu soția sa, patru terenuri și trei apartamente, un credit de 100.000 euro și altul de 140.000 lei. Cam mulți bani, cam mare averea pentru un om care a lucrat doar la stat, în ultimii 13 ani.

Costel Alexe nu poate să promită ceea ce promite Mihai Chirica, nu este o ”investiție” pentru afaceriștii care vor să facă bani și care preferă să găsească omul deja intrat în sistem nu să cheltuie resurse să împingă pe altul să intre în sistem.

Oamenii de bază ai PNL din Iași, ne referim aici la oamenii de afaceri sunt deja bine înșurubați în ecosistemul politico-administrativ creat de Mihai Chirica.

În perioada 2014-2016, Fiscul a identificat o pagubă de 1 milion de euro, în conturile Primăriei Iași

 ”Ecosistemul” creat de  primarul Mihai Chirica a reușit prin Dragoș Gafița și Luminița Sălceanu (directoare a Companiei Servicii Publice SA Iași) ”să sifoneze” acel milion de euro, prin investiții în spații verzi (prezente în declarațiile cu care se laudă Mihai Chirica), făcute de firme fantomă, prin contracte de atribuire directă. Ceea ce s-a văzut de către ieșeni a fost vila lui Mihai Chirica din zona Frasin, care a fost evaluată la circa 200.000 euro. Sunt multe astfel de exemple care arată care este de fapt miza intrării lui Mihai Chirica în PNL.

Citeste si   PSD a mai recrutat un medic specialist. Rectorul Universității de Medicină din Târgu Mureș, pe lista pentru Senat

E normal ca toți acești oameni de afaceri să încerce să se protejeze de viitoarele controale, iar când un partid ca PNL vrea puterea cu orice preț, acești afaceriști știu că pot plusa fără frică, fiindcă în prag de alegeri, nimeni nu face controale.

PNL vrea să folosească Iașul ca rampă pentru alegerile parlamentare, pentru a lovi PSD în inima Moldovei

Spre deosebire de Muntenia sau Oltenia, Moldova pare tot mai pierdută pentru PSD, singurele bastioane fiind Bacău, Vrancea și Galați, în rest, PNL câștigând teren.

Nu am pomenit aici de interesul ieșenilor, fiiindcă pentru PNL, acesta nu există. Retorica dezamăgitei Cosette Chichirău e aceea a artistei dezamăgite că nu mai are fani pe rețele sociale, atunci când a văzut că nu va fi candidata unei alianțe a PNL cu USR, alianță care nu avea cum să se petreacă.

Retorica USR este aceea de a critica, e mai greu cu a pune ceva în loc. Partidele antisistem ca USR pierd teren în întreaga Europă, falimentul ”Cinque Stelle” și al Virginiei Raggi la Roma sunt evidente.

Am ales Roma că și ea are, la fel ca Iașul, tot șapte coline.  Eșecul USR la Iași a fost acela că ecosistemul lui Chirica s-a mobilizat, iar conducerea centrală a PNL vrea victorie cu orice preț, inclusiv să dezamăgească electoratul tradițional PNL.

Un partid ce vrea guvernarea și o deține pe moment vrea voturi, indiferent de unde vin. PNL știe că dacă ești votant tradițional votezi oricum, în politică, esențial este să rupi voturi și oameni de la ceilalți. E o lecție pe care USR nu a învățat-o, deși, i s-a spus.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ