La Ankara a început un proces uriaş contra presupuşilor participanţi la puciul ratat din 15 iulie anul trecut.

 

Peste 300 de acuzaţi sunt judecaţi acum dintr-un total de 1.200 câţi sunt suspectaţi că ar fi participat la tentativa de lovitură de stat. Procesul va dura toată luna martie.

Suspecţii sunt atât de numeroşi încât li s-a construit o sală de tribunal specială.

Peste 12.000 de metri pătraţi pe terenul unei închisori la Sincan, nu departe de Ankara.

Tunuri de apă sunt postate la intrarea în incintă şi drone survolează asistenţa, scrie agenţia France Presse.

Sala monumentală poate primi 700 de acuzaţi şi tot atâţia avocaţi dar marţi nu au fost deferiţi tribunalului « decât » 330 de acuzaţi înconjuraţi de impresionante forţe de ordine.

Primii acuzaţi provin dintr-o brigadă de artilerie şi dintre cadeţii unei academii militare. In cazul în care sunt găsiţi vinovaţi ei riscă ani grei de puşcărie.

Doi soldaţi, găsiţi vinovaţi déjà de « încălcarea Constituţiei » în alt proces, au fost condamnaţi la puşcărie pe viaţă.

Această pedeapsă este cea mai des folosită în procesele din ultima vreme din Turcia, lucru care va produce îmbulzeală în închisorile turceşti, déjà supra-populate.

Nu e vorba de primul proces de acest gen

Zeci de procese de acest tip au început déjà din decembrie anul trecut. Multe altele sunt prevăzute în următoarele săptămâni.

Procesele presupuselor creiere ale puciului ratat de anul trecut vor începe şi ele până în luna iunie.

In fine, autorităţile turce mizează pe o ipotetică extrădare din SUA a lui Fethullah Gülen, predicatorul musulman şi inamicul numărul unu al preşedintelui Recep Erdogan, acuzat de Ankara că ar fi la originea complotului.

Evident, Turcia visează să-l poată judeca pe respectivul dar e puţin probabil ca acest vis să se împlinească vreodată.

Inainte debutului procesului de acum de la Ankara, cea mai mare judecată începuse acum o lună la Izmir unde sunt pe banca acuzaţiilor 270 de persoane – în majoritate militari sau ofiţeri la pensie.

 

Din 15 iulie anul trecut – data tentativei de puci – au fost arestate aproape 46.000 de persoane. Sunt cifre care provind de la situl turkeypurge.com. Peste două mii de şcoli şi universităţi au fost închise, la fel şi circa 150 de medii de informare. Peste 4 mii de judecători şi procurori au fost daţi afară în timp ce 162 de jurnalişti au fost arestaţi.

Din toată această mulţime, doar 1.200 de persoane au fost pentru moment sau vor fi în curând prezentate unui judecător.

Toată lumea riscă însă să se regăsească la tribunal sub acuzaţia de a fi participat direct sau indirect la lovitura de stat pusă de autorităţi pe seama güleniştilor. Pe lista suspecţilor figurează nu doar jurnalişti ci şi poliţişti, militari, disidenţi sau militanţi pro-kurzi.

LĂSAȚI UN MESAJ