Acțiunea vine după ce Parlamentul i-a solicitat șefului statului să-l demită pe Eduard Harunjen

Și premierul Maia Sandu a solicitat anterior demiterea procurorului general, iar ministrul de Interne, Andrei Năstase a solicitat Consiliului Superior al Procurorilor anchetarea penală a lui Eduard Harunjen.

„În baza cererii domnului Harunjen am semnat decretul de eliberare a acestuia din funcție. Considerînd imperioasă asigurarea funcționării sistemului Procuraturii în interesul cetățenilor Republicii Moldova, este imperativ ca noua conducere a Procuraturii Generale să fie aleasă în cel mai scurt timp și în strictă conformitate cu legislația”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

Potrivit șefului statului, noul procuror general trebuie să dețină cetățenia Republicii Moldova, ”să aibă experiență în organele Procuraturii, să fie integru și capabil să restabilească buna imagine a instituției, asigurînd, prin supremația legii, investigarea multiplelor ilegalități, inclusiv a celor comise în trecut. 

Doar un asemenea candidat, înaintat de Consiliul Superior al Procuraturii, va fi acceptat de Președintele Republicii Moldova în funcția de Procuror General”, susține Dodon.

 Majoritatea parlamentară, formată din socialiști și cei din Blocul ACUM, a decis că procurorul general nu a fost eligibil, acum trei ani, de a fi numit în această funcție

 

LĂSAȚI UN MESAJ